Studiekeuzestruggles: interview met mezelf

Door Nienke

Open dagen, meelopen, online studiekeuzetests. Studiekeuze houdt het merendeel van de jongeren iedere dag bezig. Wie ben ik eigenlijk? En wat wil ik met mijn toekomst?

Zelf ben ik er ook mee bezig. Ik bezoek meeloopdagen, lees interviews met experts, maar tot nu toe schiet ik er nog weinig mee op. In de hoop meer inzicht te krijgen ga ik in gesprek met een wel heel bijzondere interviewkandidaat: mezelf.

Dus, Nienke, vertel eens wat over jezelf?

"Nou, ik ben dus Nienke en ik zit in 5 vwo.  Ik houd van kunst, brieven schrijven, geschiedenis, filosofie, sociale studies en hardlopen. In mijn vrije tijd lees ik meer boeken dan goed voor me is, ook al heb ik daar af en toe he-le-maal geen zin in. Wat moet ik anders? Nadenken over mijn toekomst?"

Zo eng is dat nadenken toch niet? Je lijkt al best een specifiek interessegebied te hebben. Wat wil je daarmee gaan doen?

"In Schotland studeren, aan de St. Andrews-universiteit. Over een jaar pak ik het vliegtuig en zwaai ik jullie allemaal uit, onderweg naar mijn droomstudie. Namelijk: filosofie en geschiedenis! Of toch culturele antropologie en filosofie? Nou ja, het zou ook nog wel eens iets met kinderen kunnen worden. In ieder geval, Schotland, dus!"

Zo, zo. Waarom kijk je dan op open dagen van universiteiten in Nederland?

"Nou, misschien is Schotland toch niet zo handig, weet je wel. Dan moet ik opeens voor mezelf zorgen, terwijl ik zestien ben als ik mijn diploma heb. Dus denk ik dat ik nog maar een poosje thuis blijf wonen en me laat verzorgen door mijn ouders. Misschien doe ik nog wel een stage in het buitenland."

Wil je dat dan in je keuzeruimte doen, in het derde jaar? 

"Nee, dat kan toch helemaal niet! Ik ga namelijk twee studies tegelijk doen, dus vul ik mijn keuzeruimte van beide studies in met de andere studie. Ten minste, zo legden de docenten aan de UvA dat uit. Als ik dus nog naar het buitenland ga, dan moet dat als Master. Duh."

Oh. Juist. Welke twee studies ga je dan volgen?

"Ik twijfel nog tussen filosofie, geschiedenis, universitaire pabo, Latijnse taal en cultuur, Franse taal en cultuur, religiewetenschappen, pedagogische wetenschappen, culturele antropologie en ontwikkelingssociologie, communicatiewetenschappen en Engelse taal en cultuur. Dat levert dus 100 combinaties op."

En waar zie je jezelf over vijf jaar?

"In een tof studentenhuis! Ja, ik weet dat ik een poosje thuis zou blijven wonen, maar het lijkt me ook wel superchill om gewoon met medestudenten 's avonds films te kijken op onze eigen plek. Met huisdieren, een balkonnetje en uitzicht over Amsterdam. Je weet wel."

Wat wil je later eigenlijk worden? 

"Onderzoeker aan de universiteit, natuurlijk! Of, nou ja, in ieder geval iets met lesgeven. Leraar aan de middelbare school kan misschien ook nog. Of aan een basisschool. Wat dacht je van een vrije school? Misschien wil ik toch wel kinderboeken schrijven. Kan dat niet in mijn vrije tijd? Of zou ik dan toch nog fotomodel worden?"

Heb je eigenlijk enig idee waar je naartoe wilt in je leven?

"Ja, natuurlijk. Is dat nog niet duidelijk genoeg, dan? Ik wil een alfa-studie doen, slim en gelukkig worden. Ik heb praktisch mijn studiekeuze al gemaakt. Oh, zat ik maar vast in mijn eindexamenjaar!"

Gepubliceerd op 13 april 2016
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!