Twitterterrorist tipt Mulisch

Twitterterrorist tipt Mulisch

Charlotte (18) is geen lief schattig meisje met roze strikjes in d'r haar. Sterker nog: vorig schooljaar belandde ze in de cel omdat ze dreigde een bom op haar school te gooien en maakte ze een tegenschoolkrant.

Inmiddels heeft ze examen gedaan en studeert ze Filosofie en Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

De goedbedoelde leestips van je ouders of docenten blijken vaak geen reet aan. Daarom elke twee weken op Scholieren.com: een aanrader van een Bekende Nederlander of ander aansprekend figuur.

Geloof ons: deze wil je wél lezen.

Verkeerd ingeschat

Omdat ik bij Charlotte boeken vol spanning, avontuur en brutaliteit verwacht (als ze al leest tenminste), vraag ik haar naar haar favoriete boek met een brutaal hoofdpersoon. Dat blijk ik echter totaal verkeerd te hebben ingeschat.

Charlotte vertelt me dat ze liever boeken leest met een filosofisch en goed verhaal. Ze heeft één absolute favoriet, het boek der boeken: De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch.

Dik en filosofisch

"Dat boek is briljant. Het verhaal en alle zijlijnen in het verhaal sluiten naadloos op elkaar aan. Het boek heeft inhoud, dat vind ik heel belangrijk," legt Charlotte uit.

Dat ik achter haar een brutaal meisje zocht dat niet zo van boeken houdt, vindt ze belachelijk. "Dan was ik geen Nederlands en Filosofie gaan studeren," lacht ze. "Ik vind die lange en filosofische boeken juist heerlijk. Hoe dikker hoe beter."

Niet samen te vatten

De ontdekking van de hemel telt ruim 900 pagina’s. Het boek bestaat uit vier delen en het verhaal is onmogelijk samen te vatten: het is tegelijkertijd een psychologische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman en een avonturenroman. Het boek omvat zoveel.

Een dikke pil dus, maar wel boekenlijstmateriaal waarmee je indruk maakt op je docent Nederlands. Bij mij op school hoef je zelfs één boek minder voor je lijst te lezen als je deze 927 pagina’s weet te doorkruisen. Bonus!

Fucking geniaal

Hoewel er volgens Charlotte geen enkel boek is dat De ontdekking van de hemel overtreft, zijn er wel andere schrijvers die ze leuk vindt.

"Connie Palmen vind ik bijvoorbeeld echt fucking geniaal. Die heeft te weinig inbeeldingsvermogen om personages te verzinnen en daarom gaan al haar boeken over Connie Palmen zelf. Haar mooiste boek vind ik toch wel De erfenis," zegt Charlotte. Dat boek gaat over een doodzieke schrijfster en haar assistent, die niet alleen praktische klusjes moet doen maar ook haar 'geestelijke erfenis' moet gaan opschrijven.

Genoeg verslagen

De ontdekking van de hemel en De erfenis mag je allebei lezen voor je literatuurlijst van Nederlands. Op Scholieren.com zijn hier en hier genoeg boekverslagen te vinden over De ontdekking van de hemel (34 stuks) en De erfenis (15 stuks). Enjoy!

Gepubliceerd op 24 februari 2012

REACTIES

U.

U.

Dreigtwitteren: dé makkelijkste manier om bn'er te worden!

11 jaar geleden

K.

K.

"Daarom elke twee weken op Scholieren.com: een aanrader van een Bekende Nederlander of ander aansprekend figuur." of ze een BN'er is, betwijfel ik. Aansprekend is ze volgens mij in elk geval wèl.

11 jaar geleden

S.

S.

@UnlimitedUAV: haha.

11 jaar geleden

B.

B.

Heey ehh... artikelposteraar tjeerd: 'Let op je taalgebruik'' met je woorden als ''fucking geniaal''

Schelden is aangeleerd!
Word geen naprater!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.