Tinderen voor kinderen

Door Noah

Je kent de app sowieso en misschien heb je 'm zelfs weleens gebruikt: Tinder. Sinds juni dit jaar mag Tinder alleen nog maar gebruikt worden door volwassenen en dat vonden de makers van Yellow blijkbaar een probleem. Zij ontwierpen met Yellow een Tinder voor jongeren en dat heeft tot flink wat commotie geleid. 

Yellow laat net als Tinder foto's zien van leeftijdgenoten in de regio waarin je je bevindt, waarna je naar rechts swipet als je iemand aantrekkelijk vindt en naar links als dat niet zo is. Als twee mensen elkaar naar rechts swipen dan hebben zij een match en kunnen ze met elkaar chatten.

Hartstikke leuk voor die jongeren zou je zeggen, maar daar zijn veel ouders en deskundigen het niet mee eens. Zo wijzen opvoedkundigen Marina van der Wal en Justine Pardoen ons op "de nadelige gevolgen die jongeren nog niet overzien". Ook Daphne van Rossum, journalist bij de Telegraaf, twijfelt aan het inschattingsvermogen van jongeren. Ze zat in haar single-jaren zelf op Tinder en zij had naar eigen zeggen flink wat (date-)ervaring nodig om te weten dat sommige profielen echt te mooi zijn om waar te zijn. Ook Phaedra Werkhoven, opvoedkundige en adjunct-hoofdredacteur van de Linda, vindt Yellow een "belachelijk iets". Zij is niet per se tegen de app, maar begrijpt "de noodzaak van dating-apps niet zo goed. Kom op zeg, jongeren gaan naar school en gaan uit. Daar komen ze elkaar toch tegen? Waarom zou je moeten gaan swipen?" aldus Phaedra.

Scholieren.com-cameraman David nam de proef op de som en maakte een Yellow-profiel aan. Na het kiezen van zijn profielfoto kwam hij erachter dat Yellow in ieder geval wel probeert om ongepaste profielfoto's te weren. Zoals je op de afbeelding hiernaast ziet, dreigt Yellow de foto direct te verwijderen wanneer de persoon er zelf niet op staat, er kinderen op staan of als deze seksueel getinte en ongepaste inhoud bevat. 

David gooide al zijn charmes in de strijd om matches te krijgen, zodat hij jongeren kon vragen naar hun ervaringen met Yellow (yeah sure). Hij had al snel beet en zo ontmoette hij de 15-jarige Roos die de app downloadde, nadat ze het op EditieNL had gezien: "Er zitten wel aardige mensen op, maar er zijn ook mensen die vragen om nudes en daar moeten ze even wat aan doen. Dat geldt ook voor een aantal catfishes" Gelukkig weet Roos prima hoe ze die catfishes kan herkennen: "meestal staat je Instagram-account erbij en dan kan je daar wel even kijken hoeveel volgers diegene heeft en wat voor mensen hem volgen".

De 14-jarige Maartje gaat ook bewust om met Yellow: "er zijn wel veel jongens met verkeerde bedoelingen, dus je moet de app goed gebruiken en niet zomaar met iedereen praten". De 15-jarige Lekkertje staat haar hierin bij, zij benoemt dat "veel mensen rare foto's sturen zoals van hun geslacht of seksistische opmerkingen maken. bijvoorbeeld: ik word zo geil van jou. Dan denk je echt van: gast, kap. Maar die mensen negeer ik gewoon".

Gelukkig bereikt de app, ondanks sommige vervelende mensen, toch zijn doel want Lekkertje heeft "gek genoeg toch best wel wat vrienden gemaakt" en Daniëlle vindt het wel leuk "dat je wat nieuwe mensen leert kennen". Bovendien zijn er ook volwassenen die vinden dat we jongeren niet voor alles moeten beschermen. Zo ook eigenaar van Scholieren.com Jon Geerars: "Mensen als Justine Pardoen wijzen altijd op de gevaren van dit soort nieuwe dingen, terwijl het ook best leuk kan zijn. En als jongere mag je fouten maken."

 

Gepubliceerd op 25 november 2016
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!