Tijmen (21) studeert Literature & Society: 'Ik heb een passie voor verhalen'  

Tijmen (21) studeert Literature & Society: 'Ik heb een passie voor verhalen'  

De films die je kijkt, de muziek die je luistert en de boeken die je leest zijn allemaal te koppelen aan de maatschappij waarin we leven. Tijmen (21) besloot dat hij daar meer over wilde leren. Hij zit in zijn derde jaar van de bachelor Literature & Society aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Met veel enthousiasme vertelt hij over zijn studie. Of, hoe hij het noemt: een toegewijde boekenclub.

Meer dan stoffige boeken

"De studie gaat over de samenkomst van literatuur en de samenleving", vertelt Tijmen. Bij literatuur denk je misschien aan de saaie boeken die je voor Nederlands leest, maar door dat woord moet je je niet laten afschrikken. "De studie gaat over meer dan alleen boeken: het gaat over films, series en muziek bijvoorbeeld. Belangrijke media uit de geschiedenis en het nu spitten we door en linken we aan de maatschappij. Dat doen we door er kritisch naar te kijken. Je leert vragen te stellen zoals 'wat zegt dit over de wereld waarin ik leef?'. Van deze studie word je een kritischer persoon, je gaat heel anders kijken naar de wereld om je heen."

Een nieuw perspectief

The Great Gatsby heb je misschien gelezen met Engels. Tijmen wel. Hij dacht het verhaal te kennen, totdat hij het voor zijn studie op een andere manier las. "Aan het begin van mijn eerste jaar lazen we het boek vanuit allerlei verschillende perspectieven. Zoals een feministisch perspectief. Je kijkt dan naar hoe vrouwen worden afgebeeld en wat dat zegt over de positie van vrouwen. Door vanuit allemaal verschillende perspectieven naar de tekst te kijken, leren we dat er heel veel uit te halen is. Tijdens de les levert dat veel interessante gesprekken op, dat vind ik heel tof."

"Docenten kennen je bij je voornaam. Je bent geen nummertje hier."

Klein maar fijn

Literature & Society is een vrij kleinschalige studie. Dat ziet Tijmen als een voordeel. "In het eerste jaar waren we met vijftig studenten die de bachelor volgden. In zo’n kleine groep leer je iedereen snel kennen. Er hangt een hele fijne sfeer. Docenten kennen je bij je voornaam. Je bent geen nummertje hier."

Vooral tijdens de coronatijd, waarin studenten thuis les kregen, vond Tijmen de kleinschaligheid fijn. "Vanuit onze studie en de professoren specifiek, is er altijd omgekeken naar de studenten. Ik heb vaker gehad dat ik dacht: ik moet iets inleveren, maar het lukt me mentaal gezien gewoon niet. Docenten reageren dan met: 'Hoe gaan we dit samen oplossen?' Dat is een fijn voordeel aan zo’n kleinschalige studie."

De studie is volledig Engelstalig. Dat lijkt misschien een obstakel, maar dat is het niet. Je went er snel aan en er wordt goed rekening gehouden met de verschillen in niveaus van Engels. Voor je het weet, spreek je in de pauze Engels met je Nederlandse medestudenten. 

Keuze voor de VU

Literatuurstudies worden op meerdere plekken gegeven, maar Tijmen koos bewust voor de VU. "De manier waarop de studie wordt gegeven, verschilt heel erg", vindt hij. "Bij andere universiteiten ga je vooral in op grammatica en het ontleden van de Engelse taal. Dat is wel interessant, maar niet een reden voor mij om literatuur te studeren. Ik doe het namelijk omdat ik een passie heb voor verhalen."

Je kunt deelnemen aan de bachelor Literature & Society aan de VU als je een vwo-diploma hebt (een specifiek profiel is niet nodig) of een hbo bachelor. Ook kan je toegelaten worden met een hbo propedeuse, hiervoor gelden wel aanvullende eisen.

Baankansen

Maar wat kan je er eigenlijk mee? Na de bachelor kun je een master gaan doen, waar je vervolgens veel kanten mee op kunt. "Je leert om kritisch een tekst door te spitten, dat is overal handig" legt Tijmen uit. Oud-studenten merken dat ze goed zijn in het snel verwerken van grote hoeveelheden informatie, het schrijven van teksten en het analyseren van complexe problemen.

"Je kunt overal aan de slag als je wil" gaat Tijmen verder. Zo kun je bijvoorbeeld docent Engels worden op een middelbare school of je kunt aan de slag bijvoorbeeld als marketingspecialist bij een uitgeverij. Ook kun je journalist of schrijver worden. Maar er zijn ook afgestudeerden die met deze studie aan de slag gaan in een hele andere branche waar zij hun vaardigheden kunnen toepassen. Genoeg mogelijkheden dus!

Iets voor jou?

Tijmen heeft het erg naar zijn zin op de VU en kan het niet genoeg aanraden. "Literature & Society is ook iets voor jou als je een fan bent van boeken, films en games, en denkt: de verhalen hierin vind ik interessant. Maar ook als je een brede interesse hebt in de geesteswetenschappen en maatschappelijke vakken. Dan zit je hier op de goede plek en ga je het hier erg naar je zin hebben!"

Ontdek het verhaal achter het verhaal!

Ontdek het tijdens een proefstudeerdag en ervaar je hoe het echt is om Literature & Society te studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gepubliceerd op 15 februari 2022

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.