Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Simons: Zomerslaap

Simons: Zomerslaap

Door Simon

Scholieren.com publiceert iedere maand tien goede uittreksels van boeken die net uit zijn, en wekelijks lichten we er ééntje uit. Zo kan jij eens een ander boek kiezen dan de titels op de vergrijsde literatuurlijst van je docent.

Schrijver Martijn Simons is pas 25 en debuteert met het boek Zomerslaap. De 17-jarige hoofdpersoon, die het hele boek naamloos blijft, beleeft een lusteloze zomer tussen vwo-examen en start van universitaire studie. Hij mist een bijzonder meisje: Lisa. Ze kennen elkaar van school. Maar wat heeft er zich tussen hen afgespeeld? En wat is er aan de hand met z'n moeder, wiens leven weinig meer omvat dan zonnen in bikini?

Simons' debuut is een coming-of-age-roman: eerst ben je een puber met een grote bek, dan maak je wat heftige shit mee, en dan ben je volwassen. Mooi scholierenthema! En daar zijn er meer van. Onze boekverslagenschrijver en docent Nederlands Kees van der Pol tipt in die categorie ook het boek Engel van Wanda Brommer.

Het oordeel van Kees over Zomerslaap: een heel aardige schrijfstijl voor een debutant, niet zoveel avontuur en een laag tempo. Aan het eind kom je erachter hoe het zit tussen Lisa en de hoofdpersoon. Maar een dun boekje (142 pagina's), lekkere lay-out en toch een aardig literair product (2 punten).

Stond daar nou echt 142 pagina's? Wow. En dan kom je bij je docent aanzetten met een hip boek, dat maakt sowieso indruk. En voor wie het dus nog niet door had: Scholieren.com heeft het boekverslag hierrr.

Gepubliceerd op 31 januari 2011
ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

D.

D.

Die pop geeft me de creeps!

13 jaar geleden

S.

S.

Boe!

13 jaar geleden

L.

L.

Mooi boek - ook erg handig. Als je eens opzoek bent naar een goed boek ;)

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.