Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?

Snapchatvrienden: mag de overheid jouw telefoon hacken?

Door Jasper

Er komt een referendum over de  sleepwet. Dat is een wet die het mogelijk maakt voor de overheid om burgers te hacken, ook zonder dat die burgers verdacht zijn. Sommige mensen zien daar niet zo'n probleem in en voelen zich er veilig bij. Terwijl anderen zich juist onveiliger voelen omdat ze hun privacy kwijt zijn. Het Nederlandse volk mag zich over een aantal maanden buigen over deze kwestie in het stemhokje, maar hoe denken onze vrienden op Snapchat hier over?

Scholieren.com is voor scholieren, maar net zo goed door scholieren. Daarom mag onze Snapchatkliek wekelijks een zegje doen over zaken die jongeren aangaan. Wil je voortaan meepraten? Voeg 'scholieren' toe op Snapchat. 

Echt niet dus

Bij de tegenstanders van de WIV (Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten) hoort Dorien. Zij ziet zichzelf niet meteen als verdachte en vindt daarom dat de overheid niet haar telefoon zou mogen hacken.

Waarom niet?

Reinier daarentegen maakt het niet zoveel uit, zolang alles maar goed beveiligd is. Van hem mag de overheid prima op zijn telefoon meekijken. Schijnbaar heeft hij weinig te verbergen voor die hackers. De overheid is je beste vriend, nietwaar?

Overheids-stalkers?

Sara kan zich hier ook wel in vinden. De overheid zal, mits je niks geks hebt echt niet constant je appjes en snapjes bekijken. Die mensen hebben ook wel betere dingen te doen. Hoewel ze je nieuwste liefde misschien wel interessant vinden?

Wall of shame

Weer een ander zegt dat het haar niet leuk lijkt als de overheid zomaar alles kan zien terwijl daar misschien hele beschamende foto's bij zitten. Of mogen zij de duckfaces van Kim niet zien?

Dubio

Even serieus weer met Morena. Zij linkt deze wet ook aan het gevaar van terroristen, dat ook hun telefoons kunnen worden bekeken. Aan de andere kant is het voor ons wel een inperking van de privacy. Wat is wijsheid? Lastig!

Simpel

Het laatste woord geven wij aan Sietse, of eigenlijk niet. Hij maakt het niet al te moeilijk en is duidelijk negatief. Het laatste woord, dat is aan jou.

Handtekeningen

Omdat er 300.000 handtekeningen zijn verzameld wordt er volgend jaar hier over een referendum gehouden. Snapchatvrienden in het stemhokje, soort van. te stemmen. Als alleen onze volgers mochten stemmen, was de meerderheid tegen geweest omdat het minder privacy geeft. Een kleinere groep vindt het wel prima en enkelen twijfelen nog een beetje!

Bedankt voor jullie reacties en bedankt voor het lezen. Lijkt het je leuk om volgende keer (anoniem) mee te praten? Voeg 'scholieren' dan toe op Snapchat. 

Gepubliceerd op 9 oktober 2017