Schrijft een computer straks jouw werkstuk?

Schrijft een computer straks jouw werkstuk?

Door Stach

Een tijdje geleden – na veel doelloos scrollen op het internet – vond ik een veelbelovend en interessant tooltje: Ai-writer. Een site die claimt, met behulp van ingewikkelde algoritmes en kunstmatige intelligentie, binnen enkele minuten blogs en artikelen te kunnen schrijven over alle soorten onderwerpen. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar is dat het ook?

De site is echt een black box. Nergens wordt uitgelegd hoe de 'computer' precies artikelen schrijft. Mijn kennis van kunstmatige intelligentie (AI) is ook niet voldoende om precies uit te leggen wat er gebeurt, maar ik weet dat het programmaatje in elk geval drie dingen moet doen:

1) Het moet jouw invoer begrijpen (in dit geval sleutelwoorden en/of een titel)
2) Het moet aan de hand van jouw ingevoerde dingen op zoek naar informatie
3) Die informatie moet het programma verwerken in een leesbare tekst

Dat puntje 1 en 2 mogelijk zijn, lijkt me algemeen bekend. Een zoekmachine zoals Google doet die stappen in een fractie van een seconde. Ik verwacht dat punt 3 een stuk lastiger is. Het takenpakket van de gemiddelde AI bestaat namelijk uit patronen herkennen of ingewikkelde berekeningen uitvoeren en niet uit het bedenken en maken van creatieve teksten.

Mijn test

Tijd om de proef op de som te nemen. De site biedt een gratis proefperiode van 7 dagen en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Eigenlijk zou ik die dag een hoofdstuk voor mijn PWS moeten schrijven, maar in plaats van zelf te gaan zwoegen, besloot ik AI-writer het werk te laten doen. Onderwerp: de financiële crisis in 2008.

"This is why the housing market caused the financial crisis of 2008"

Dat waren de woorden die ik in het programma propte. Ik gaf het programma best veel stof om mee te werken: "This is why (ik wil een uitleg of reden horen) the housing market caused (dit is de oorzaak) the financial crisis (van dit fenomeen) of 2008 (en dat gebeurde op dit moment)".

Het is (als mens) overigens niet heel moeilijk om uit te leggen dat de huizenmarkt de financiële crisis veroorzaakte. Tik 'kredietcrisis' in op Wikipedia en de informatie die je nodig hebt, staat in regel twee. Ik hoopte vurig dat de AI die informatie in een leuk stukje tekst kon verwerken. Het zou mij een hoop tijdwinst opleveren. Helaas was het resultaat niet helemaal wat ik ervan verwacht had...

Het resultaat

Allereerst is de tekst geschreven in het Engels. Dit is de enige taal die op dit moment beschikbaar is. Niet zo handig, omdat ik mijn profielwerkstuk in het Nederlands moet inleveren.

Maar is niet het enige probleem. Het programma heeft geen kaas gegeten van een goede tekststructuur. Zo ontbreken de inleiding en een slot. Tussenkopjes zijn er niet en informatie is ad random verspreid over de tekst. En het allerbelangrijkste: antwoord op de vraag waarom de huizenmarkt zorgde voor een financiële crisis wordt in één zin vaag genoemd, maar verder helemaal niet meer besproken. Als je langer naar de tekst kijkt, merk je dat hij stiekem best inhoudsloos is.

Is een automatische tekstschrijver dan helemaal nutteloos? Nee. De twintig bronnen die in enkele minuten zijn verzameld, beschouw ik zeker als waardevol. En als je écht wanhopig bent, is een slechte tekst inleveren altijd nog beter dan helemaal niets. Kortom: technologie is constant in ontwikkeling en het zal me niets verbazen als over tien jaar alles door een computer wordt geschreven. Tot die tijd zal ik mijn PWS toch echt zelf moeten doen.

Gepubliceerd op 17 augustus 2020
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

huts

huts

Huts boem pats,

Hust.

1 jaar geleden