Spanning tussen Taiwan en China: wat vinden jongeren daar ervan?

Spanning tussen Taiwan en China: wat vinden jongeren daar ervan?

Door Wu-Ji

Je hebt ze misschien al in het nieuws gespot: Taiwan en China. De spanningen tussen deze twee plekken lopen de laatste tijd steeds meer op. Dit komt doordat Pelosi, een van de belangrijkste Amerikaanse politici, onlangs Taiwan bezocht, terwijl China dat sterk afraadde. Daarom heeft Peking besloten om veel militaire oefeningen te houden rondom Taiwan. Meerdere Chinese raketten vlogen over de Taiwanese hoofdstad en straaljagers passeerden de grens.

Maar hoe ervaren Chinese en Taiwanese jongeren deze spanning? Ik ging op onderzoek uit.

Wil je je eerst inlezen op de situatie tussen China en Taiwan? Lees dan dit achtergrondartikel.

Vivian (18): 'Ik zie het als een pure grap'

Vivian woont al heel haar leven in de Taiwanese hoofdstad Taipei en heeft net haar middelbareschooldiploma behaald. Je zorgen maken om de Chinese bedreigingen is volgens haar niet nodig: "China heeft het de hele dag over Taiwan herenigen, maar er is nooit echte actie geweest. Ze durven alleen maar rond Taiwan te vliegen en ons te bedreigen, niks meer."

Daarom neemt Vivian alle bedreigingen ook niet serieus. "Om het simpel te verwoorden: zie ik het als een pure grap", vertelt ze lachend. Volgens Vivian heeft China een 'glazen hart'. "Ze voelen zich gemakkelijk aangevallen en van binnen zijn ze overgevoelig. Op dit moment zijn ze gewoon aan het blaffen en durven ze geen echte actie te ondernemen."

Che (15): 'Bid dat je niet gedood wordt in het geval van oorlog'

Che woont momenteel in Taipei en zit in de vierde klas. In tegenstelling tot Vivian, maakt Che zich wél zorgen om de Chinese militaire oefeningen rondom Taiwan: "Bezorgdheid begint toe te slaan, samen met lichte ergernissen. Dit soort spanningen komen vaker voor."

Che neemt de spanningen erg serieus en weet daarom al goed wat hij zal doen in geval van oorlog. "Ik zal alle taken die aan mij worden opgelegd vervullen als burger. Dat is beter dan wapens oppakken, omdat we simpelweg met te weinig mankracht zijn. Bid dat je niet gedood wordt in het geval van oorlog."

Hoewel Che de Chinese militaire oefeningen als problematisch ziet, heeft hij een andere mening over het land China: "China is een prachtig land. Met wel vijfduizend jaar aan geschiedenis is het echt het hoogtepunt van de menselijke beschaving. Ondanks dat China de laatste tijd een ander politiek landschap heeft." Dat zal Che's mening dan ook niet veranderen.

Ling blijft graag anoniem

Ling (16): 'Het boeit me vrij weinig'

Ling woont al zijn hele leven in Shanghai. Vanwege veiligheidsredenen is zijn gezicht wazig gemaakt. Ling vindt zichzelf niet echt betrokken bij deze kwestie tussen Taiwan en China. "Eerlijk gezegd boeit het me vrij weinig. Ik woon hier in China, dus ik ben altijd wel veilig, of er oorlog komt of niet." Ling merkt zelf ook niet veel van toegenomen spanning: "In mijn dagelijkse leven heb ik niet het idee dat er veel is veranderd. Wel zie ik minder Taiwanese producten in de supermarkten."

Lings mening over de Chinese militaire oefeningen is niet sterk, maar hij heeft wel een duidelijke mening over Taiwanezen. "Ik snap helemaal waarom Taiwanezen niet bij China willen horen. Ik vind het daarom ook zielig dat China Taiwan constant bedreigt. Telkens wanneer ik iets slechts over Taiwan zie op het Chinese nieuws, denk ik: waarom lost de Chinese overheid niet eerst haar eigen problemen op, in plaats van zich te bemoeien met Taiwan?"

Foto via Wikipedia

Gepubliceerd op 20 september 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.