Taal: fout spatiegebruik

Taal: fout spatiegebruik

Door Anne

Spaties zijn volgens Wikipedia een van de minst opvallende vormen van interpunctie. Maar toch: die stukjes niks tussen onze woorden zijn behoorlijk nuttig. Het scheidt woorden van elkaar en maakt onze zinnen leesbaar.

Wist je dat de Grieken en Romeinen vroeger geen spaties hadden? Ze schreven alles gewoon aan elkaar. Dat ging op zich wel, maar handig was het niet. Zeker niet voor ons, 2000 jaar later, nu we alles tijdens de Griekse en Latijnse les moeten vertalen. Gelukkig hebben de schrijvers van mijn Latijnse boek wat kunstmatige spaties toegevoegd. Scheelt een hoop werk. Vanzelfsprekend is het eigenlijk niet, want ook in het huidige Chinees en Japans gebruiken ze geen spaties.

Foto's: www.spatiegebruik.nl

Fantastische foutjes

Naast het feit dat spaties ontzettend handig zijn om de woorden in onze zinnen te scheiden, is het ook heel grappig als spaties níet worden gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Dit signaleert de stichting SOS (Signalering Onjuist Spatiegebruik), die ieder jaar een verkiezing organiseert voor de slechtst geplaatste spaties. De winnaars zijn geweldige, foute spatievoorbeelden. In plaats van als een taalpurist huilend in een hoekje te gaan zitten, kan ik verkeerd spatiegebruik alleen maar toejuichen als ik dingen hoor als ‘Nijntje kussen’, ‘scheidsrechters te kort’ en ‘naakt model tekenen’. 

Deze professor is inderdaad blank. Is hij ook 'zoet' geweest dit jaar?

Maar ook: ‘verstopt fruittaartje’, ‘weg om legging’ en ‘twee tot zes jarigen’. Mijn favoriet: ‘oude kaaskroketten’, wat echt op een menukaart in een restaurant stond. Zo zie je maar, spaties kunnen veel doen.

Goedkope kerstboom!

Spaties kunnen zelfs voor nationale discussies zorgen. Toen de ontwerpster van het Rijksmuseum besloot het logo van ons landelijk cultureel trots  te voorzien van een extra witruimte, vroegen de mensen zich af of dat wel kon. Was dat niet gewoon een domme fout in het woord? Fout of niet, de spatie staat er nog steeds.

Per ongeluk expres verkeerd

Aan de ene kant hoop ik dat we snel leren hoe het precies moet, die spaties. Het is moeilijk, dat klopt, maar er zijn regeltjes voor en die regels kunnen we leren. Geen probleem. Aan de andere kant zou het jammer zijn om dit soort pareltjes uit onze taal te verwijderen. Ja, het zijn misschien fouten, maar wel fouten waar we om lachen. Fouten die we bijna moeten koesteren. Dus ik zeg: leer die regels, ken je spaties, maar maak af en toe – per ongeluk expres – toch nog zo’n mooi spatiefoutje. 

Gepubliceerd op 2 januari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.