Trotse tienermoeder Anne werd op haar dertiende zwanger

Trotse tienermoeder Anne werd op haar dertiende zwanger

Wanneer je dertien bent, zijn er maar weinig mensen echt bezig met zwangerschap en kinderen. Toch kan het gebeuren dat je als jong meisje onverwacht zwanger wordt. Anne* weet hier alles van. Zij was dertien toen ze zwanger raakte. Nu is ze vijftien en is haar dochter Lize een jaar oud.

"In het begin had ik niet door dat ik zwanger was. Ik slikte gewoon de pil", vertelt Anne. "Ik was helemaal niet ziek en had geen symptomen. Ik dacht eigenlijk pas aan een eventuele zwangerschap toen ik een lange tijd niet ongesteld was geworden. Mijn menstruatie was sowieso onregelmatig, dus daar zocht ik niks achter."

Zwangerschapstesten

Op een gegeven moment heb ik met een vriendin een test gedaan. Hieruit kon ik niet duidelijk opmaken of ik nu wel of niet zwanger was, dus liet ik het maar gewoon zo. Mijn vader vond de test en toen deden we samen nog een zwangerschapstest. Deze was weer vaag. Toen bezochten we de dokter om bloed af te nemen, dan is namelijk meteen vast te stellen of je wel of niet zwanger bent. Ik was toen al ongeveer acht weken zwanger, zo bleek.

Uiteraard was ik enorm in de war. Ik heb nog wel een tijdje getwijfeld of ik het wel aankon om een kind ter wereld te brengen, maar ik wist dat een abortus mij ook niet gelukkig zou maken. Ik heb veel hulp gekregen bij mijn keuze. Niet alleen van ouders en vrienden, maar ook van school en vanuit de abortuskliniek zelf.

Kring van liefde

Natuurlijk krijg ik soms nare opmerkingen, maar eigenlijk heb ik vooral een kring van liefde om mij heen. Vrienden en klasgenoten waren enorm blij voor me. De vader van de kleine Lize was wel een lange tijd boos, hij is nu ook niet betrokken bij de opvoeding. Als mensen negatief commentaar op mij leveren doe ik nog altijd mijn best hen uit te leggen hoe het echt zit. Ik ga naar school, ik werk en ik probeer een goede toekomst op te bouwen voor mij en mijn kind. Ik zorg goed voor haar.

De zwangerschap voelde eigenlijk heel natuurlijk aan voor mij. Lize is op een zondag geboren en ik ben tot en met vrijdag gewoon naar school gegaan. Soms ging ik eerder naar huis omdat ik te moe was en gymmen lukte niet altijd bij hevige sporten, maar ik ging wel gewoon.

Een prachtige toekomst

Het is heel fijn dat mijn ouders mij bijstaan in de zorg van Lize. Als ik 's avonds geleerd heb voor een toets en moe ben, zorgen mijn ouders ervoor dat ik gewoon door kan slapen. Lize ligt bij mij op de kamer, maar mijn ouders hebben de babyfoon op hun kamer staan. Zo kan ik mijn nachten gewoon doorslapen en mij ook nog focussen op school.

In de toekomst wil ik graag in de zorg werken. Ik wil enorm graag naar het HBO. Dit omdat ik een goede toekomst wil voor mij en mijn dochter. Er zullen vast meisjes zijn die in hetzelfde schuitje zitten als waar ik in zat. Als tip wil ik graag aan hen meegeven dat ze niet bang moeten zijn om erover te praten en ook gewoon hulp moeten zoeken. Ook moet je weten dat het moederschap gewoon mogelijk is als je ondersteund wordt door je omgeving. Ik ben enorm blij met Lize en zie een prachtige toekomst met haar voor me."

*Anne is niet de echte naam van de geïnterviewde in dit stuk. 

Gepubliceerd op 6 februari 2018
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.