#teambril of #teamlenzen?

#teambril of #teamlenzen?

Door Dina

De letters op het digibord kon ik eerst prima lezen, maar nu lijkt het steeds meer op een soort geheimtaal. Ik knijp mijn ogen steeds vaker samen om nog iets van die lettersoep te kunnen maken. Misschien is het verstandig om eens langs de opticien te gaan.

En maar goed ook, want daar kom ik erachter dat ik bijziend ben! Mysterie opgelost, maar nu het volgende dilemma: moet ik kiezen voor een bril of voor lenzen? Ik vraag het aan scholieren die gebruik maken van een bril, lenzen of beiden: Behoren zij tot Team Bril of Team Lenzen?

Hoeveel mensen dragen überhaupt een bril of lenzen?

Voordat ik die vraag ga stellen aan medescholieren, is het wel leuk om te weten hoeveel procent van de bevolking er optische hulpmiddelen gebruikt. Grote kans dat jij tot de groep behoort die niet de perfecte oogsterkte heeft. Volgens het CBS droeg zo’n 26% van de jongeren (12 t/m 20 jaar) een bril in 2012 en dit percentage blijft maar toenemen. Hoe kan dat? Ik denk dat jij en ik het antwoord wel kunnen bedenken: langere schermtijden! Ten opzichte van tien jaar geleden kijken we nu bijna onafgebroken naar schermen. Zelf merk ik dit ook. Het wordt aangeraden iedere twintig minuten pauze te nemen voor je ogen, maar wie doet dat? 

En dan nu over naar de keuze: bril of lenzen? 

#teambril

Matthijs (17) is een enthousiaste brildrager: "Je kan je bril deel van je outfit maken." Brillen kunnen dus een leuk accessoire zijn. "Ik vind mijn bril goed staan en bij lenzen moet je zo in je lenzen prikken", aldus Matthijs.

Ciske (18) herkent zich daarin: "Het dragen van een bril bevalt me goed." Lenzen vindt hij maar een gedoe: "Ik wil 's ochtends een bril kunnen opzetten en meteen klaar zijn."

Eline (17) behoort tot #teambril, maar zou ook wel lenzen willen dragen: "Ik krijg lenzen niet in, vanwege gevoelige ogen. Maar ik heb al iets van drie brillen gesloopt".

Noa (17) draagt zelf lenzen, maar kan zich toch vinden in #teambril. "Zo’n bril is veel handiger. Een bril heeft gewoon veel minder risico’s dan lenzen." Toch draagt ze zelf wel lenzen: "Ik ben wel wat sexier met lenzen. No pain no gain." Zeer wijze woorden!

@bokado

Wanneer die ene klasgenoot met bril ineens lenzen heeft.. 😅

♬ Funny Music - Gold-Tiger

#teamlenzen

En nu verder naar de lenzenmensen, waaronder Sanne (17). Zij draagt lenzen en haar advies luidt als volgt: "In het begin is een bril handiger, daarna kun je eventueel overstappen naar lenzen. Het is gewoon handiger omdat je niet steeds iets op je neus hebt. Het is irritant, bijvoorbeeld als je een trui aan wilt trekken.

Anne (18) heeft een tijdje een bril gedragen, maar is overgestapt naar lenzen. "Zonder een bril of lenzen moet ik voor het lezen van mijn telefoon al helemaal naar voren leunen. Lenzen zijn dan praktischer. Brillen gaan eenmaal sneller kapot."

Lenzen kunnen ook kapot gaan trouwens! Rein (17) is ervaringsdeskundige op dat gebied. Hij heeft wel eens op zijn lens gestapt en was die kwijt geraakt. Toch is hij #teamlenzen: "Een bril wordt snel vies of slaat aan en dan zie je niets."

Liam (18) is het met die uitspraak eens: "Ik wil eigenlijk lenzen dragen, want ik haat het altijd als een bril vies wordt, maar ik ben kaulo skeer." Voor een bril betaal je één keer en kun je een goedkope optie zoeken, voor lenzen heb je vaak een abonnement en betaal je per maand.

Eindoordeel

Het blijft al met al een kwestie van smaak. Ik heb gekozen voor een bril. Ik heb hem niet de hele tijd nodig, alleen om het bord goed te kunnen zien. En een bril kun je makkelijk op en afzetten. Ik begrijp wel dat lenzen op de lange termijn misschien beter zijn, want ugh, die beslagen glazen! 

Hoewel mijn sterkte meevalt, is er sinds ik een bril draag toch een nieuwe wereld voor mij open gegaan: Met een bril zie ik ineens alles in ultra 4K scherpte. En ik voelde mijn IQ al met 25% stijgen toen ik dat ding voor het eerst opzette (ik zie er wel echt slim uit).

 

Gepubliceerd op 16 november 2022
ADVERTENTIE

Wat zou je het liefste doen?

Maak een keuze en ontdek welke opleiding bij jou past!

REACTIES

J.

J.

Wow, supervet gedaan

2 maanden geleden

Dina

Dina

Thanks!

2 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.