Treinreizen wordt een stuk goedkoper voor jongeren

Treinreizen wordt een stuk goedkoper voor jongeren

Door Mette

Bijna elk weekend ga ik gezellig met een vriendin naar de stad om ergens iets te drinken en te shoppen. Als ik naar Haarlem ga met de trein kost een retourtje hooguit vijf euro, maar wil ik verder reizen, dan betaal ik me scheel aan reiskosten. Gelukkig komt hier verandering in, want vanaf deze zomer zijn er speciale jongerenkaarten verkrijgbaar waardoor treinritjes voor ons een stuk goedkoper worden. 

Voor kinderen tot 12 jaar en voor studenten is de trein nu helemaal gratis, maar wij zitten daar tussenin. De NS gaat dit oplossen door middel van jongerenkaarten. "We willen de trein een logische keuze maken voor een nieuwe generatie reizigers", vertelt Tjalling Smit, lid van de Raad van bestuur van de NS. "Jongeren reizen graag zelfstandig. Daarbij gaan ze het liefst een dagje naar de stad of naar familie. De kosten voor een treinkaartje zijn voor hen al snel aan de hoge kant."

Twee nieuwe kaarten 

Met de nieuwe Jongerendagkaart kunnen tieners tussen de 12 en 18 voor maar 7,50 euro - buiten de spits - onbeperkt reizen. Hiervoor heb je ook geen OV-chipkaart nodig, want je kunt gewoon met een barcode op je telefoon het station binnenkomen. Naast een dagkaart komt er ook een Jongeren Weekend-abonnement. Hiermee kun je het hele weekend onbeperkt reizen voor 15 euro per maand. Uiteindelijk zorgen de nieuwe kaarten ervoor dat treinreizen 50 tot 60 procent goedkoper wordt voor deze groep. 

Uit onderzoek van de NS blijkt dat 71 procent van de jongeren vaker met de trein wil gaan als het goedkoper wordt. Meer dan de helft van de ouders zegt dat ze vaker als gezin de trein zullen pakken in plaats van met de auto te gaan. Ook nog eens een stuk duurzamer dus. 

Beter voor de bankrekening

Jongeren die profiteren van de nieuwe regeling zijn blij. Mieke (16): ''Ik vind het echt een hele goede maatregel. Met de trein reizen kost me dan namelijk een stuk minder geld, dus het is beter voor mijn bankrekening. Dan kan ik meer leuke uitstapjes maken in het weekend!''

Brechtje (15) is ook blij: ''Super chill dit! Heel fijn voor als ik verder wil reizen dan Haarlem. Nu kan ik eigenlijk alleen daar shoppen, omdat een retourtje naar Hoofddorp bijvoorbeeld al zestien euro kost. Als ik dat zie op het scherm van de automaat, wil ik er eigenlijk al gelijk niet meer naar toe, haha.''

Cilia (16) denkt dat ze vaker met de trein zal gaan als ze een jongerenkaartje kan kopen. “Ik ga nu niet vaak met de trein omdat alles waar ik heen moet dichtbij genoeg is. Maar ik vind treinreizen wel heel chill omdat ik dan lekker kan zitten, uit het raam kan staren en muziek kan luisteren. Ik ben ook wel eens gewoon op de trein gestapt en daarna overgestapt op een andere zonder dat ik precies wist waar ik heen ging!”

Gepubliceerd op 27 februari 2020
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.