Het AD onderzoekt: wat vind jij van de lerarenstaking en wat merk jij van het lerarentekort? Invullen duurt maar 2 minuutjes!

 


Naar de vragenlijst

Selfies van Rembrandt in vwo-examen TeHaTex

Door Oscar

Vandaag werd het examen TeHaTex door 2.312 vwo-leerlingen gemaakt. Stuk voor stuk leerlingen die, in tegenstelling tot de meeste eindexamenkandidaten, dit weekend nog gewoon aan de studie moesten. Hetgeen Simon de Vries (17) overigens zwaar viel: "Het was vreselijk. Ik kreeg allemaal snaps van mensen die gingen zwemmen, maar gelukkig kan ik nu ook van het mooie weer genieten."

Niet alleen het zonnetje geeft Simon een goed gevoel. Ook zijn laatste examen voelde als een fijn karweitje. "Ik wist niet wat ik moest verwachten eigenlijk, maar al met al is het goed gegaan geloof ik." Mariëlle Kuin (17) is iets sceptischer. "Het begin, met die vragen over Rembrandt, ging echt heel goed. Helaas ging het daarna veel over architectuur, iets wat mij niet ligt."

Onduidelijke syllabus

Het examen krijgt ook concrete kritiek te verduren. De toets zou volgens het driekamp Sandra Pham, Noor Jansen en Fleur van de Loop (allen 18) niet representatief zijn voor de syllabus die de leerlingen hadden doorgenomen voor het examen. Fleur: "Ik vond het heel jammer dat hoeveel je ook leert, je alsnog onvoorbereid op het examen komt. De syllabus was heel onduidelijk. Zeker vorig jaar was het examen heel anders, met name de vraagstelling en de lengte van de teksten. Ook is er voor ons weinig oefenmateriaal." 

Mariëlle stemt in: "Heel veel dingen staan niet letterlijk in de syllabus, die moet je erbij verzinnen. Dat maakt het wel lastig. Je hebt dan wel de architecten van bepaalde gebouwen gehad, maar dan krijg je op het examen compleet andere gebouwen te zien."

Rembrandtfie

Goed, weer even terug naar wat de leerlingen wél te zien kregen tijdens het examen TeHaTex, of zoals Sandra het noemt, 'Nederlands met plaatjes', want: "Er werden veel argumenten gevraagd." Toch vond Sandra een aansprekend en modern onderwerp in het examen. "Het ging over zelfportretten van schilders, onder meer van Rembrandt en zijn leerlingen. Dat werd gekoppeld aan het nemen van selfies, en hoe mensen dat dus eigenlijk al eeuwen doen." Ook bij Mariëlle viel Rembrandtfie in de smaak: "Vond de link wel gezocht, maar ook wel grappig."

Simon somt de overige onderwerpen op: Na Rembrandt ging het over een betonnen kerk in Frankrijk, een Franse architect en een stukje over mode. "Interessant hoor, maar geen stof waar ik mijn leven op ga baseren."

Syllabus inkorten

Van onze examencorrespondenten had het grootste deel hun volledige tijd nodig. Een van hen, Mariëlle, spreekt ook van een toets waarbij er veel geschreven moest worden. "Zes kantjes, best veel ja." Sandra doet tot slot nog een oproep aan de beleidsbepalers: "Ik heb veel moeite gedaan om al die kunstenaars te leren, maar voor iedereen was die syllabus gewoon onduidelijk. Wat moet je nou precies weten? Misschien kunnen ze die inkorten."

Tot op heden heeft het LAKS slechts een klacht ontvangen over het examen.  

[poll:1225]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 28 mei 2018
ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.