Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Apen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 1592 woorden
  • 29 juli 2008
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6
43 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
De inhoud

1. de gorilla
2. de chimpansee
3. de baviaan
4. de bruine brulaap
5. de orang-oetan
6. de makaak
7. de bronvermelding.

De gorilla


De gorilla is de grootste, zwaarste en sterkste mensaap. Het volwassen mannetje is duidelijk groter dan het vrouwtje. Gorilla's zijn vegetariërs en leven in de natuur in de laaglanden en bergregenwouden van Midden-Afrika. De gorilla is de familie van de mens.

Er worden 2 soorten onderscheiden met ieder 2 ondersoorten:
• Westelijke gorilla

• Westelijke laaglandgorilla
• Cross-River laaglandgorilla
• Oostelijke gorilla
• Berggorilla

Alle gorilla ondersoorten worden sterk met uitsterven bedreigd door vernietiging van hun leefgebieden, jacht, stroperij en oorlogsgeweld. Mensen hebben geschat dat er nog zo’n 700 berggorilla's in de natuur leven. Van de oostelijke laaglandgorilla schat men dat er nog een paar duizend dieren in de natuur over zijn.

De westelijke gorilla’s hebben een brede borstkas en een gespierde nek. Het gezicht is onbehaard. Boven en achter op de kop is het haar roodachtig bruin. De rest van de kortharige vacht is zwart. Boven de ogen zit een zware wenkbrauwboog. De neusprint is per gorilla net zo verschillend als de vingerafdruk van een mens. Het zijn intelligente zachtaardige dieren die geen natuurlijke vijanden hebben. Hun enige vijand is de mens. De oostelijke gorilla hebben een zwart langharige vacht. Bij beide soorten hebben de leidende mannen een zilverkleurige rug. De gorilla is een herbivoor(planteneter) die leeft in de Afrikaanse regenwouden.

De mannetjes kunnen tussen de 1,65 en 1,75m hoog/groot zijn en kunnen wegen tussen de 140 en 150kg. De vrouwtjes wegen minder ongeveer 70 tot 100kg en zijn ongeveer de helft kleiner. Vlooien is een teken dat ze elkaar mogen, en de kleintjes doen ’’ravotten’’ om hun band/relatie te versterken.

De dieren brengen hun dag door met eten, rusten, rondtrekken en weer eten. Daar namaken ze zich klaar voor de nacht. De zilverruggen maken een slaapnest op de grond, de vrouwtjes en jonge dieren op de grond of in de bomen. De jongen slapen meestal bij hun moeder. Na 3 maanden leert het jong om zich schrijlings op moeders rug te laten meedragen. Ze blijven op moeders rug meerijden tot ze 3½ à 4 jaar oud zijn.

Gorilla's brengen het grootste deel van hun tijd op de grond door. Zeker de zware mannetjes klimmen niet vaak. Ze leven in groepen van 5 tot 30 dieren. Een groep wordt geleid door een "zilverrugman", een dier dat op het moment van het verkrijgen van het leiderschap grijze in plaats van zwarte rugbeharing krijgt. Hij bepaalt het hele doen en laten van de groep. Verder zijn er nog enkele niet volwassen ’’zwartrugmannen ’’, enige volwassen vrouwen en een aantal jonge dieren. Vrouwen met jongen willen veel respect bij de groepsgenoten. Wanneer zilverrugmannen indruk willen maken beginnen ze met de holle handen op hun borst te trommelen en rechtop naar de bedreiging toe te rennen.


De chimpansee


De chimpansee is net zoals de gorilla familie van de mens. In een aantal kenmerken komen ze met ons overeen:
• geen staart,
• kunnen lopen op twee achterbenen,
• een hoge intelligentie.
De chimpansee is een vegetariër (maar gaat soms ook op jacht) en leeft in equatoriale bossen in Centraal- en West-Afrika, van Senegal via Congo-Kinshasa, ten noorden van de rivier de Congo, oostwaarts tot West-Tanzania en -Oeganda. Hij leeft in wouden en regenwouden, maar ook in bergbossen en bossavannes. Ze slapen ’s nachts in de bomen voor de veiligheid. De chimpansees leven van rijpe vruchten, insecten en jonge bladscheuten. Per dag besteden ze ongeveer zeven uur om voedsel te verzamelen. Bekend is dat de jacht van chimpansees op jonge bavianen en jonge antilopen is.

Een volwassen chimpansee is ongeveer 1,00 tot 1,79m groot en weegt ongeveer 26 tot 70kg. Vrouwtjes wegen gemiddeld 30kg, mannetjes 35kg.
Door elkaar te vlooien, waarbij zand, zout, vuil en parasieten worden verwijderd. Als het goed gaat met een groep chimpansees wordt er met regelmaat gestoeid, ruzie gemaakt en weer vrede gesloten. Door sterke gezichtsuitdrukking en gezichtskenmerken kan de chimpansee veel emotie tonen. Zo kennen we een gezicht voor begroeting, voor onderdanigheid en en ¨speelgezichtje¨. Dit geeft aan dat de chimpansee wil spelen met een soortgenoot of in de dierentuin met de verzorger.

Baviaan


De baviaan is net zoals de gorilla, de chimpansee en de orang-oetan familie van de mens, ze leven van in groepen van 10 tot 100 dieren, en zwerven overdag over de savanne voor eten. Mannetjes van hoge rang handhaven de orde. Bavianenjongen zullen bijna een jaar lang door hun moeder beschermd en verzorgd worden, en intussen van háár en van andere bavianen leren.


Bavianen eten vrij wel alles dus zijn het alleseters ( omnivoren) ze leven voornamelijk in beboste savannes en steppen, en zijn grondbewoners. Toen de voorouders van de bavianen op de grond gingen leven (ze leefden eerst in de bomen) ontwikkelde ze bepaalde kenmerken , ze werden veel groter en agressiever. De mannelijke baviaan kan wel zo groot worden als een flinke hond. Het gedrag verschilt daarin dat de meeste andere apen weg rennen en de bavianen blijven staan tegenover hun vijand. Daarom hebben ze verschillende dingen nodig wat andere mensapen niet meer hebben dat zijn : een lange krachtige snuit met een verschrikkelijke verzameling tanden en kiezen de kop lijkt wel een beetje op die van een hond, lange hoektanden en sterke kaken en een krachtig gespierd lichaam zijn een effectief wapen bovendien helpen elkaar tegen een vijand, de oude mannetjes verdedigen meestal de troep en kunnen bijna elke vijand aan.

Bavianen lopen en rennen op vier poten. Ze lopen met uitgestrekte vingers waardoor de kop hoger van de grond komt en beter kunnen zien. De achterpoten zijn gespierder dan de voorpoten, ze kunnen nog steeds goed klimmen maar doen dat ’s nachts ook voor de veiligheid. Ze komen voor in bijna geheel Afrika ten zuiden van de Sahara, maar ze komen niet in de regenwouden in West- & Centraal- Afrika.

De bruine brulaap


De bruine brulaap komt voor in Zuid-Amerika in de oostkust van Brazilië. Ze eten vooral bladeren, maar ook fruit, knollen en bloemen. Een mannetje weegt ongeveer 45 - 60cm en weegt ongeveer 4 - 7kg, het vrouwtje weegt en is ongeveer de helft kleiner. Brulapen hebben een naakt gezicht en een ruwe vacht. De buik is minder behaard. De vachtkleur varieert per dier , per leeftijd en soms ook per geslacht, maar is meestal , maar is meestal gelig bruin, roodbruin of zwart. De onderkaak en de nek zijn bijzonder groot De onderkaak en de nek zijn bijzonder groot. De grijpstaart van de brulapen is lang en sterk, en de onderzijde van het laatste deel van de staart is onbehaard. De staart dient als vijfde arm, en is sterk genoeg om het hele gewicht van een brulaap te dragen

De orang-oetan

In grotere groepen zie je orang-oetans zelden of nooit. Ze leven meer op zichzelf dan andere mensapen. Orang-oetans uit een gebied elkaar goed. Als hij zijn armen gespreid houdt is de afstand tussen zijn handen wel 2m en 50cm. Orang-oetans worden in het wild 30 tot 45 jaar oud.

De orang-oetan is net zoals de gorilla en de chimpansee familie van de mens. Orang-oetan zijn planteneters en leven alleen op Borneo en Sumatra (Indonesië) in een tropische regen bossen, en worden maximaal 40 jaar oud. Meestal leven ze alleen of in paren met hun jong. Ze eten vruchten, bloemen, bladeren, riet en schors.
De vrouwtjes hebben een gewicht van 45kg en de mannetjes een gewicht van ongeveer 90kg. Een vrouwtje wordt gemiddeld 1,15meter lang, een mannetje gemiddeld 1,40m lang. De orang-oetan komt bijna nooit op de grond want hij is de hele tijd in de bomen aan het slingeren. De orang-oetan is van de mensenapen zelfs degene die het meest in de bomen voorkomt. Zelfs het slapen doet de orang-oetan in de bomen. Overdag maakt hij dan van takken en bladeren en slaapplaats in de bomen van het woud.

De vacht is bij jonge dieren helder oranje. De volwassenen zijn wat bruiner. De haren zijn lang. De mannen dompelen hun handen soms in een met water gevulde holte van een boom. Ze kunnen daarna het vocht van de lange haren aan de polsen slurpen.


De makaak


Makaken behoren tot de primaten (mensapen), de groep van’’ hoogontwikkelde’’ zoogdieren. De makaken zijn grondbewoners net zoals de bavianen. Ze leven in India, Pakistan, Zuidoost-Azië, China, en zelfs in Japan. Ze komen zelfs in Europa voor: de Magot-apen op Gibraltar. De meeste makakensoorten komen echter voor in Azië. Makaken in Indonesië leven allen op eilanden juist ten noorden van de equator. Het zijn planteneters.
Toen het klimaat van Japan veranderde hebben de makaken zich daarbij aan gepast , ze wonen op bergwouden en rotshellingen op een hoogte van meer dan 1500meter, hij is , behalve de mens, de enige primaat die in zulke koude streken leeft. Op de TV laten ze vaak zien dat de apen in Noord Japan tot aan de nek in de daar aanwezige warme waterbronnen zitten om zich op te warme, ze worden veel gevoerd door de toeristen het is een echt trekpleister. Ze zijn agressief van karakter en leven in groepen van een sociale orde.
Miljoenen jaren geleden zijn ze echter ontstaan uit primitieve insecteneters. Ze hebben uit deze tijd nog een aantal ‘primitieve resten’ overgehouden. Zo hebben ze nog steeds vijf vingers aan elke poot en is de tandopbouw vrij simpel gebleven vergeleken met bijvoorbeeld de tanden van planteneters.
De ontwikkeling die ze hebben doorgemaakt is gericht geweest op aanpassingen aan hun leven in de bomen. Hun ogen zijn zodanig ontwikkeld dat ze goed binoculair (= tweeogig) kunnen zien. Dit is nodig om goed afstanden te kunnen inschatten.

De bronvermelding :


www.aap.startpagina.nl
www.google.nl apensoorten in typen of de aap naam wikipedia of wat anders
het boek verbazingwekkend dierengedrag (uitgever : The Reader’s Digest NV )

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.