Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Van Bijsterveldt: "MaS moet blijven"

Van Bijsterveldt: "MaS moet blijven"

Door Kim

Het nieuwe kabinet moet de Maatschappelijke Stage echt niet afschaffen, vindt demissionair onderwijsminister Marja van Bijsterveldt. Zaterdag werd bekend dat scholieren erg blij zijn met de stage, terwijl de VVD, PvdA en D66 'm juist willen wegbezuinigen.

Van Bijsterveldt heeft de stages een paar jaar geleden zelf bedacht. "De MaS is me echt dierbaar," vertelde ze maandag in dagblad Trouw. "Scholen hebben echt de tijd gekregen om het vorm te geven en zijn er nu net mee aan de slag." En de meerderheid van de scholieren vindt het waardevol, leerzaam en/of handig om relevante werkervaring te doen, blijkt uit onderzoek van Scholieren.com en EenVandaag.

Haar paradepaardje

Van Bijsterveldt was jarenlang bloedfanatiek bezig met de invoering van de MaS en sinds 2011 is 30 uur stage verplicht voor elke scholier. Maar nu ze door de verkiezingen minister-af is, bestaat de kans dat het nieuwe kabinet haar paradepaardje weer wegbonjourt om geld te besparen.

Van Bijsterveldt: "Tuurlijk, als je het afschaft win je 51 miljoen, maar dat is eigenlijk een bescheiden bedrag in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt." Van de 200.00 jongeren die elk jaar op stage gaat, blijft 21% namelijk vrijwilligerswerk doen. Nog eens 21% denkt daar over na.

Mensen buiten Facebook

"Het is niet meer vanzelfsprekend dat jongeren in aanraking komen met vrijwilligerswerk," vindt ze. "Ze komen zo in contact met mensen die ze in hun wereld van Hyves en Facebook niet zo snel treffen. Ouderen, kwetsbare mensen. Ze leggen contact en leren hoe mooi het is om iets te betekenen voor een ander."

D66, één van de partijen die vindt dat de MaS wel weg kan, is het daar niet mee eens. "Er is veel geld mee gemoeid en wij denken: jongeren weten maatschappelijk heel goed wat er gebeurt. Leg het dus niet verplicht op aan alle scholen," vertelde lijsttrekker Alexander Pechtold eerder.

Gepubliceerd op 24 september 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Bram

Bram

Wow! Zegt die vrouw nou ineens iets zinnigs? :O

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.