Straatpraat: verplicht het Wilhelmus zingen in de klas?

Ken jij het Wilhelmus? Als het aan de regering ligt, is het voortaan basiskennis. Lante en Luca zochten uit in Den Haag wie het Wilhelmus uit volle borst kan zingen. Ook werd ons jongerenpanel om een reactie gevraagd, uit 1.166 reacties bleek dat slechts 30,5% van de respondenten 'volkslied-les' een goed idee vindt.

Abonneren op ons YouTube-kanaal doe je hierrr 

We stelden vier vragen. Te beginnen met de vraag: 'Ken je het Wilhelmus?' Het merendeel (70,6%) liet weten niet verder te kunnen zingen dan het eerste couplet. En 255 scholieren (19,6%) moeten echt aan de bak: zij bekennen dat ze werkelijk niets van het Wilhelmus kunnen meezingen. 

Goed idee?

Bij vraag twee vroegen we om een beoordeling van het idee: 'Wat vind je van het besluit van de nieuwe regering dat scholen verplicht zijn om les te geven over het Wilhelmus?' Hierbij waren drie antwoordopties: A. Goed idee, B. Ik weet niet, C. Geen goed idee. Zoals gezegd vulde 'slechts' een derde in dat ze de nieuwe lesstof wel kunnen waarderen.  

Nagenoeg de helft (49,2%) gaat waarschijnlijk expres niet opletten. Geen goed idee dus als je het hen vraagt. Een tegenstander vindt het simpelweg zonde van de tijd: "Omdat het geen belangrijke stof is voor je examen en er dan gewoon lesuren verloren gaan. Helemaal met de werkdruk-discussie van de laatste tijd, vind ik het geen goed moment om dit te besluiten."

Nationalisme

Vraag drie was afhankelijk van het antwoord bij vraag twee. In een open vraag werd gepolst waarom de scholieren het wel of geen goed idee vinden. Hoewel uit deze antwoorden moeilijk een duidelijk beeld kan worden geschetst, was 'nationalisme' een veelvoorkomende reden van zowel voor- als tegenstanders. 

Zo zegt een voorstander: "Het is goed dat je meer weet over de Nederlandse cultuur. Het volkslied is iets dat verbindt en het is goed dat daar ook aandacht aan wordt gegeven." Een tegenstander kaatst terug: "Je hoort zulke dingen niet te verplichten, het hoeft geen Amerika hier te worden."  

Één respondent houdt er een geheel eigen argumentatie op na. Hij vulde in dat hij het een goed idee vond: "Omdat dit lied de Spanjaarden roast."

Elke dag zingen?

Hoewel in het regeerakkoord alleen staat: 'Op school leren kinderen [..] het Wilhelmus, inclusief de context ervan', wilde CDA-voorman Sybrand Buma dat het Wilhelmus elke dag gezongen zou worden op school. Deze situatie vormde de basis voor vraag vier: wat zou je ervan vinden als dat wél moest? 

De respondenten waren in dit geval vrij eensgezind: 902 deelnemers (77,3%) vindt dat idee maar 'onzin'. 153 scholieren vinden het 'prima' (13,1%). De resterende 111 vulden 'anders' in en verklaarden dat op eigen wijze. Bijvoorbeeld door aan te geven dat elke dag wat veel is, maar dat het af en toe wel kan. 

Benieuwd geraakt naar ons jongerenpanel? We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Meld je hier aan en maak kans op vette prijzen in ruil voor deelname aan korte enquêtes. De volledige resultaten van het onderzoek zijn hier te bekijken

Gepubliceerd op 2 november 2017
ADVERTENTIE
Check de video: Laurien bouwt mee aan een zonneauto!

Presentator Joes gaat langs bij Laurien. Zij is student aan de TU Delft en onderdeel van het Vattenfall Solar Team. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Wil je zelf ook iets doen voor een betere wereld? Doe dan mee met de 'Op die fiets' challenge en probeer zo min mogelijk CO2 uit te stoten. 

Doe de challenge!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.