Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Student, schrijf je in!

Student, schrijf je in!

Door Daniëlle

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: op 1 mei, over twee weken, moet je je ingeschreven hebben voor een vervolgstudie. Maar toch heeft ruim een derde van de jongeren die volgend jaar willen studeren dat nog niet gedaan. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het LAKS trekken aan de bel.

Om ervoor te zorgen dat je je goed kunt oriënteren op je vervolgstudie, is de inschrijfdatum vervroegd van 1 september naar 1 mei. Hierdoor kan de vervolgopleiding eerst een matchingprocedure houden: een manier om te kijken of je de juiste studie gekozen hebt. Schrijf je je later in, dan mag de universiteit je weigeren. "En dan heb je dus een serieus probleem," stelt de VSNU. 

Vorig jaar hadden zich twee weken voor de deadline al 63.000 jongeren ingeschreven. Nu zijn dat er slechts 48.600. 

LAKS

Ook het LAKS (Lande Actiecomité Scholieren) maakt zich grote zorgen. "Alsjeblieft scholieren, maak je keuze en schrijf je snel in," zegt de scholierenorganisatie. Nog langer uitstellen is erg onverstandig, zeker als je nog geen DigiD hebt: het duurt namelijk zo'n vijf werkdagen om er eentje te krijgen en zonder DigiD kun je je niet inschrijven. 

Kortom: wil je volgend jaar studeren, maar heb je je nog niet ingeschreven? Vraag dan razendsnel een DigiD aan, kies een studie en meld je aan via studielink! En neem ook eens op onze speciale pagina over studiekeuze.

Gepubliceerd op 17 april 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Geldt dat ook voor mensen die hun huidige opleiding niet gaan halen? Want als je pas in juli een negatief bindend studieadvies krijgt, ben je natuurlijk te laat.

8 jaar geleden

Daniëlle

Daniëlle

Ik denk dat je dat het best aan iemand van jouw school kunt vragen.

8 jaar geleden

A.

A.

hallo mag ik iets vragen als je de ingeschreven mensen ziet van
dit jaar blijven dit ook de aantal die volgend jaar mischien ook zouden kunnen inschrijven

7 jaar geleden

Daniëlle

Daniëlle

Ik begrijp je vraag niet helemaal. Bedoel je of mensen die zich dit jaar inschrijven automatisch volgend jaar worden aangenomen? Want in dat geval nee: je kunt je, bij mijn weten, dit jaar enkel inschrijven voor studies die volgend schooljaar beginnen (of natuurlijk dit schooljaar, maar dan in het tweede semester). Als je in 2016 zou willen beginnen met studeren kun je je nu dus nog niet inschrijven.

7 jaar geleden