Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

Studie kiezen met N&T

Amber

Ik zit nu in 6 gymnasium en heb het vakkenpakket N&T-N&G, dus wat betreft het kiezen van een studie is zo'n beetje alles mogelijk. Omdat ik dit vakkenpakket heb gekozen is er een bepaalde verwachting bij mijn studiekeuze. Namelijk dat ik iets natuurwetenschappelijks ga doen, ik zie dit echter helemaal niet zitten.

Interesses
In de derde klas vond ik alles interessant. De logische keuze was dus om een vakkenpakket te kiezen waarbij bijna geen enkele studie afviel. In de zesde klas aangekomen waren een hoop van mijn interesses echter verloren gegaan, wat betekende  dat ik vakken moest volgen die mij totaal niet meer boeiden. Het simpele scheikunde en natuurkunde van de onderbouw kon ik nog wel aan, maar nu zijn het zware vakken om door te komen. Ik pas mijn studiekeuze aan op mijn huidige interesses dus ik negeer mijn N&T profiel volledig. Wat sommige mensen zonde vinden, maar ik vind het juist belangrijk dat ik iets kies wat mij daadwerkelijk leuk lijkt. En niet iets kies op basis van wat ik de afgelopen drie jaar op school heb gedaan. 

De toekomst
Veel mensen snappen mijn keuze niet, want bij studies waar je N&T voor nodig hebt bouw je zekerheid in je toekomst. Bij dit soort studies heb je vaak een hoge kans op een goedbetaalde baan. Natuurlijk klinkt dit heel lekker. Maar als ik een studie alleen zou kiezen omdat ik later een kans krijg op een dik salaris, zou ik precies doen wat mijn decaan al drie jaar zegt niet te doen. Daarnaast kan je toch niet  voorspellen hoe je leven gaat lopen. Dus jaren opofferen voor een oninteressante studie omdat dit misschien een betere baan oplevert, vind ik geen goed idee. 

Verkeerde keuze
Sommige mensen vinden dat ik gewoon de verkeerde keuze heb gemaakt qua vakkenpakket. Ik had nu namelijk net zo goed C&M kunnen doen. Hoewel ik dat soms ook zeg als ik midden in de nacht zit te strugglen voor een natuurkundetoets, vind ik het niet per se waar. Ik had niet kunnen weten dat natuurkunde en scheikunde mij niet meer zouden interesseren na een paar jaar, en heb dankzij mijn profielkeuze dingen geleerd die ik anders nooit zou weten. Daarnaast red ik het wel allemaal, als ik nou zou zakken vanwege natuurkunde, biologie en scheikunde was het een ander verhaal geweest. 

Ik vind het dus helemaal niet zonde om na mijn N&T-tijdperk totaal iets anders te gaan doen. Liever een leuke, dan een logische volgende stap.

Gepubliceerd op 24 maart 2017
ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.