Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

'Talentvolle leerlingen meer uitdagen'

'Talentvolle leerlingen meer uitdagen'

Door Lisa

Sander Dekker is geschrokken van de manier waarop Nederland omgaat met toptalenten in het voorgezet onderwijs. Volgens de staatssecretaris van Onderwijs richten scholen zich momenteel te veel op de middelmaat, waardoor leerlingen die bovengemiddeld presteren vaak aan hun lot worden overgelaten en hun talent onbenut blijft.

Dat schrijft Dekker maandag in een open brief aan de Volkskrant. Daarin maakt hij zijn plannen bekend voor het onderwijs van toptalenten.

"Onze hoogvliegers doen het beduidend minder goed dan hun leeftijdsgenoten in de landen om ons heen", aldus de staatssecretaris. "Het gevolg hiervan is dat juist de bovengemiddelde leerlingen in het onderwijs onderpresteren."

Verveling

Tomas Oudejans, rector van het Theresialyceum in Tilburg, dat trajecten op maat aanbiedt voor meer begaafde leerlingen: "Op een reguliere school heeft elke leerling hetzelfde vakkenpakket, waardoor toptalenten geen uitdaging ervaren. Zo ontstaat er verveling, die ervoor zorgt dat juist de beste leerlingen onder hun eigen kunnen presteren."

Deze bewering werd vorig jaar al bevestigd door het Gronings Instituut voor Onderzoek en Onderwijs (GION). Uit hun onderzoek bleek dat een kwart van de leerlingen met de hoogste Cito-scores in groep 8 niet binnen zes jaar hun vwo-diploma behaalt. Een schrikbarend hoog percentage, menen de onderzoekers.

Een andere aanpak

Voor Dekker reden genoeg om actie te ondernemen: hij wil het onderwijs op een andere manier gaan organiseren. Zo wil hij dat er meer aandacht en uitdaging komt voor leerlingen die beter presteren. "Ik vind dat onze toptalenten net zo veel aandacht en uitdaging verdienen als kinderen die moeite hebben om mee te komen", stelt Dekker in zijn brief. Volgens de staatssecretaris is daarvoor een mentaliteitsverandering nodig en moeten scholen meer uitgaan van de individuele behoeften en capaciteiten van de leerlingen. 

Ook moet het mogelijk gemaakt worden om topleerlingen extra uitdaging te bieden. Dekker stelt onder andere voor om leerlingen bepaalde vakken op hoger niveau aan te bieden. Ook zouden er klassen gemaakt kunnen worden met leerlingen die in vijf jaar hun vwo-diploma behalen in plaats van in de gebruikelijke zes jaar. 

Universiteit

Oudejans : "Op het Theresialyceum kunnen alle leerlingen naast hun reguliere rooster kiezen voor extra modules of vakken. Wij stimuleren leerlingen om meer te doen dan normaal. We bieden dan ook een uitgebreid programma aan met modules, zoals psychologie of genealogie. Ook kunnen scholieren colleges volgen aan de universiteit.

Verder kunnen hoogbegaafden lessen skippen van vakken waar ze heel goed in zijn, zodat ze meer uit hun schooltijd kunnen halen." Daarbij zou het bedrijfsleven beurzen beschikbaar moeten stellen voor leerlingen die uitzonderlijk presteren.

Ideeën

Dekker roept leerlingen, ouders, leraren, onderwijsbestuurders, wetenschappers en het bedrijfsleven op om met ideeën en initiatieven te komen om samen te te werken naar een onderwijs, waarin toptalenten meer uitgedaagd worden en beloond worden voor hun prestaties.

Gepubliceerd op 2 september 2013
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

Ik doe een dansje.

8 jaar geleden

J.

J.

Ja hoor, maak ze maar weer lekker. Dadelijk gaan ze nog meer naast hun schoenen lopen wtf

8 jaar geleden

A.

A.

Ik denk niet dat je begrijpt hoe kut het is om niet uitgedaagd te zijn. Velen blijven zitten enkel omdat het hen niet meer boeit, omdat er nul uitdaging waardanook is. Dit is een goede ontwikkeling, en het is echt irritant dat mensen zoals jij dan zonder reden daar negatieve shit over lullen

8 jaar geleden