Supermarkttereur in Enschede

Supermarkttereur in Enschede

Door Kim

We lezen wel vaker berichten over supermarktterreur door scholieren, maar zo extreem als bij de Enschedese Nettorama hadden we het eerder nog niet gezien.

"Ze veroorzaken overlast, blokkeren de doorgang, intimideren de klanten en laten rommel achter, waaronder sperma in de lift," schrijft RTV Oost.

Volgens diens nieuwsbericht is het zó erg, dat de bedrijfsleider van de Nettorama vorige week zelfs werd omsingeld door scholieren die dreigden hete soep in z'n gezicht te gooien.

Nu is de Nettorama overdag verboden terrein voor alle scholieren.

Scholierensperma

Dat er "soms wel 400 scholieren in de winkel" waren, komt omdat er twee middelbare scholen vlakbij zitten. Het Stedelijk Lyceum en het Bonhoeffer College zitten vol scholieren met een ontembare behoefte aan cola, chips en energiedrank.

Het scholierenverbod was twee jaar geleden al tijdelijk ingevoerd, maar toen dat werd opgeheven was de supermarktterreur direct terug.

Is dat discriminatie van scholieren? Jazeker, bleek toen Scholieren.com hierover eerder het Meldpunt Discriminatie belde. "Maar het is niet verboden, al is het wel een zwaar middel: de goeden moeten onder de kwaden lijden. Maar soms zijn scholieren echt een sprinkhanenplaag," vertelde een woordvoerder ons toen. 

Overal invasies

In het hele land hebben supermarkten speciale regels ('max. 2 scholieren per keer'), scholierenmandjes of scholierenkassa's. Onze oud-blogger Lilly ging vorig jaar in Utrecht op supermarktreportage en sprak toen een cassière: "die… invásies van…van… scholíeren! Daar word ik écht niet vrolijk van. En de hele straat ligt vol met troep."

Bij jou

Heeft de super / benzinepomp / buurtwinkel bij jouw school ook zulke regels? Wat voor tips heb jij voor de Enschedeërs? En welke scholier van daar vertelt ons hun kant van het verhaal? Deel het met ons in de reacties!

Gepubliceerd op 29 februari 2012
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Denk je: aansprekend nieuws, goed verhaal. Reageert er niemand. Ik ga even huilie huilie doen.

10 jaar geleden

E.

E.

Ik woon zelf vrij dichtbij Enschede en bij ons was het 4 leerlingen in de supermarkt mét 2 mandjes (dus 2 x 2).

10 jaar geleden

I.

I.

Zal wel liggen aan het gemiddelde opleidingsniveau van die leerlingen dan. Bij ons gebeurt er nooit iets en er komen net zoveel leerlingen als daar.

10 jaar geleden

B.

B.

Lol? Hier heb ik nog nooit van gehoord. Hier in het noorden worden de supermarkten altijd netjes achter gelaten door scholieren. Een beetje respect naar de supermarkten mag ook wel. Als ik supermarkteigenaar zou zijn zou ik ze ook niet toelaten als ze zich zo gaan gedragen.

10 jaar geleden

J.

J.

gewoon raam ingooien met een briefje op de steen: niet met ons sollen

10 jaar geleden

S.

S.

Terreur. Terreur.
Sperma in de lift.

10 jaar geleden

R.

R.

nou, ik zit op een van die scholen, en ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit iets merk van overlast. Ik kom er dan ook niet zo vaak, maar wat mij betreft overdrijven ze ontzettend

10 jaar geleden

B.

B.

Ik zit zelf op HSL zuid en ook ik merk niks van die overlast, al geloof ik direct dat het gebeurt. De nieuwe huisregels houden in dat je een scholierenkar krijgt waar heel groot op staat: SCHOLIER. Als er had gestaan: Moslim, Jood of Homo zou er heel anders gereageerd worden. Je moet je tas onbeheerd achterlaten in een rek dat precies tussen de in- en uitgang staat (MAAR nettorama stelt zichzelf niet aansprakelijk voor eventuele verlies, schade of diefstal). Er staat een bewaker bij de ingang van de winkel die iedereen de weg blokkeert tot ze de regels hebben gelezen, en wat levert het op? Rotzooi en gekloot bij de ingang van de winkel. Daar durven ouderen (terecht) ook niet doorheen. Ik ben het er mee eens dat dit niet langer kan, maar dit is geen oplossing.

Die 'scholierenplaag' is ontstaan door het falen van de roostermakers (ik heb nu 10 tussenuren per week, waarvan 5 op 1 dag) en omdat de kantine al overvol is. Bovendien is er weinig keus en zijn de prijzen minstens twee keer zo hoog als in de winkel. Poorten op slot doen zou ook absurd zijn omdat er de hele dag leerlingen af en aan fietsen en er met zo veel tussenuren niets te doen is op school. Wat Ijsbrand zegt kan heel goed kloppen trouwens want 1 is de enige vmbo-bovenbouw school van enschede en 1 is een scholengemeenschap met dik 1000 vmbo-onderbouw leerlingen.

Ik vind dat dit probleem kan en moet worden opgelost door de gemeente, laat ze er twee agenten neerzetten. Bij voetbalwedstrijden zetten ze per slot van rekening de halve politiemacht in. Een persoonlijk en individueel winkelverbod zou ook geen slecht idee zijn (als het ook daadwerkelijk wordt nageleefd). De nettorama had dit probleem van tevoren kunnen zien aankomen omdat de scholen er al stonden toen het ?budgetcenter? nog niet eens bedacht was.

Ik zeg: Controleren en individuelen streng straffen, zonder dat de brave hongerige student hier last van heeft

10 jaar geleden

S.

S.@Bart: Helemaal mee eens,aanpakken die aso's!

10 jaar geleden

M.

M.

Ik zit zelf op één van die scholen, en ik vind dit complete onzin!
400 leerlingen? Amehoela! Bovendien, wie zegt dat die sperma in de lift niet van een oud mannetje is of een of ander ander stel??

10 jaar geleden

S.

S.

Geen last van, ik loop gewoon met het scholieren (ik-ben-crimineel-karretje) de winkel binnen en kan gewoon dingen kopen.

10 jaar geleden

S.

S.

Ik zit zelf op Zuid en het is inderdaad wel heel extreem bij de nettorama, ook al is het een wat harde maatregel, er zijn erg veel (minder nette) scholieren die erg asociaal doen in de supermarkt dus wat dat betreft was het wel nodig. Ook al vind ik het jammer dat ik nu niet meer naar de netto kan vanwege die ''wat minder nette'' kindjes op school.

10 jaar geleden

L.

L.

Ik vind dat er sterk overdreven wordt, ja er zijn soms leerlingen die zich misdragen bij de netto, maar dat betekend niet dat we allemaal zo zijn toch? Ik vind dat ze dit probleem per persoon moeten aanpakken en niet met regels voor de scholieren in het algemeen. Wat nou als ik voor mijn moeder wat boodschappen mee moet nemen, moet ik dan met zo'n belachelijk karretje gaan lopen waar eigelijk mee bedoeld wordt dat ik iemand ben waar de andere klanten bang voor moeten zijn? Onzin, en over dat hele sperma in de lift verhaal(wat hier overigens niet genoemd wordt maar in het nieuws van een aantal andere bronnen wel), hoe weten ze dat dat scholieren waren? Hing er een bordje bij met "dit is het werk van ons scholieren"? Ik vind dat de mensen die dit soort dingen roepen eerst wel eens met de echte feiten mogen komen zonder lukraak dingen te gaan roepen.

10 jaar geleden

M.

M.

Ik zit op een van de scholen bij de Netto in Enschede
Wel geniaaal dat het nieuws zelfs hier op de site staat! Ik vind het eigenlijk best wel overdreven, en halloo, 400 tegelijk past niet eens in die winkel!
Nouja het was vandaag het grootste gespreksonderwerp op school, we hadden wel lol

10 jaar geleden

P.

P.

Ik zit ook op zuid.Ik ben het er niet mee eens. Ik moet elke dag boodschappen voor me ouders doen. Het slaat nergens op. Ik jat elke dag een pakje kauwgom-koeken of energy, maar ik betaal gewoon voor de rest, dus dikke winst voor netto. Het sperma heb ik gedaan tijdens een van me vele ruk sessies in de lift. Door deze maatregelen is deze winkel niet meer toegankelijk voor mij. Beveiliging die je achterna loopt, een of andere lompe scholieren kar. Zo trendy zelfs matthijs zegt is gay.

10 jaar geleden

G.

G.

Pieterwein doe asjlebieft nit zo grappig. Het is al bekend gemaakt dat het sperma van een hond was en niet van een mens. Dat je kauwgom of energy steelt is zielig, ik prop gewoon gelijk me hele tas vol.

10 jaar geleden

B.

B.

Ach, ik vind dat er heisa wordt gemaakt om iets dat die winkel zelf moet beslissen... De netto wil geen scholieren, dan niet. We weten allemaal zelf dat de VMBO-ers het voor de normaal gedragende leerlingen verpest. Door alleen al scholingsboulevard-leerlingen te verbieden om naar de netto te gaan was dit nooit gebeurt, dit weten we allemaal

10 jaar geleden

N.

N.

We zijn het volgens mij allemaal eens: VMBO'er verbod i.p.v. scholierenverbod!

10 jaar geleden

S.

S.

Wat hierboven beschreven staat is dus echt zwaar overdreven. Ik zit zelf op HSL Zuid en er zijn dus echt nooit 400 leerlingen tegelijk daar binnen geweest. Het enige probleem is dat er van die kleine kutkinderen rondlopen die overal hun troep achterlaten en door de winkel schreeuwen. Dit zijn dan meestal mensen van het niveau VMBO-K ofzo. De meeste leerlingen zorgen hier dus echt niet voor overlast. Je mag er trouwens nog steeds naar binnen, er staat nu alleen beveiliging. Het grootste deel van de info in dit artikel klopt niet.
Doei.

10 jaar geleden