Tumor weerhoudt Yvette (18) niet van eindexamens

Door Xiang

De eindexamens overwinnen is al uitdaging genoeg, laat staan als je tegelijkertijd een gevecht tegen kankercellen voert. Dit is het verhaal van Yvette. De 18-jarige eindexamenkandidaat ontdekte begin maart een tumor in haar nek en bevindt zich nu middenin het behandelproces. In de tussentijd maakt ze gewoon haar examens. "Ik wil niet dat mensen me anders behandelen, want ik ben niet zielig."

Vorig jaar werd er een verdachte moedervlek op haar oor aangetroffen. Na verwijdering leek de zaak afgedaan. Maar begin dit jaar begon alles opnieuw. "Ineens zat er een bultje in mijn nek, net onder mijn kaak. "Ik weet dat bij verkoudheid de lymfeklieren kunnen opzwellen, maar toch voelde ik me er niet helemaal lekker bij. Daarom stapte ik naar de huisarts. Hij wilde het nog een week aankijken", begint Yvette haar verhaal, terwijl tweelingzus Melissa naast haar zit. "Na een week was er nog niets veranderd, dus ging ik langs het ziekenhuis. Toen bleek dat de kankercellen uitgezaaid waren naar mijn lymfeklieren." 

Yvette vindt veel steun bij Melissa, die ook eindexamen doet. "Mijn ouders zijn super, maar er zijn dingen die fijner zijn om met je zus te bespreken. Zo schieten mijn ouders net wat sneller in de stress en stelt Melissa me juist meer gerust."

Immunotherapie

Na de ontdekking werd besloten om een experimentele therapie bij Yvette te starten: immunotherapie. Deze therapie wakkert het immuunsysteem zodanig aan, dat het lichaam de kankercellen aanvalt. Yvette kreeg twee infusen toegediend, ieder met een duur van dertig minuten. De bijwerkingen bleken echter te heftig om de geplande tweede kuur te starten. Zo kreeg Yvette last van een darmontsteking, waarvoor ze 1,5 week prednison slikte. Tijdens het afbouwen van de medicatie kreeg ze opnieuw een infuus toegediend. Ditmaal een infuus dat normaliter wordt toegediend bij patiënten met de ziekte van Crohn.

Yvette is enorm geschrokken van de situatie, maar blijft er nuchter onder. "Vorig jaar was ik heel bang, dat is nu minder geworden. Natuurlijk gaat er ontzettend veel door je hoofd, maar dit is hoe het eenmaal is." Melissa vult aan: "Erover praten helpt. Je hoeft het echt niet aan iedereen te vertellen, maar als je weet dat dierbaren er voor je zijn, geeft dat rust. Yvette: "Als ik ergens mee zit, kan ik altijd terecht bij mijn familie, vrienden en mijn vriend."

Geen uitzondering

Hoewel school haar de mogelijkheid bood om de examens op een later tijdstip te maken, zodat ze in deze stressvolle periode het wat rustiger aan kan doen, maakt Yvette haar examens in dezelfde periode als Melissa. "Ik wil op hetzelfde moment slagen als mijn vriendinnen en ook feest kunnen vieren. Ik wil niet dat mensen medelijden krijgen en ik wil geen uitzondering zijn." Wel waardeert ze de moeite enorm. "Mijn school zorgt echt voor me. Ze regelen wat ze kunnen en zetten zich voor de volle honderd procent in."

Hoewel concentreren wat lastiger gaat dan normaal, gaan de examens redelijk. En redelijk is meer dan genoeg. "Zevens of achten verwachten we niet te halen, maar dat is niet erg. We hebben tegen elkaar gezegd: we doen alles wat we kunnen. Als we slagen, is dat alleen maar mooi."

Toekomst

Aankomende vrijdag vindt er weer een bezoek aan het ziekenhuis plaats. Er wordt dan een scan gemaakt om eventuele veranderingen in de tumor te kunnen waarnemen. De week daarop wordt de tumor verwijderd onder volledige narcose, waarna er voor Yvette een ziekenhuisopname van enkele dagen wacht. Dit zou meteen het einde van haar behandelproces moeten zijn.

Vooruitblikkend op het leven na de middelbare school en vooral het leven na de tumor, verklappen beide dames hun beoogde vervolgstudie. Melissa wil economie en bedrijfseconomie studeren op Erasmus Universiteit Rotterdam; Yvette is ingeloot voor biomedische wetenschappen in Utrecht. De examenkandidate vertelt: "Ik was er altijd van overtuigd dat ik fysiotherapie wilde studeren, maar op een dag stond ik op en dacht: nee, ik ben er helemaal klaar mee. Biomedische wetenschappen is wat ik wil doen."

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 23 mei 2018
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.