Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Smartphone slecht voor je nachtrust

Smartphone slecht voor je nachtrust

Door Anne

Kom je altijd moeilijk in slaap? Dan is het misschien tijd om je telefoon weg te leggen. Vierkante ogen blijken namelijk schadelijker voor je slaap dan al werd gedacht. Jongeren die meer dan vier uur per dag naar schermpjes staren, slapen korter én slechter. Dat blijkt uit Noors onderzoek onder meer dan 10.000 jongeren tussen de 16 en 19 jaar.

Het is niet het eerste onderzoek dat dit suggereert, maar wel de langstlopende: de testen begonnen al in 2012. Jongeren zouden een 'scherm'-vrij uurtje moeten hebben voor dat ze naar bed gaan, zeggen de onderzoekers. 

Ook al wist je natuurlijk allang dat je niet bepaald beter gaat slapen met je telefoon op je kussen, toch zijn de resultaten best verrassend. Normaal gesproken doe je er minder dan 30 minuten over om in slaap te vallen. Maar jongeren die vier uur per dag of meer op een schermpje kijken doen daar gemiddeld een uur of meer over. Ook hebben de jongeren die veel op schermpjes keken maar liefst een 3,5 zo grote kans om maar vijf uur per nacht te slapen. Veel te weinig natuurlijk, want de gemiddelde tiener is past uitgerust na acht tot negen uur slaap.

Daglicht

Ook wordt je nachtrust veel korter als je net voor het slapengaan op je telefoon zit. Het licht dat van schermpjes vandaan komt, zien je hersenen namelijk als daglicht. Ook als je heel ingewikkelde of heftige dingen bekijkt voordat je gaat slapen, duurt het langer voordat je hersenen tot rust komen. 

Voetbalwedstrijd

Blogger Oscar heeft een slaaptekort omdat zijn lichaam te weinig melatonine aanmaakt. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat je gaat slapen. Voor hem zijn de resultaten uit het onderzoek niet nieuw. "De poli die ik bezoek om mijn slaap te verbeteren, vertelt ook altijd dat je in het uur voordat je naar bed gaat niet naar je telefoon of televisie moet kijken. Op zich is het licht van mijn telefoon altijd gedempt, dus dat valt mee. Maar soms kijk ik voor ik ga slapen nog een voetbalwedstrijd op mijn telefoon, dus ik moet mijn hand ook gedeeltelijk in eigen boezem steken."

De onderzoekers zelf zijn ook best geschokt door de uitkomsten. Ze vinden dat toezichthouders nieuwe maniertjes moeten bedenken om jouw apparaatgebruik te beperken. Geniet dus maar van je telefoon zolang het nog kan.

Gepubliceerd op 3 februari 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Haha, ik mag al van 5 tot 8 uur niet op mijn telefoon.. En bij mijn vader 's avonds mijn telefoon inleveren.. #ThugLife.

9 jaar geleden

A.

A.

Is dit een middelbare school

9 jaar geleden

M.

M.

In mijn artikel op https://slaapgoeroe.nl/slapen-met-smartphone/ ga ik dieper in op vooral de gezondheidsproblemen die ontstaan door de straling van je smartphone die ontstaan wanneer je slaapt met je smartphone.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.