Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Tim Hofman als scholier: 'ik was eigenlijk pas echt blij met een 10'

Als ik de naam Tim Hofman noem, hoef ik eigenlijk niet meer uit te leggen wie het is. De meesten van jullie zullen hem kennen van tv of van zijn Youtube-kanaal #BOOS. Daarnaast heeft hij ook een bijles- en huiswerkschool, BrainBoost en hij heeft met Examenbundel een boekje uitgebracht om eindexamenkandidaten te helpen slagen. Ik mocht hem interviewen (supervet!) en vroeg hem naar zijn tijd op de middelbare school en naar dit boek.

Om te beginnen ben ik wel benieuwd: wat voor scholier was jij vroeger?

"Op de basisschool was ik een ijverige leerling. Ik was altijd pas echt blij met een 10. Op de middelbare school was dat de eerste drie jaar ook nog wel zo, maar dat zakte daarna een beetje in. Ik kreeg andere interesses: ik ging schrijven en begon in een bandje te spelen, dus ik was veel met andere dingen bezig. Maar ik was wel goed in efficiënt werken. Ik zorgde altijd wel dat ik wist wat ik allemaal moest doen en dat ik dat ook gewoon geregeld had. Eigenlijk kan je dat vergelijken met de hypotheek van een huis: als je die gewoon betaalt is er niks aan de hand. Zo werkt het op school ook. Ik was wel rebels, maar niet op een nare manier, zeiden mijn docenten altijd. Ik ben er niet vaak uitgestuurd, maar ik heb natuurlijk wel eens gespijbeld ofzo."

Hoorde je vroeger bij een bepaald 'groepje'?

"Nee, ik had één beste vriend en we deden alles samen. Verder kon ik eigenlijk met iedereen overweg, van de hockeyers tot de slimme jongens. Maar daar kon ik ook net zo goed gedoe mee hebben. Ik hield nooit van de 'hokjes' op school en de gedragscode. Ik deed gewoon mijn eigen ding. Een paar jaar geleden had ik er een gesprek over met mijn beste vriend. We zeiden tegen elkaar dat we dachten dat we populair waren, maar dat was eigenlijk helemaal niet zo. We didn't care."

Heb je wel eens afgekeken tijdens een toets? En wat waren dan je strategieën?

"Tuurlijk heb ik wel eens afgekeken. Je hebt natuurlijk die standaard manieren zoals een boek tussen je benen en dingetjes opschrijven in een woordenboek. Weet je wat echte een goede strategie is? Je moet vooraan gaan zitten, dichtbij de tafel van de docent. Als hij na een tijdje begint met de toetsen op te halen bij de rest van de klas, kun jij in die tijd nog even op het blaadje van je buurman kijken. Maar dat moet je ook niet te vaak doen, want je gaat een keer echt op je bek."

Hoe leerde jij vroeger eigenlijk? Had je één bepaalde goede manier?

"Focus is altijd een beetje het probleem bij mij, ik kan eigenlijk hooguit tien minuten één ding geconcentreerd doen. Hoe ik precies leerde, hing af van het vak. Soms leerde ik de avond van te voren pas het hele boek. Uiteindelijk is de manier die school je vertelt het beste. Gewoon je huiswerk maken, alles bijhouden werkt toch wel het best. Maar vaak was ik ook met andere dingen bezig en kwam ik er wel mee weg door een paar keer goed te herhalen. Dan haalde ik een zesje. Maar mijn leercurve was wel goed."

Je hebt om examenkandidaten te helpen meegeholpen aan het boekje Zeker Slagen. Waarom is dit boekje zo handig?

"Omdat je hierin ziet hoe je hoofd werkt. Als je het boekje volgt, snap je hoe je je eindexamens moet leren. Je leert jezelf kennen. Eigenlijk kom je te weten hoe je leert en wat je nodig hebt en als je dat projecteert op je examens is de kans groot dat je slaagt."

Wil jij weten hoe je het beste kan leren? Doe dan de test op zekerslagen.nu. En bestel het boek Zeker Slagen. Als je niet slaagt, ondanks dit boekje, krijg je gewoon je geld terug!

Hoe ging jij je eindexamen in? Positief of negatief?  

"Ik heb me nooit onzeker gevoeld op de middelbare school. Ik had veel zelfvertrouwen. 'Ik ga het allemaal gewoon doen', dacht ik altijd. Ook mijn eindexamen ben ik op die manier ingegaan. Gewoon van fuck it, ik ga dit doen. Zo ben ik nog steeds, want nergens denk ik: 'dit gaat me niet lukken'." 

Heb jij nog tips voor eindexamenkandidaten?

"Heb zelfvertrouwen. Zorg dat je comfortabel met je examens begint. En, motiveer jezelf zoals je je beste vriend zou motiveren. Ik zou nooit vlak voor de eindexamens tegen hem zeggen dat het hij het niet gaat halen. Dat is toch fucking onvriendelijk? Dus moet je dat bij jezelf ook niet doen. En natuurlijk moet je goed voor jezelf zorgen, dus gewoon genoeg slapen en goed eten." 

Gepubliceerd op 5 februari 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.