Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Taal: geheimzinnige woordjes

Taal: geheimzinnige woordjes

Door Anne

Onze taal zit vol moeilijke woorden met dubbele betekenissen. Sterker nog, we horen sommige woorden heel vaak voorbij komen, maar we weten eigenlijk niet eens wat ze betekenen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de rinse appelstroop? Je weet wel, die tekst die op een potje stroop staat. Rins. Een woord dat je misschien wel dagelijks tegenkomt. Een uitdrukking die je misschien ontzettend normaal in de oren klinkt. Maar wat betekent het woord rins eigenlijk?

Rinse druif

Nee, het is geen merk. Nee, het is ook niet de plek waar de stroop vandaan komt. Rins betekent gewoon 'lichtelijk zuur'. Het woord geeft aan hoe de stroop smaakt. Heel normaal dus, maar ben je het ooit eerder tegengekomen in onze gewone taal? Wat dacht je van rinse sinaasappels of rinse druiven? Die combi klinkt opeens heel gek.

En dan de uitdrukking snode plannen. Iedereen kent de uitdrukking wel, denk ik. Sommige mensen gebruiken 'm ook dagelijks. Maar dan dat rare woord, snood, heb je dat ooit eerder gebruikt zonder 'plannen' erachter? Een snood boek? Snode wedstrijden?

Vuurtjes aan dek?

Wat dacht je van 'alle hens aan dek'? Iedereen weet wel wat deze uitdrukking betekent, maar wat is een hens dan? Je hebt ook nog die andere uitdrukking, dat iets in de hens staat, in brand dus. Maar betekent dit dat alle vuurtjes aan dek moeten komen? Lijkt mij een beetje onlogisch.

Na een beetje googelen blijkt dat hens gewoon 'bemanning' betekent. Maar toch, heb je ooit iemand het woord 'hens' eerder horen gebruiken? Best gek, dat we de uitdrukking vaak genoeg horen, maar de woorden apart erin niet.

En zo zijn er nog veel meer van dit soort woorden. Blijf ze vooral gebruiken, dan speur ik verder, zodat dit soort geheimzinnige woordjes blijven bestaan in onze taal. 

Gepubliceerd op 30 januari 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Gelijk googlen op "snood" natuurlijk, betekent "boosaardig". Mwuhahahahaha :)

8 jaar geleden

J.

J.

haha, ik dacht altijd dat de bedenker van die appelstroop rinse heette. ik voel me nu echt dom. bedankt voor deze levensverrijking.

8 jaar geleden