Strips lezen tijdens wiskunde
Alle wiskundedummies opgelet: wanhoop niet, de redding is nabij! Het is gedaan met het gestaar naar kansberekeningen, oppervlaktes van voetbalvelden en gelijkbenige driehoeken, zonder er ook maar iets van te begrijpen.
Weg met die droge lesmethodes vol ellenlange theorieën en vage voorbeelden. Waarom zou je namelijk moeilijk doen als het ook makkelijk kan?
Speciaal voor bruggers
Dat is precies wat striptekenaar Stephan Timmers dacht. En wat doe je als je een überwiskundenerd én een geniale tekenaar bent? Precies, dan benut je die talenten voor het goede doel: je maakt een wiskundestripboek, speciaal voor brugklassers! Wij spraken deze held en vroegen hem hoe deze "formule" tot stand gekomen is.
Hoe kwam je daarbij, een stripboek over wiskunde? Stephan: "Er zijn twee redenen voor dit boek. Ten eerste is wiskunde een struikelvak, dat is algemeen bekend. Ten tweede is wiskunde eigenlijk hartstikke leuk, maar scholieren zien dat niet altijd. Om die twee problemen tegelijk op te lossen, is er dit stripboek dat helpt om wiskunde te begrijpen én te laten zien wat je er nou eigenlijk allemaal écht aan hebt."
Pokertips
Maarehm, wiskunde in een stripboek, is de hoofdpersoon dan Pythagoras ofzo? Stephan:"Nee hoor! Het boek heet Nummers in New York en gaat over drie kinderen die in New York verblijven. Via telefoontjes en smsjes krijgen ze opeens allerlei mysterieuze wiskunde-opdrachten die ze moeten oplossen. Hiervoor moeten ze op zoek naar wiskundigheden in de stad New York. Ze ontdekken ook allerlei wiskunde vaardigheden die van pas kunnen komen bij spelletjes, zoals poker - denk, geld! - of yahtzee. Ik bedoel, dat is een stuk interessanter dan de oppervlakte van een muur berekenen toch?"
"Kijk, vroeger was ik zelf altijd een ramp in de alfa-vakken,'' vertelt Stephan. ''Toen had je een geschiedenisstripboek, Van nul tot nu, waar ik echt al mijn basiskennis vandaan heb. Het werkt gewoon: stripboeken lezen is een stuk leuker dan droge lesboeken en onopgemerkt neem je toch veel op."
Andere vakken
Oké, we zijn overtuigd. Maar nu de wiskundeleraar nog. Hoe pak je dat het beste aan?
Stephan: "Het boek komt op 8 november uit, tijdens een feestelijke gelegenheid in Utrecht, het zogenaamde "Strips op School symposium". Daar worden trouwens nog meer stripboeken gepresenteerd. Die gaan niet alleen over wiskunde, maar ook over andere vakken. Scholen kunnen mijn boek nu trouwens al bestellen, want ik geef het zelf uit. Dus dan kun je er na 8 november mee aan de slag in de les. Ik ben er nu namelijk nog aan bezig..."
Conclusie: begin maar vast met slijmen, smeken en lief zijn tegen je leraar, want dit boek is een must-have om je wiskundelessen in de brugklas door te komen. Maar pas op: voor je het weet wordt wiskunde nog je lievelingsvak, en dat is natuurlijk weer niét de bedoeling... ;-)
1 seconde geleden
R.
R.
dit is helemaal niks
12 jaar geleden
Antwoorden