Studententijd: dé podcast over de mooiste tijd van je leven

Het laatste jaar van de middelbare school staat in het teken van het profielwerkstuk, de laatste toetsen, natuurlijk de eindexamens, maar ook de vraag: what's next? Velen van jullie zullen een nieuw tijdperk inluiden genaamd 'studeren'. Maar wat staat je nou écht te wachten als je gaat studeren? In de nieuwe podcast Studententijd bespreken studenten David, Oscar en Dienke alle ins en outs van het studentenleven.

Tienduizenden tieners zullen in september de vertrouwde klaslokalen, docenten en dagelijkse fietstocht verruilen voor collegezalen, professoren en de verschrikkingen van het ov. Een spannende nieuwe periode met veel leuke, maar ook minder leuke kanten. Ga je op kamers, of blijf je nog even lekker bij je ouders? Hoe werkt in godsnaam die wasmachine? En hoe gaat het eraan toe tijdens een hoorcollege? 

Deze vragen komen allemaal aan bod in de podcast. Niet dat David, Oscar en Dienke overal hét antwoord op hebben, maar ze bespreken hoe zij omgaan met de leuke kanten en struggles van het studentenleven. De eerste aflevering gaat over de verwachtingen versus de realiteit van studeren. Wij vroegen een paar aankomende scholieren wat zij verwachten van hun studententijd én een eerstejaars student naar zijn ervaringen. 

David legt uit wat het idee achter de podcast is: "Het komt vooral voort uit het gevoel dat de studententijd altijd een beetje wordt verkocht als 'de mooiste tijd van je leven' terwijl iedereen maar wat doet. Je moet alles zelf uitvinden. Maar echte gesprekken over 'hoe pak jij het aan of hoe doe jij dit dat' hebben we eigenlijk niet echt."

We laten zien dat je gewoon een beetje mag aanrommelen.

In de podcast komen deze onderwerpen juist wel aan bod. "Op alle universiteiten en studentensites wordt wel uitgelegd hoe het allemaal zou moeten zijn, maar dat kan je eigenlijk alleen ervaren door zelf te studeren. Wij delen onze eigen ervaringen, maar geven geen verkooppraatjes of handleidingen van hoe het zou moeten. We laten zien dat je gewoon een beetje mag aanrommelen, want ook dat is het studentenleven en dat is ook best wel lekker"

Nieuwe stad ontdekken 

Mette (17) gaat komend jaar de lerarenopleiding Nederlands doen aan de Hogeschool van Amsterdam en heeft er superveel zin in. "Als ik denk aan het stadsleven in Amsterdam, dan gaat mijn hart sneller kloppen. Ik wil alle leuke plekjes in Amsterdam gaan ontdekken en het lijkt me ook heel leuk om bij een studentenvereniging te gaan." Hoewel Mette enorm uitkijkt naar dit nieuwe hoofdstuk, weet ze nog niet zo goed wat ze precies kan verwachten. "Zo'n podcast lijkt me heel handig. Ik ben vooral benieuwd naar verhalen over studentenverenigingen en hoe je een kamer vindt."

Ik kijk vooral uit naar de vrijheden die bij het studentenleven komen kijken.

Vrijheden

Ook Julian is van plan zijn Friese dorpsleventje in te ruilen voor het stadsleven in de hoofdstad, waar hij communicatiewetenschappen gaat studeren. "Ik kijk vooral uit naar de vrijheden die bij het studentenleven komen kijken. Ik ben al op zoek naar een kamer. Ik kan alleen totaal niet koken, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken." Ook heeft hij positieve verwachtingen van het studeren zelf. "Je bent bezig met iets dat je interesseert, dus dat wordt wel beter dan veel vakken op de middelbare school, denk ik."

Kamer vinden

Tijmen (19) is eerstejaars student aan de VU in Amsterdam en hij zit helemaal op zijn plek. "Mijn studie is heel klein, dus vrienden maken ging best makkelijk. Het was meteen goed eigenlijk." Wel waarschuwt hij dat je niet een compleet ander mens wordt wanneer je gaat studeren. "Als je op de middelbare school problemen hebt met plannen en deadlines, dan is dat niet ineens magisch verdwenen wanneer je gaat studeren. Je hebt niet meer dezelfde begeleiding als op de middelbare school, dus je moet dat echt zelf aanpakken."

Tijmen had vooral wat beter geïnformeerd willen worden over het zoeken van een kamer. "Dat is gewoon echt heel moeilijk in grote studentensteden en zelfs als je een kamer kunt vinden, is het ongelofelijk duur. Vrienden van me werken zichzelf in de schulden omdat ze een dure kamer hebben. Inmiddels heb ik het idee om op korte termijn op kamers te gaan uit mijn hoofd gehaald, maar daar was ik graag wat beter op voorbereid."

De eerste twee afleveringen van Studententijd zijn vanaf nu te luisteren op Spotify en op de Apple podcast-app.

Gepubliceerd op 20 maart 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.