Tweeling slaagt met dezelfde cijfers

Tweeling slaagt met dezelfde cijfers

Door 7Days

De tweelingbroers Gijs en Freek (18) bewezen vorige week dat ze wel heel veel op elkaar lijken. Met exact dezelfde cijfers behaalden ze hun gymnasiumexamen. 7days interviewde de broers los van elkaar, al zou je dat misschien niet zeggen. 

Door Govrien Oldenburger

De lijst van Freek: een tien voor wiskunde, Frans en Latijn. Een negen voor Nederlands, Engels, Grieks en geschiedenis. Een acht voor aardrijkskunde. De lijst van Gijs: een tien voor Latijn, Grieks en wiskunde. Een negen voor Nederlands, Engels, aardrijkskunde en Frans. En een acht voor geschiedenis. Dezelfde cijfers dus, al verschilt het hier en daar per vak.

Zelfde antwoorden

Bovendien kregen Gijs en Freek van hun leraren te horen dat ze veel open vragen op dezelfde manier hadden beantwoord. ‘Ik denk dat het komt doordat we samen hebben geleerd’, zegt Freek. ‘Waarschijnlijk komt het doordat we samen hebben geleerd’, antwoordt Gijs. ‘Daardoor kennen we dezelfde stof en maken dus ook dezelfde fouten’, volgens Freek. ‘Misschien denken we ook op dezelfde manier’, zegt Gijs. ‘Het zou ook kunnen dat we op dezelfde manier denken’, vervolgt Freek. ‘Ik weet niet precies hoe dat werkt met hersenen en tweelingen.’

Beetje eng

Het tweetal slaapt op één kamer en daarin werd gezamenlijk geleerd. Met de deur dicht zodat hun veertienjarige zusje niet kon storen. Wat was hun truc? ‘We lezen ongeveer even snel’, zegt Gijs. ‘We nemen dezelfde stof door en daarna overhoren we elkaar.’ ‘Daardoor leer je het zelf ook beter’, vertelt Freek. ‘Sommige onderwerpen begrijp ik iets beter, andere onderwerpen snapt Gijs beter. Die kunnen we dan aan elkaar uitleggen.’ Dat ze op elkaar leken was geen verrassing, maar dat het zo ver ging, wisten ze zelf ook niet. ‘Dat we open vragen in dezelfde volgorde hadden gemaakt, vind ik gek’, zegt Freek. ‘Een beetje eng ook’, grinnikt Gijs.

Iets te perfectionistisch

Werden ze nooit moe van elkaar tijdens het leren? ‘We hadden wel eens ruzie maar dat ging altijd om onzindingen’, zegt Gijs. ‘Als we ruzie hebben, gaat dat om kleine dingen’, benadrukt Freek. Zo zeggen ze allebei graag het laatste woord te willen, gaan ze te lang door en zijn misschien iets te perfectionistisch. ‘Maar misschien kunnen we daardoor juist goed samen leren’, zegt Freek. ‘Het lijkt me juist lastiger als je heel erg van iemand verschilt.’ Met hun diploma op zak gaan ze eerst met vrienden naar Parijs. Daarna volgt een reis naar Schotland. En dan? ‘Dan gaan we Nederlands studeren’, zegt Freek. ‘We gaan Nederlands studeren’, bevestigt Gijs. 

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: wij bieden jullie een selectie van het nieuws uit 7Days en zij verblijden hun abonnees met sublieme schrijfsels van onze bloggers!

Gepubliceerd op 25 juni 2012

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.