Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Van wereldstad naar polderdorp

Van wereldstad naar polderdorp

Door Daniëlle

Ieder jaar vliegen er weer hordes scholieren naar het buitenland om daar een jaar lang naar school te gaan. Amerika, Spanje, Australië, Italië – het zijn allemaal populaire stemmingen. Maar er zijn ook mensen die juist een jaartje naar Nederland komen. Waarom in vredesnaam?

Dat vraag ik aan mijn Turkse klasgenoot Tuğçe İrgaş (17). Ze komt uit Istanbul, maar heeft dit jaar de bruisende stad verruild voor het Nederlandse platteland.

Groen land

“Ik zag op Facebook allemaal foto’s van andere landen," vertelt Tuğçe. "Nederland vond ik meteen heel erg mooi: zo groen, met molens en al die fietsen! En Amsterdam natuurlijk! Nederlands klinkt ook heel interessant, met z’n g-klank. Het is heel anders dan Turks, vooral omdat we die klank dus niet hebben. Maar het lukt me inmiddels!” zegt ze trots.

Op de vraag wat ze het leukst vindt aan Nederland, heeft ze meteen een antwoord: “Hagelslag! En stroopwafels! Ik vind het Nederlandse eten echt lekker. Vooral aardappels, die eten we in Turkije niet zo veel. En kibbeling is mijn favoriete eten nu, heerlijk! Alleen drop vind ik echt vreselijk. Ik snap niet hoe jullie het wegkrijgen!"

Regen en chocomel

Over het weer in Nederland is ze wel wat minder positief. “Als het in Turkije regenachtig is, gaan we binnen zitten met warme chocolademelk. Als ik dat hier ook zou doen, zou ik dat elke dag moeten doen.”

Wat is het leukste dat ze tot nu toe heeft meegemaakt hier? “Dat was op mijn eerste dag hier," zegt Tuğçe. "Ik was aan het fietsen, maar ik was er nog niet heel goed in. Toen ik wilde afslaan riep ik dat maar tegen de vrouw die aan de andere kant van de straat reed, zodat ik niet tegen haar aan zou fietsen. Maar ze werd kwaad en begon tegen me te schreeuwen, alleen kon ik niet verstaan wat het was.”

Rare ervaring
Natuurlijk is zo'n uitwisseling niet alleen maar leuk: je moet een hoop nieuwe dingen leren en bent helemaal alleen in een onbekend land. Tuğçe's vond haar eerste schooldag dan ook niet zo leuk. "Ik kende niemand, sprak de taal niet en had geen idee waar ik heen moest. De leraar zei iets en iedereen ging iets doen, maar ik had geen idee wat er gezegd was. Dat is echt een hele rare ervaring. Er was zelfs een leraar die vroeg waarom ik er was, terwijl ik geen woord Nederlands sprak. Toen dacht ik wel echt: fuck, waarom inderdaad?"

Naar school gaan in een ander land is sowieso anders, volgens Tuğçe. “Ik doe niet zo veel, want ik ben hier een jaar, en dan ben ik weer weg. Het maakt dus niet zo heel veel uit wat ik in de lessen doe. Ik merk wel dat mijn Nederlands een stuk beter is geworden: inmiddels begrijp ik zo’n veertig procent van wat er in de les gezegd wordt.”

Aanrader

Bijna een jaar lang je familie en vrienden niet zien, de meeste scholieren moeten er niet aan denken. Toch denkt Tuğçe daar best luchtig over. “Wat ik het meest mis is toch Istanbul. Het is zo’n grote, drukke stad. Er is altijd iets te doen. Ik had hele hoge verwachtingen van Amsterdam, maar toen ik er was, had ik echt iets van: ‘is dit het?’. In vergelijking met Istanbul is het echt een dorpje!”

Zou Tuğçe andere mensen aanraden om op uitwisseling te gaan? “Mensen moeten niet verwachten dat het hele jaar alleen maar leuk is. Natuurlijk is het leuk, maar ook heel zwaar. Toch is het heel waardevol: je leert dingen die je op school niet kunt leren en je ideeën over het leven veranderen echt. Dus ja: ik zou mensen zeker aanraden om op uitwisseling te gaan.”

Gepubliceerd op 4 februari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Ben wel benieuwd waar Tugce dan woont? Bij een gastgezin, of familie, of..?

10 jaar geleden

Daniëlle

Daniëlle

Bij een gastgezin, via de organisatie waarmee ze in Nederland is (AFS).

10 jaar geleden

S.

S.

Wat een uitdaging. Misschien is het wel een idee om voortaan eerst voorbereiding te treffen qua taal. En daarna pas te vertrekken. Dat lijkt mij het beste.

10 jaar geleden

B.

B.

Wat stoer zeg! Dat zou ik ook wel een keertje willen doen :)
Maar haar leukste ervaring was een vrouw die tegen haar begon te schreeuwen toen ze riep dat ze af ging slaan...? Die snap ik niet helemaal...

10 jaar geleden

I.

I.

Lijkt me super tof om te doen !! Maar nu ik dit lees vraag ik me af hoe je haar nam uitspreekt en hoe ze de lessen dan volgt? Is dit in een andere taal of snapt ze er gewoon vrij weinig van?

10 jaar geleden

Daniëlle

Daniëlle

Je spreekt het ongeveer uit als "toetje" en ze volgt de lessen gewoon in het Nederlands. In het begin natuurlijk enorm moeizaam, maar nu krijgt ze de grote lijn wel mee.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.