Sportjaar 2018 wordt ook interessant voor sporthaters

Door Jasper

Sport in het komend jaar, ik ben erg benieuwd wat daar allemaal van terecht gaat komen. Daarmee heb ik het niet over Sven Kramer die vast wel goud wint, of dat het WK voetbal hele spannende wedstrijden heeft, ook zonder Oranje. Nee het gaat om iets heel anders: gevoelige locaties van grote evenementen. Ik zal je drie voorbeelden geven, waar waarschijnlijk nog wel wat gedoe over zal zijn.

Olympische Winterspelen- Pyeongchang (Zuid-Korea)

Sven Kramer zal zijn gouden medailles moeten gaan halen in Pyeongchang. De naam van deze Zuid-Koreaanse regio lijkt allereerst vrij veel op de naam van de Noord-Koreaanse hoofdstad: Pyongyang. Zo'n extreme plek heeft het IOC in ieder geval niet gekozen.

Toch is de keuze voor Pyeongchang ook niet zonder gevaar, want dit gebied ligt op slechts tachtig kilometer van de Noord-Koreaanse grens. Wetende dat de Korea's een vrij slechte band hebben met elkaar en dat Noord-Korea op zijn tijd weleens een relletje of een kernproef organiseert, is deze situatie is behoorlijk onberekenbaar dus óf en hoe dit kan escaleren, is nog volstrekt onduidelijk. Voor wat het waard is: Pyeongchang is Koreaans voor 'vrede en voorspoed'.

Start Giro d'Italia- Jeruzalem

Een Italiaans wielerevenement dat start buiten Italië, dat alleen al klinkt vreemd. Toch is dat nog wel vrij gebruikelijk gezien het feit dat de Giro meermaals in Nederland startte, maar ook in bijvoorbeeld Noord-Ierland en Denemarken. Dat deed niet zoveel stof opwaaien. De keuze voor Jeruzalem daarentegen wel. Bij de presentatie van het parcours van deze ronde werd het al duidelijk: de Italiaanse organisatie sprak van West-Jeruzalem, terwijl Israël zegt dat het gewoon Jeruzalem moet zijn. Israël betaalt flink voor deze happening en wil dolgraag positief in het nieuws komen.

De Israëliërs zijn namelijk in een behoorlijk conflict verwikkeld met Palestina, waarin praktisch iedereen de draad volledig kwijt is. Voorstanders van Palestina zijn in ieder geval groot tegenstander van dit topsportevenement in Israël, want dat land krijgt nu positieve aandacht; volgens hen ten onrechte. Ook dit zal nog wel een aardig staartje krijgen, al is het maar omdat de Israëlische kwestie erg gevoelig ligt bij directe betrokkenen, maar bijvoorbeeld ook bij veel moslims of christenen. Om het allemaal nog wat meer in religieuze sferen te trekken: de finish van de Ronde van Italië is bij het huis van de Paus in Vaticaanstad. 

Wereldkampioenschap voetbal- Rusland

Nog zo'n dubieuze plek voor grote evenementen is Rusland. Dat werd al duidelijk vier jaar geleden bij de Olympische Spelen. Rusland en de LGBT-rechten is op zijn minst een ongelukkige combinatie te noemen. Daardoor was het in Nederland de grote vraag: moeten de Nederlanders een statement maken? Uiteindelijk is er eigenlijk alleen een statement met regenbooghandschoenen van snowboardster Cheryl Maas geweest.

Ook tijdens het voetbaltoernooi zal men zich in westerse landen hardop afvragen of er geen statement gemaakt moet worden. Zal Lionel Messi een regenboog op zijn buik laten tatoeëren? Sport en politiek gescheiden houden, zoals veel topsporters willen, wordt in ieder geval steeds moeilijker.

Waarom?

Deze evenementen zijn absoluut niet de eerste sporttoernooien met dubieuze locaties: ik noemde al even de Spelen van 2014 in Rusland, maar ook de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro leverden commotie op. Bij dat laatste evenement ging het vooral over het contrast tussen arm en rijk in Brazilië, maar ook weer de rechten van minderheden. In 2014 was het WK voetbal ook al in Brazilië en was er van tevoren veel discussie over het gastland. Tijdens het toernooi ebde de commotie weg: de wedstrijden waren leuk en Nederland deed het goed. Nu zal dat laatste bij het komende WK moeilijk worden, maar je weet het nooit.

Gepubliceerd op 3 januari 2018
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!