Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Snel rijk worden met bitcoins

Snel rijk worden met bitcoins

Door Pim

Het wordt langzaam hip en happening: de bitcoin. Slimme handelaren, nerds, maar ook scholieren verdienen goud geld met deze nieuwe virtuele munt. Maar wat is bitcoin, wat kan je ermee en wat maakt 't zo bijzonder? Ik vraag het aan bitcoin-expert Jesse van der Sar (17).

Jesse zit in het examenjaar van het VWO en heeft zelf een aantal bitcoins in zijn bezit. Hij is al langer geïnteresseerd in alles wat met internet te maken heeft en ontwikkelt voor zichzelf en als partner bij het jongerenbedrijf Young Creators onder andere websites en apps. 

Wat is bitcoin?
"Bitcoin is een volledige online valuta: een munt zoals de dollar en de euro dus," legt Jesse uit via Skype. "Er is alleen geen centrale bank of andere instantie die de bitcoin controleert (bij de euro is dat bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank). In plaats daarvan worden alle betalingen gecontroleerd door andere gebruikers."

Hoe werkt het precies? 
"Je maakt bitcoins over via internet van rekeningnummer naar rekeningnummer, maar aan die nummers zijn geen namen of andere gegevens gekoppeld." Het is dus helemaal anoniem.
Jesse vervolgt: "Vervolgens komt die transactie op een hele lange lijst terecht met alle transacties die ooit gedaan zijn met bitcoin: de blockchain (het bitcoin-kasboek). Deze lijst is voor iedere gebruiker altijd beschikbaar. Pas als een aantal andere bitcoin-gebruikers de transactie hebben bevestigd is de transactie goedgekeurd en worden de coins ook echt overgemaakt." Zeer veilig dus.

Als er geen bank is, hoe worden bitcoins dan gemaakt?
"Dat gebeurt door te 'minen'. Hiervoor moet een computer moeilijke wiskundige problemen oplossen, waarmee transacties worden gecontroleerd. Als beloning krijg je bitcoins." legt Jesse uit. 

Dat klinkt als lekker makkelijk verdienen. Gewoon je computer aanzetten en wachten. Zo werkt het helaas niet meer. "Toen de virtuele munt er net was kon je makkelijk in een week 5000 bitcoins verdienen met je eigen computer. Op dit moment heb je een supercomputer nodig om een paar eurocent te verdienen. Je moet opletten dat je stroomrekening niet hoger wordt dan wat je verdient," zegt Jesse lachend.

Waarom de hype?
Waarom vindt iedereen bitcoin opeens zo interessant? Jesse geeft twee belangrijke redenen. "Het idee erachter spreekt veel technische mensen aan. Daarnaast maken de media er een enorme hype van."

"Omdat bitcoin anoniem en goed beveiligd is kunnen er nooit bitcoins verdwijnen of bijgemaakt worden. Daarnaast is het 'open source' en kan dus iedereen de code gebruiken om een eigen online munt te maken. Omdat de coins van gebruiker naar gebruiker gaan zijn er geen transactiekosten."

Oke, het is een bijzondere techniek dus, maar hoe komt het dat één bitcoin begin deze maand bijna 900 euro waard was? "De media besteedden er veel aandacht aan, waardoor meer mensen bitcoins gingen kopen. Daardoor steeg de koers verder en gingen nog meer mensen bitcoins kopen. Zo is de cirkel rond.

Hoe raakte jij geïnteresseerd in bitcoins?
"Ik had het al eens voorbij zien komen, maar raakte pas echt geïnteresseerd rond oktober, toen het een onderwerp werd op Twitter. Toen heb ik mezelf goed ingelezen en heb zo'n 150 euro ingelegd. De koers stond toen nog op ongeveer 120 euro per bitcoin. Dat is inmiddels zo'n 700 euro geworden", vertelt Jesse. "Een goede investering dus."

"Daarna heb ik veel tijd gestoken in het volgen van het nieuws en het checken van de koers. Dat betekende in het begin af en toe wel eens dagje voor het scherm. Nu check ik tussen de lessen door en thuis de koers."

Wanneer is het genoeg?
"Ik weet nog niet wanneer ik stop. Het is heel moeilijk te voorspellen wat er met de koers gaat gebeuren." Wat Jesse met een deel van het geld gaat doen weet hij wel al: "Ik wil al een tijdje een prijzige designfiets hebben: een vanMoof. Dus dat is mijn eerste spaardoel." 

En wat als de koers plotseling instort? "Zo'n vaart zal 't niet lopen. Hij moet meer dan 60 procent dalen voordat ik verlies leid en ik word op tijd gewaarschuwd om te verkopen."

Nog advies voor enthousiastelingen die interesse hebben gekregen? "Afgaande op de winst die ik heb gemaakt? Zeker meedoen! Maar stap nooit in met meer geld dan je kunt missen. Dat heb ik ook niet gedaan en dan zit je er een stuk rustiger in."

Ondertussen zit de koers in een dip, maar dat we nog iets gaan zien van de bitcoin en de techniek erachter is vrijwel zeker. Jesse blijft nog even doorhandelen. Ik hoop voor 'm dat de koers weer snel gaat stijgen. De tijd zal 't leren.

Meer weten over de bitcoin? Op deze site vind je een hoop uitleg.

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 28 december 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.