Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Thijs (19) begon de jongste raadsfractie van Nederland

Thijs (19) begon de jongste raadsfractie van Nederland

Door 7Days

"Jong, verfrissend en vernieuwend", dat is de kreet van de Brabantse partij Lijst Blanco. Dat sloeg aan en sinds kort vormen Thijs van Zutphen en Lars van Asseldonk (beiden 19) de jongste gemeenteraadsfractie van Nederland. "Als je hard wilt werken, kan iedereen de politiek in", vindt partijleider Thijs.

Door 7Days/Sytste Wilman

"Politiek interesseert me eigenlijk al mijn hele leven. Op de basisschool had ik het al over staatssecretarissen en zo. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat me er in aantrekt, anderen kijken veel voetbal of zo, dat doe ik dan weer minder."

Klasgenoten

"De aanleiding om zelf de politiek in te gaan, was de fusie van de gemeentes Schijndel en Veghel. Dat besluit is niet op de goede manier genomen, vind ik. De burgers waren er niet bij betrokken. Als je mensen op straat ernaar vroeg, wisten ze van niks. Toen dacht ik: nu moet ik in actie komen."

"Ik heb een paar oud-klasgenoten gebeld. Niet mijn vriendengroep, maar degenen die bij maatschappijleer wel interesse toonden in dit soort onderwerpen. Zo ontstond een groepje van vier jonge mensen, daar hebben we anderen bij gezocht met wat meer kennis en ervaring."

logo lijst blanco

 

Flinke discussie

"We moesten natuurlijk een programma schrijven. In onze vergaderingen hebben we wel een paar flinke discussies gevoerd, maar we zijn er altijd goed uitgekomen. Ik heb op basis van die input het programma geschreven. Een belangrijk punt voor ons is woningbouw. Het is heel moeilijk voor jongeren om een geschikte woning te vinden. Sommigen worden daardoor gedwongen te vertrekken. Er zijn jongens uit mijn voetbalteam die dat is overkomen."

"Waar we ook wat aan willen doen, is dat de gemeente miljoenen euro's overhoudt terwijl ouderen zelf zorg moeten inkopen en er een wachtlijst is voor de jeugdzorg."

Leerlingenraad

"Met onze kandidatenlijst en ons programma zijn we campagne gaan voeren. We gingen de straat op met flyers en posters en hebben een Facebook-pagina gemaakt waar we elke dag wel iets op zetten. En we hebben aan wel negen debatten meegedaan. Dat vond ik erg leuk. Discussiëren zat er bij mij altijd al in. Ik zat bijvoorbeeld ook in de leerlingenraad van mijn school."

"Tijdens de campagne was ik er fulltime mee bezig. Mijn studie Fiscaal Recht moest maar even wachten. Straks kan ik het wel combineren, denk ik. De meeste gemeenteraadsleden hebben ook gewoon een baan."

Twee zetels

"Uiteindelijk haalden we twee zetels en daar zijn we heel blij mee. We hebben inmiddels de eerste raadsvergadering achter de rug en die ging heel goed. We zijn dan wel jong, maar de andere partijen nemen ons echt wel serieus. Ik heb niks van minachting of zo gemerkt."

"Ik zou het zeker goed vinden als meer jongeren politiek actief worden. Alles om je heen is politiek, van je school tot je sportclub. De mensen die daarover beslissen moeten input krijgen van degenen over wie het gaat. Als je hard wilt werken, kan iedereen de politiek in. Of ik nog een tip heb? Ja, zoek er ook mensen bij die wat ervaring hebben."

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze content verschijnt af en toe op sevendays.nl.

Gepubliceerd op 30 januari 2017
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.