Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Soldaatje spelen op afroep

Soldaatje spelen op afroep

Hidde

Lieve Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Defensie,

Vorig weekend stuurde u mij een brief. U vertelde mij en alle jongens die dit jaar 17 worden dat we zijn ingeschreven voor de dienstplicht. In 'uitzonderlijke situaties' kunnen we worden opgeroepen voor de militaire dienst.

Uitzonderlijke situatie of niet, dat lijkt mij niet zo'n goed idee.

Begrijp me niet verkeerd: ik houd van mijn land. En het lijkt mij heel tof om soldaatje te spelen. Maar ik ben gewoonweg niet geschikt. Laat me uitleggen waarom.

Ten eerste: ik ben een waardeloze winnaar. En een waardeloze verliezer. Met andere woorden: ik ben niet zo goed in teamdingen. Vroegâh, toen ik nog aan sport deed, had ik er al geen moeite mee als de tegenstander de wedstrijd won. Da's nog steeds het geval. Lijkt me niet de goede instelling als de Derde Wereldoorlog uitbreekt.

Veldslag met stoeptegels

Daarnaast ben ik de grootste kluns op aarde. Zelfs een veldslag met een paar stoeptegels verloor ik (ik struikelde op weg naar de gymles, zie bovenstaande foto). Ik vrees de dag dat ik een wapen in handen krijg: de veiligheid en toekomst van ons land zullen niet langer gegarandeerd zijn. Dat wilt u toch niet?

Over mijn conditie valt weinig te zeggen: ik heb er géén. Ik haat sport en ben doodop na de vijf meter die ik 's ochtends naar de tramhalte loop. Zelfs een naaktslak met spastische neigingen zal nog sneller de honderd meter sprint afleggen dan ik.

Vijand interviewen

Bovendien ben ik niet de enige die twijfelt aan mijn capaciteiten op het gebied van oorlogsvoering. Toen ik bekend maakte dat ik mogelijk een baantje had, reageerde mijn oom: "dienstplicht? Dat is niet iets met social media, Hidde. En de vijand interviewen? Gevaarlijk."

Lieve Jeanine, het lijkt me niet verstandig dat ik ons land ga verdedigen. Ik smeek u: stuur mij nooit naar het front. U wilt toch niets liever dan een oorlog overleven? Ik dus ook. 

Liefs,
Hidde.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Hidde aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 7 juni 2013
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

#.

#.

Geniaal!

8 jaar geleden

M.

M.

Dealtje sluiten met de regering: Als zij niet in oorlog raken, beloven wij dienst te nemen. Als zij zich niet meer aan hun belofte houden, doen wij dat ook niet.

8 jaar geleden

S.

S.

Waarom hebben meiden niet zo'n brief gekregen? Ze wilden toch emancipatie, dan moet je ook all the way gaan :P

8 jaar geleden

W.

W.

Zit wat in, zou je in eerste instantie denken. Maar nee, want vrouwen zijn toch echt in het algemeen fysiek minder sterk dan mannen. En bovendien, als alle mannen worden opgeroepen en de vrouwen ook, wie moet er dan voor de kinderen zorgen?

8 jaar geleden

D.

D.

Ik denk dat er wel een keuring eraan vooraf gaat, hoor. Toen men nog echt de dienstplicht in moest, kon je worden geweigerd omdat je fysiek of geestelijk niet geschikt was. En ik betwijfel of die uitzonderlijke situatie plaats gaat vinden voor je 45e. ;)

8 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Oh schatje toch.

8 jaar geleden