Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Vajèn (15) organiseerde een benefietconcert

Vajèn (15) organiseerde een benefietconcert

Door Bram

De vijftienjarige Vajèn van den Bosch, bekend van onder andere ThVoice Kids en musicals als Droomvlucht en Shrek, heeft met een benefietconcert €13.812,- opgehaald voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Ze organiseerde dit concert omdat haar goede vriend Tom ook lijdt aan Cystic Fibrosis, ofwel taaislijmziekte. 

Verschillende musicalsterren, waaronder Maaike Widdershoven en Rosalie de Jong, treden op. Acteur en presentator Rogier Komproe praat het geheel aan elkaar. En natuurlijk treedt Vajèn zelf ook op.

Er is hoop

Natuurlijk zijn er ook vertegenwoordigers van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) aanwezig. Jacquelien Noordhoek, de directrice van NCFS, vertelt de zaal wat meer over de ziekte: "CF is een erfelijke ziekte die ervoor zorgt dat veel cellen afval slecht verwerken. Dit levert overal in het lichaam problemen op, onder andere in de longen en bij de spijsvertering. De gemiddelde levensverwachting van iemand met CF is 45." Dan richt ze zich tot Tom, de jongen voor wie het benefiet is georganiseerd. "Maar er is goed nieuws Tom. Men denkt een doorbraak te hebben in het onderzoek. Er is hoop."

Jacquelien heeft zelf ook een kind met taaislijmziekte, daarom is ze ook voor de stichting gaan werken. Het concert vindt ze geweldig: "Door dit evenement krijgen we niet alleen meer geld, maar ook meer aandacht. Dat hebben we nodig." Ze heeft Vajèn nog niet persoonlijk gesproken, "maar ik ben diep onder de indruk van wat ze voor elkaar heeft gekregen."

Duet

De optredens van de grote namen uit de musicalwereld zijn natuurlijk indrukwekkend, maar het mooiste optreden is het duet van Vajèn en haar zusje Venna. Samen zingen ze het nummer Mag ik dan bij jou? van Claudia de Breij. Tijdens het hele lied lijkt de zaal zijn adem in te houden, na afloop is het applaus lang en oorverdovend. 

Vajèn en haar zusje Venna.

"Dit was de eerste keer dat we live voor een publiek een duet zongen," vertelt Vajèn achteraf. Voor de zusjes was het dan ook best wel heftig: "We  liepen allebei huilend het podium af."

Veel regelwerk

Vajèn heeft keihard gewerkt om dit evenement te organiseren. "In december had ik het idee voor dit concert al,'' vertelt ze. ''Maar pas toen ik zeker wist dat het door kon gaan, heb ik het aan Tom verteld." Ook haar zusje Venna heeft gemerkt dat de organisatie van zo'n evenement niet niks is: "ze is súperveel aan het regelen geweest!"

Vajèn heeft een goedlopende carrière in de musicalwereld, maar ze gaat ook nog gewoon naar school. Ook dat leverde nog wat extra stress op. "Ik heb net mijn proefwerkweek achter de rug," vertelt Vajèn. Omdat dat samenviel met de voorbereidingen voor het naderende evenement, was dat best wel druk.

Na deze heftige weken zal Vajén dus morgen wel een dagje rust nemen, toch? "Nee hoor," zegt ze lachend. ''Ik moet mijn schoolboeken morgen inleveren!"

Gepubliceerd op 26 juni 2013
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Ja, het was mooi. Mooi stuk ook.

8 jaar geleden