Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?Volg ons nu op Instagram

Snapchatvrienden: doorgaan met Zwarte Piet?

Door Jasper

Het is alweer bijna Sinterklaas en dat betekent dat onze nationale discussie weer volop actueel is! Uiteraard bedoel ik hiermee de zwartepietendiscussie (mooi woord voor galgje trouwens). Je komt er niet meer onderuit dat de meningen over Zwarte Piet flink verschillen, want TV en internet staan er vol mee. Maar wat vinden jongeren eigenlijk? Wij vroegen onze Snapchatvrienden of we door moeten gaan met de Zwarte Pieterbaas!

Scholieren.com is voor scholieren, maar net zo goed door scholieren. Daarom mag onze Snapchatkliek wekelijks een zegje doen over zaken die jongeren aangaan. Wil je voortaan meepraten? Voeg 'scholieren' toe op Snapchat.

Voor!

Uit polls blijkt dat een meerderheid voor behoud is van Zwarte Piet, hoewel deze groep wel iets kleiner is geworden de afgelopen jaren. Merel is duidelijk voorstander van de traditionele Zwarte Piet. Uiteraard moeten we met hem verder!

Voor iederereen

Maar wat als mensen problemen hebben met Zwarte Piet? Dat is natuurlijk erg vervelend. Volgens Marre kan de piet dan best van kleur veranderen, zodat niemand er nog last van heeft. Bovendien is het uiteindelijk een feest voor kinderen, en voor hen draait het feest om de cadeautjes.

Het verhaal

Zolang als wij ons kunnen herinneren is Piet zwart; ons is geleerd dat dit door schoorsteenroet komt. Dit 'schoorsteenklimmen' is een belangrijk onderdeel van de traditie. Hoe leg je een kind uit dat Zwarte Piet opeens niet meer zwart is door het roet?

Jarenlang

Wie komt er al die jaren... Nou, Sinterklaas met Zwarte Pieten, dat is immers de traditie. Waarom zou je dat opeens omgooien? Dat is in ieder geval wat deze Pieterbaas vindt. Lekker doorgaan zoals we al jaren deden dus.

Middenweg

Als mensen tegen wit of zwart zijn, dan is een tussenoplossing goed, volgens Froukje. Door de Pieten roetvegen te geven, is het nog steeds mogelijk dat Piet door de schoorsteen komt. Bovendien zullen weinig mensen dit beledigend vinden. Denk niet wit, denk niet zwart.

Vreemde discussie

Isa vindt het maar een gek gebeuren, deze discussie. Jarenlang was er nauwelijks gedoe over, tot de laatste jaren. Nu wordt er volgens haar een punt gemaakt, van iets wat jaren normaal was. Best vreemd misschien?

Het eindoordeel

Uit de reacties komt duidelijk naar voren dat een overgrote meerderheid van onze volgers voor het behoud van Zwarte Piet is. Een veelgehoord argument daarbij is dat we dit al jaren zo doen, en dat een mooie traditie is. Er zijn enkelingen die meer moeite hebben met Zwarte Piet en bijvoorbeeld voor een Roetveegpiet pleiten. Toch was zo'n driekwart van de reacties voor de traditionele invulling van de man naast Sinterklaas. 

Bedankt voor jullie reacties en bedankt voor het lezen. Lijkt het je leuk om volgende keer mee te praten? Voeg 'scholieren' dan toe op Snapchat. 

Gepubliceerd op 3 december 2017