'Tehatex was véél te lang'

'Tehatex was véél te lang'

Door Joca

Vanochtend konden de meeste vwo-scholieren uitslapen. Alleen de leerlingen met tehatex (tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen) moesten aan de bak. Na afloop was iedereen het erover eens: dit examen was veel te lang.

Scholier Stefanie Bronswijk maakte het examen in een lege aula met slechts zes klasgenoten. Ze vond het examen "véél te lang". Na de helft van de vragen kwam ze erachter dat ze te langzaam ging. "Het haasten om alles af te krijgen heeft mij wel punten gekost."

Ook vwo'er Chiem Balduk was net op tijd klaar, maar heeft een ontevreden gevoel over het examen. "Ik heb de laatste vier vragen niet kunnen beantwoorden zoals ik wilde." Een klasgenoot van Stefanie, die het examen opnieuw doet, vond het dan ook "moeilijker dan vorig jaar."

Van Gogh

Chiem en zijn klasgenoten hadden het idee dat ze het examen ook wel konden maken zonder alle stof te leren. "Er zaten maar weinig vragen over de theorie in." Lieve Meeuwisse is het daarmee eens: "Het is meer algemene kunstinterpretatie. Dat maakt het ook moeilijk, want er is wel veel stof die je vaak moet toepassen op kunstwerken die je niet eerder hebt gezien. Dat ging op zich wel goed."

De creatieve scholieren moesten aan de slag met vragen over onder andere architectuur en de Aardappeleters van Van Gogh. Lieve vond de vraag over de fotograaf Sebastian Delgado wel vaag: "Het thema van het examen is engagement, maar de foto's in de opgave zijn uit de tijd dat Delgado met dat thema juist niks deed."

Normering

Bij het LAKS zijn opvallend veel klachten binnengekomen over de lengte van het examen, vertelt klachtencoördinator Annelotte Lutterman. "Het zijn er inmiddels zo veel, dat we het uitgebreid gaan onderzoeken zodat het mee kan worden genomen in de normering." Over andere zaken is nog weinig geklaagd. "We verwachten echter dat leerlingen 's nachts nog gaan klagen, tijdens het leren voor andere examens. Dat gebeurde afgelopen nacht namelijk ook", aldus Lutterman.

Reacties op Twitter:

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 13 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Hij was inderdaad te lang, maar ik hoor bijna niemand over de vragen? Bepaalde vragen waren met enkel algemene kennis en inzicht echt niet te beantwoorden zoals op t correctiemodel stond, en mijn leraar heb ik niet over die dingen gehoord.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.