Valentijn schreef het succesvolle boek 'Antiboy'
Het begin van het nieuwe jaar start vaak met het reflecteren op het afgelopen jaar; er kan veel gebeuren binnen zo'n tijd. Schrijver Valentijn Hoogenkamp (37) weet daar alles van. Van het uitbrengen tot een succesvol boek over zijn borstoperatie tot het veranderen van zijn naam: het was een jaar vol met belangrijke gebeurtenissen.
Afgelopen najaar bracht Valentijn een persoonlijk essay uit: Antiboy. Geen coming of age, maar een coming of gender. Een boek over zijn borstoperatie en alles wat daarbij kwam kijken. Heel iets anders dan wat hij eerder heeft gepubliceerd. "Antiboy is een dagboek dat bestaat uit mijn eigen gedachten en vragen over gender. Toen ik te horen kreeg dat ik een hoog risico op borstkanker had, ben ik veel meer gaan nadenken over gender en wat dit voor mij betekent. Ik ben er meer over gaan lezen en met mensen over gaan praten", vertelt Valentijn.
Als hij de borstoperatie ondergaat, beseft hij dat hij zich geen vrouw voelt. Dit proces wordt beschreven in Antiboy. Hoewel het essay al een paar maanden in de winkels ligt, is het proces eigenlijk nog steeds bezig: "Het voelde op het moment van schrijven als de allerwaarste waarheid, maar ik ben heel benieuwd hoe ik later op deze periode terugkijk. Maar juist door het op te schrijven, kan je er ook op terugkijken."
Antiboy
Valentijn heeft ook besloten zijn naam te veranderen. Sinds 11 februari 2022 gaat hij door het leven als Valentijn. "Vroeger dacht ik dat Valentijnsdag mijn verjaardag was. Ik was zo ontzettend bezig met wie ik welke kaartjes zou sturen en hoeveel kaarten ik zelf zou krijgen. Het was een hele grote dag in mijn leven en het deed me denken aan de mensen van wie ik hield. Daarnaast is het een naam die zowel bij een man als een vrouw past. De zoektocht beschreven in Antiboy heeft niet alleen te maken met gender, maar ook met liefde", aldus Valentijn.
Hoewel Valentijn altijd al kunstenaar heeft willen worden, was het voor hem niet gelijk duidelijk dat hij graag schrijver zou willen worden: "Terwijl ik psychologie studeerde, heb ik auditie gedaan voor de kunstacademie. Ik werd aangenomen en deed het allebei, wat wel pittig was. Op de kunstacademie vertelde ik vaak verhalen over de dingen die ik maakte. Toen zei iemand op den duur tegen mij: moet jij niet gaan schrijven? En zo geschiedde."
Toch zat de schrijver altijd al in Valentijn: "Altijd als ik iets zie of iets meemaak, hoor ik in mijn hoofd een soort vertelstem die het aan mij terug beschrijft. Ik kan niet naar iets kijken zonder ook voor te stellen hoe je dat door moet vertellen aan iemand. Alles wat je ziet, hoort en meemaakt vangen in taal, dat vind ik prachtig."
Succes en stress
Valentijn is erg blij dat Antiboy zo'n groot succes was, maar bij succes komen ook andere dingen kijken, zoals prestatiedruk: "Ik ben aan het uitzoeken hoe je er het beste mee kunt omgaan en hoe zwaar je een ontvangst moet laten wegen. Ik probeer een manier te vinden waarbij ontvangst niet te veel invloed heeft op het volgende ding dat ik maak", vertelt hij.
Hoewel lezers veel kunnen leren van het boek, heeft Valentijn zelf ook veel geleerd van het maken van Antiboy: "De ontvangst is heel persoonlijk omdat het over mezelf gaat. Dat vind ik niet heel prettig. Juist hierdoor weet ik wel dat het volgende juist niet autobiografisch wordt. Soms denk ik: ik had Antiboy ook niét kunnen uitgeven. Toch heb ik er geen spijt van, omdat het voor mij heel waardevol was om het te schrijven."
Eigen schooltijd
Als blogger bij Scholieren.com moet ik wel even naar Valentijns middelbareschooltijd vragen. Iets wat door iedereen anders wordt ervaren. "Ik vond het een hele mooie, overzichtelijke tijd. Je wist elke dag waar je moest zijn en je had een duidelijke structuur. De wereld na de middelbare en mijn studie is zo ontzettend onoverzichtelijk: je staat op en je zal alles kunnen doen. Heel vrij, groot en daardoor ook een beetje eng", vertelt Valentijn.
Terugkijkend op de middelbare school had Valentijn wel het één en ander anders aangepakt: "Ik zag de middelbare school echt als een sociaal project en was niet echt bezig met wat ik zelf wilde. Ik deed mee met de dingen die mijn vrienden deden en leuk vonden. Als ik wat meer naar mezelf had gekeken en nadacht over wat ik zelf wilde en wie ik wilde zijn, was ik misschien wel eerder gaan schrijven", aldus Valentijn.
Ambitie
Dat is ook meteen de tip van Valentijn voor middelbare scholieren met schrijfambities: "Als je de ambitie hebt om te schrijven, doe er dan wat mee! Ga bijvoorbeeld schrijven voor de schoolkrant of Scholieren.com. Zoek op internet naar open podia in jouw buurt en doe mee. Daarnaast helpt het om jezelf te omringen met mensen die ook graag willen schrijven. En lees veel. Ga heel veel lezen. Daar leer je van."
Maar terug naar Antiboy, want ook na dat succes zit Valentijn niet stil: "Op dit moment neem ik deel aan een brainstorm voor een tv-serie, ga ik een toneelstuk schrijven voor de Toneelschuur en ben ik bezig met een derde boek, een moordmysterie." Ook 2023 belooft weer een druk jaar te worden voor Valentijn.
1 seconde geleden