Spieken tijdens een online toets? Vergeet het maar

Thuis toetsen maken klinkt als een droom: chips eten tijdens een invuloefening voor Frans en lekker je boek erbij houden waardoor je gegarandeerd een tien hebt.  Helaas is de realiteit een tikkie anders. Op veel scholen surveilleren docenten namelijk alsnog, maar dan via de webcam.

Vanwege de coronamaatregelen is het voor veel scholen lastig om toetsen op school af te nemen. Lydia (17) kreeg hier ook mee te maken en was nogal verbaasd toen ze de oplossing van haar school te horen kreeg. "Bij ons op school gaan we de schoolexamens via de computer doen en eigenlijk vond ik dat idee in eerste instantie niet zo prettig. We moeten eerst een beetje ons bureau en kamer laten zien om te bewijzen dat we echt niks hebben om van af te kijken en daarnaast gaan de docenten, als ze bijvoorbeeld een raar geluid horen, controleren of je niet aan het spieken bent. Eigenlijk vind ik het maar ongemakkelijk. Aan de andere kant weet ik wel dat het nodig is."

Privacy

Toch is er ook behoorlijk wat kritiek op deze manier van werken. Volgens sommigen brengt het de privacy van de leerlingen in het geding. De SP stelde er dan ook kamervragen over in de tweede kamer omdat het de grens tussen school en privé zou verkleinen. 

Jonathan (18) vindt het inderdaad een grote inbreuk op zijn privacy. "Ik ben van mening dat leerlingen zelf zouden moeten kunnen bepalen of een docent mee mag kijken. Het is toch raar dat iemand van school zomaar een kijkje in je persoonlijke leven mag nemen? Bij ons is het namelijk ook mogelijk om lessen te volgen zonder een camera aan. Ik bedoel: er is geen leerling die normaal gesproken een docent in zijn kamer wil, het gevoel alleen al is raar en eng. Ik vind daarom dat school een keuze moet voorleggen: dat leerlingen op eigen risico de examens op school mogen maken of anders via de webcam."

Zo snel mogelijk afronden

Wim (19) vindt het vooral fijn dat hij nu eindelijk zijn middelbare school kan afronden. "Ik ben inmiddels ongeveer de oudste bij mij op school. Ik heb er zeven jaar over gedaan om op dit punt te staan, dus eigenlijk hoop ik vooral dat ik er zo snel mogelijk vanaf ben", lacht hij.

Gepubliceerd op 10 april 2020

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.