Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Scholieren en supermarkten: een slecht huwelijk

Scholieren en supermarkten: een slecht huwelijk

Door Lily

Voor supermarkten in de buurt van middelbare scholen is het de onvervalste hel: schoolpauze. Winkels schijnen zoveel last te hebben van gulzige leerlingen, dat ze aan de lopende band moeilijke anti-scholierenregels verzinnen. Het St. Gregorius College in Utrecht is voor de AH en de Plus om de hoek de bron van al het kwaad. Ik ging boodschappen doen.

Als ik m'n fiets net weggezet heb, wandel ik de Albert Heijn binnen en zie daar.. een oase van rust. Een meisje stopt een magnetronmaaltijd in haar mandje en iemand telefoneert over het verschil tussen Duo Penotti en Euroshopper-chocopasta.

Maar dan. Dan komt er een groepje van zes jongens binnen. Ze dragen rugzakken, kletsen luid en navigeren moeiteloos naar de schappen waarin de chips ligt. De zes jongens zijn een begin van een eindeloze stroom scholieren, in no-time is de Albert Heijn gevuld met hordes pubers die behendig van schap naar schap hupsen, terwijl ze zo veel mogelijk chocoladerepen en flesjes energydrink binnenhalen.

Dit moet voor de supermarktmedewerkers de opmaat zijn van een dagelijkse hel.

Die.. die.. invásies

Ik tref mezelf in een kantoor ergens achterin één van de twee supermarkten, ik maak het bewust niet te specifiek. Het kantoor is kaal, koud, het ziet er helemaal niet uit alsof er van alle kanten kleine oranje beestjes op mijn schouder kunnen springen die ‘hamsteren!’ roepen.

Wel is er een mevrouw die hier werkt, ik wil haar wat vragen stellen. "Eigenlijk mag ik niet met de media praten.” Gebogen zit ze achter haar bureau en ze kijkt me een beetje geschrokken aan. Laten we d'r maar anoniem houden.

Ze is niet oranje, roept geen ‘hamsteren’ en ziet er eerlijk gezegd nogal depressief uit. Haar blik tekent zoveel wanhoop dat ik me afvraag of ze de onmenselijke opgave heeft ontvangen voor wereldvrede te gaan zorgen, in plaats van een supermarkt te runnen.

"Maar die… die… invásies van…van… scholíeren!” hakkelt ze. Ze leunt achterover in haar stoel, haalt een hand door haar haar en staart naar het beeldscherm – waarschijnlijk in de hoop dat daar ineens een oplossing tevoorschijn springt. "Daar word ik écht niet vrolijk van.”

Demonen, de hel?

Nee? "Ik kan me wel vóórstellen dat scholieren een supermarkt bij school handig vinden, maar de hele straat ligt vol met troep!” Ze onderbreekt haar zin om even weemoedig te zuchten. De stoel waarop ze zit, zucht mee.

Ik vraag haar of het ook de drukte is, het lawaai, diefstal, vandalisme, demonen, de hel. Dat soort dingen. Hoewel ik haar aanmoedig alle frustratie er nú uit te gooien, zet ze alleen haar bril even recht en zegt: "Officieel mag ik écht niet met je praten, hier heb je het nummer van Wijkaanpak.” Ze krabbelt iets op een papiertje en stuurt me dan haar bedompte Albert Heijn-kantoortje uit. Ik toets het nummer in.

Wijkaanpak

Wijkaanpak is een organisatie die namens de bewoners, ondernemers (a.k.a. de supermarkten), politie en gemeente voor de supermarkten de rol speelt van held in tijden van nood. Pieter Draaijer is daar straatmanager. „Ja de overlast die door scholieren veroorzaakt wordt is een zéér aanwezig probleem.” stelt hij vastberaden.

Ik vraag hem hoe hij denkt over diefstal, vandalisme, dood en verderf et cetera. Want is het echt alleen maar de troep op straat? "Oh, het is ook het stilstaan in de gangen, het schreeuwen, het dringen in de rij. Maar vuil op straat staat in de ergernissen-toptien, dus daar focussen we ons nu vooral op.”

Meneer Draaijer zegt het alsof de oplossing voor de hand ligt. Is dat zo? "We bespreken de plannen nu met scholen zelf. We zijn van plan docenten met de scholieren mee te laten lopen om een oogje in het zeil te houden en leerlingen zonodig te straffen met corvee.”

Ik zie het al voor me: docenten die veel te verlegen zijn om er iets van te zeggen als een leerling zijn snoeppapiertje op straat gooit en het vervolgens zelf weer oprapen. Scholieren die hun tong uitsteken naar autoriteit en de inhoud van de schappen ongegeneerd blijven verslinden. Wat nou als niets werkt? "Dan komen er nóg strengere maatregels, en worden er bijvoorbeeld acceptgiro’s opgestuurd.”

Ontroerend

Ik elleboog me een weg naar de kassa om een zakje chocoladerozijnen te betalen. De rumoerige sfeer is inderdaad sterk aanwezig, maar heeft ook wel weer iets ontroerends. Scholieren, nauwelijks vijftien jaar, wachten op elkaar, fietsen samen naar hun favoriete supermarkt om daar sámen te lunchen.

Ze stompen elkaar vriendschappelijk op de borst en zetten plagerig elkaars petten achterstevoren. Ze lachen samen, ze leggen armen om elkaar heen, ze delen broodjes kaas; de essentie van vriendschap.

Ik vind het dan ook helemaal niet erg dat ik over een paar Lay’s Onion-chipszakken struikel als ik naar buiten loop.

'Wij doen dat niet'

Op de stoep voor de winkel staan een paar van die ‘probleemscholieren’. Ze drinken cola. Light. Er zit nog net geen rietje in. Het ziet er schattig uit. Ik open mijn zakje chocoladerozijnen – meng je onopgemerkt in de natuurlijke habitat van je prooi – en loop naar ze toe.

"Wij veroorzaken geen overlast,” de jongen – klaarblijkblijk nogal ontzet door de stelling – draagt een petje en bomberjack. Met zijn voet laat hij een trapper van zijn fiets rondjes draaien. "Klant is koning, toch? Mensen gooien soms troep op straat, maar wij doen dat niet.”

Een vriend van de jongen durft nu ook wat te zeggen en stapt naar voren zodra hij de chipsresten van zijn mond geveegd heeft. "We veroorzaken niet expres overlast, we denken er gewoon niet aan. Ik hoorde ook dat ze misschien een maximaal aantal scholieren tegelijk naar binnen willen laten. Dat slaat nergens op, want dan krijg je rijen tot buiten de deur en dat zorgt ook weer voor verkeersopstoppingen.”

Hij wijst naar de weg die aan de supermarkt ligt, een smalle straat in de binnenstad, veel verkeer. Met zijn handen probeert hij uit te beelden hoe lang die rij dan zou zijn. Als hij mijn verbaasde gezicht ziet slaat hij zijn handen in elkaar. "Autobotsingen,” grijnst hij.

Afscheid

De eerste vriend neemt het weer over: "Er moet hier een wijkagent staan die ons in de pauzes kan aanspreken, of een docent die meeloopt naar de supermarkt. Dat lijkt me wel een goed idee.” En daarmee is het gesprek afgelopen. De les begint weer.

De jongens bieden me nog wat chips aan en fietsen dan slingerend weg. Ik kijk ze na en voor ze de hoek omrijden, zie ik nog net hoe één van hen een halve stroopwafel op de grond laat vallen.

Gepubliceerd op 11 april 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

D.

D.

MIJN SCHOOL!!!! :D
Ik ga weleens met een vriend van me naar de AH, en dan kopen we een zakje Euroshopper winegums, en die delen we dan. Ook vaak met onze klas, die dan op school is, maar dat zijn een stel aas-gieren, dus dat doen we nu niet meer altijd. :)

13 jaar geleden

D.

D.

Is de schrijver een Gregoriaan?

13 jaar geleden

L.

L.

De schrijver is geen Gregoriaan, haha :p maar ze vindt ze wel lief.

13 jaar geleden

B.

B.

Wij hebben een supermarkt bij onze school. Ze hebben 5 blauwe mandjes met de tekst scholieren erop. Je moet wachten op z'n mandje als je naar binnen wilt. Je loopt echt voor schud met z'n mandje en soms moet je wel een half uur wachten omdat er maar 1 of 2 mandjes zijn. Ook na schooltijd als je even met je ouders boodschappen wilt gaan doen en de school net is afgelopen of nog bezig is, wordt je meestal terug geroepen om een blauw mandje op te halen. Echte discriminatie!!

13 jaar geleden

D.

D.

echt he. Ongelofelijk die mensen. Bij ons hebben ze het 3 maanden volgehouden toen gingen ze maar met die ideeën stoppen. We gingen gewoon in groepen van 10 man naar binnen en geen medewerker die ons dan terug gaat roepen xD.

12 jaar geleden

I.

I.

We hebben 2 supermarkten in de buurt, maar als ik daar kijk naar de schappen/acties e.d. dan moeten ze het vooral hebben van de scholieren (en anderhalve allochtoon), dus ze moeten gewoon der mond houden,

13 jaar geleden

S.

S.

En wat nu als je gewoon de boodschappen aan het doen bent? Moet je dan ook zo'n scholierenmandje? Dat zou belachelijk zijn.

13 jaar geleden

I.

I.

@SweetSmile

Wij hadden ook van die regels dat er maar maximaal 2 scholieren oid de winkel in mochten bij de ene supermarkt, en de andere had een speciale scholierenkassa. Dat was dan de enige waar je mocht afrekenen. Mazzel dat ik had :') beschouwde het personeel mij niet meer als scholier.

13 jaar geleden

R.

R.

vandaag hadden ze het in de krant over een winkel met een speciale scholierenkassa, ook wel een oplossing.

13 jaar geleden

H.

H.

Geniale verwoording :D

13 jaar geleden

M.

M.

Een scholierenkassa lijkt me geen goed idee. Ze hadden gewoon die winkel niet dichtbij school moeten zetten!

13 jaar geleden

E.

E.

Wij hebben een Aldi in de buurt van de school waar veel van ons naar toe gaan om eten en drinken te kopen. Deze winkel heeft het voordeel dat er altijd maar een kassa open is omdat er niet meer dan twee medewerkers zijn in de winkel. Dit zorgt ervoor dat er zulke lange rijen zijn dat veel mensen de tijd niet hebben om zo lang in de rij te staan. Wel is het vaak zo dat je last hebt van de kinderen die toch naar de winkels zijn gegaan want die gaan dan vervelend doen bij de ingang van de school.

13 jaar geleden

T.

T.

Bij ons staan er beveiligers XD

13 jaar geleden

R.

R.

Ik denk niet dat alle scholieren hetzelfde omgaan met supermarkten. Neem onze school bijvoorbeeld. Als ik naar de Deen ga zijn er nooit problemen, laat staan massa's afval. Ze rekenen er zelfs op dat we komen. Ze verpakken altijd frikandelbroodjes voor zodat de massa's mensen niet te lang hoeven te wachten en ze maken extra kassa's vrij. Ze hebben wel regels ofc, dat is om de vrede te bewaren. Daar heb ik verder ook niets tegen hoor.

Ik denk dat juist onze school voor een grote omzet zorgt. Dat ze bij mogen zijn dat we komen.
Ik denk ook dat er wel een verschil is tussen boven- en onderbouw. Bovenbouwers zijn (meestal) volwassener en respectvoller dan onderbouwers.

13 jaar geleden

I.

I.

bij ons zorgen ze alleen voor een rek waar iedereen z'n tas in dumpt.. (tegen diefstal dus) en ze zorgen dat bijv de frikandelbroodjes of de energy gewoon klaar staan :P

13 jaar geleden

L.

L.

Onze supermarkt is heel erg streng wat betreft de regels. Komt misschien ook wel doordat de plus bij ons het middelpunt van 6 middelbare scholen is.
Als jemet een groepje aankomt mogen er altijd maar 2 naar binnen, ook wordt er soms gefouilleerd. Grote tassen mogen ook niet mee naar binnen, omdat we dan dingen kunnen meesmokkelen.

13 jaar geleden

L.

L.

"bron van al het kwaad."
De gehele "Die.....die....invasie" alinea zijn hele goede voorbeelden van hoe slecht je kan schrijven.
Volgens mij is deze site geen onderdeel van de TMG? Schrijf dan ook niet zo!

Dit hele onderwerp wordt, voor zover ik weet, heel sterk opgeblazen.
Bij ons in de buurt zijn er supermarkten die wel scholieren weigeren, maar geen detectie poortjes o.i.d. hebben.
Het is jammer dat een supermarkt privé terrein is en we het dus niet op racisme kunnen gooien.
In principe kunnen de managers doen met ons wat ze willen.
En dat leidt tot dit soort beslissingen.

13 jaar geleden

M.

M.

bij ons zijn de regels duidelijk: tijdens de pauzes zijn er 2 kassa's open alleen voor scholieren, er lopen soms docenten/wijkagenten rond die je terugroepen als je rommel maakt en er is een duidelijke route in de C1000:broodjes-->drinken/chocolade/koek/chips-->kassa.
ik heb dan ook nooit problemen gehad.

13 jaar geleden

H.

H.

Bij ons in de buurt is er een Albert Heijn en een Vomar. De Albert Heijn is duurder en verder en er staat altijd bewaking: daar komen we bijna nooit. Van de Vomar hebben we ongeveer de diensttijden van de bewaker weten te ontcijferen :-P. Maar het gebeurde nog wel eens dat we er uit werden gezet. Sinds vorige maand hangt er een bord: welkom scholieren! Wij dachten is dit een mislukte 1 april grap? Nee, er hingen ook een paar regels onder: geen lawaai, bij diefstal meteen politie etc.. Maar de laatste regel was wel vervelend: winkel met een kar of mandje. Als je dan met een groep van 10 de winkel binnengaat, en allemaal met een mandje loopt met ??n chocoladereep, dan voel je je wel kut....

13 jaar geleden

I.

I.

Ik snap niet waarom ze klagen.
Oke het is even een hel, maar ook een bron van heel veel inkomsten.
Maak de chips en andere lokmiddelen duur, en voila je hebt een heleboel profijt van die scholieren.

12 jaar geleden

X.

X.

écht leuk om die reactie's te lezen. :)
maarja'
bij mij op school is er een Aldi net 1,5 min fietsen. en een AH 2 min fietsen en een C1000 3 min fietsen.
Oke' als ik ga dan word het altijd een lawaai en mensen die je raar aan kijken maar dan denk ik schijt. klinkt arrogant maar verder doen ze er bij ons niks aan. niks wagentjes/ mandjes/ bewaking/ tassenrekken etc etc.
Alleen hebben ze bij ons op school wel `1 regel; "onderbouw mag niet naar een supermarkt in de pauze of tussenuren. Maar daar letten ze verder echt niet op als je gewoon de school uitloopt zeggen ze er niks van. In heb begin stonden er wel docenten. maar later hebben die het maar op gegeven.
De vaste route is altijd (welke supermarkt ook); frikandellenbroodjes (etc) --> Energie ---> Snoep ---> Chips. =D

12 jaar geleden

K.

K.

Mwaha, wij hebben het wel lekker met school. Op 1 minuut lopen een Aldi en een Appie, op 3 minuten lopen een fantastische dönerzaak en een klein winkelcentrumpje met allerlei andere supermarkten. De Appie is verreweg het populairst. Eerst (tot 2 jaar terug) zat er een C1000, maar er is een Albert Heijn gekomen en ze konden niet tegen die 'invasies'. Dus hebben ze elke pauze een of andere schoonmaker de wacht laten houden en er mochten er max. 20 tegelijk binnen zijn. Resultaat: rijen van hier tot Tokio en klagende klanten die door die rijen de winkel niet binnen konden komen. Ze hebben het een paar maanden volgehouden, toen was het afgelopen :D

11 jaar geleden

I.

I.

bij mijn school hebben ze gelukkig (nog) geen maatregelen getroffen. :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.