Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Superhelden vroeger en nu: is imperfectie het nieuwe perfect?

Superhelden vroeger en nu: is imperfectie het nieuwe perfect?

Door Niek

Op insta hebben salades plaatsgemaakt voor pizza's en de gelikte superheld die zijn vijand vroeger zonder een zweetdruppel versloeg, wordt nu helemaal afgemat. Het tonen van 'imperfectie' lijkt steeds populairder te worden. Op social media is het tegenwoordig hartstikke normaal om te vertellen dat je van chips houdt, als enige hobby hebt om naar films te kijken of te willen trouwen met je bed. Maar werkt deze nieuwe trend ook door in de praktijk? 

Een goed voorbeeld van het veranderende beeld van een superheld vind ik James Bond. In 1962 werd de allereerste James Bondfilm ooit gemaakt. Dr. No was een film over de perfecte spion. Hij kon goed vechten, wist zich uit de meest benarde situaties te werken en ondertussen versierde hij subtiel de mooiste vrouwen: een echte held. In de laatst uitgekomen film 'Spectre' daarentegen, is 007 een stuk menselijker. Hij twijfelt, kent angst en is niet meer de held die hij ooit was. Een held die, in mijn ogen, perfect bij 2019 past. 

James Bond is niet de enige die zich aan deze nieuwe trend houdt van 'het tonen van zwaktes'. Marvel-superhelden, influencers op instagram en karakters in boeken doen hier ook aan mee. Het is tegenwoordig oké om niet altijd een klassieke held te zijn. Batman wordt door Bane in elkaar geslagen, Iron Man is getraumatiseerd in deel 3 en op social media roepen influencers - 'superhelden' van een ander kaliber - trots uitspraken als 'Pizza is bae' en 'Ik hou van slapen'.

Eerlijk zeggen

Toch is het de vraag of deze nieuwe 'trend' ook in de praktijk zo werkt. Als we eerlijk zijn, kunnen we het er toch over eens worden dat niemand van ons gaat trouwen met zijn bed, dat pizza geen erg leuke partner is en dat het niet helemaal geaccepteerd wordt als we de hele dag series kijken op de bank. Op het eerste oog lijkt het misschien alsof het tegenwoordig helemaal oké is om altijd maar te doen waar je zin in hebt, maar uiteindelijk  willen we toch allemaal een goede baan, een mooie auto en een sportief lichaam. Er is nog steeds een ideaalbeeld en dat wordt nog steeds massaal nagestreefd; zoveel is er dus niet veranderd.

Hoewel deze superheldenfilms en hippe uitspraken van influencers ons anders willen doen geloven, is er geen nieuw tijdperk aangebroken waarin alle verwachtingen zijn opgeheven. Er gaat nooit zoiets zijn als een wereld waarin er geen ideaalbeeld is van de mens. 'Imperfect is het nieuwe perfect' is de boodschap, maar wie het roepen het? Knappe, succesvolle en keihard werkende mensen. Dus met die (im)perfectie valt het allemaal wel mee...

Gepubliceerd op 3 mei 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.