Scholierenstaking op MUSEUMPLEIN

Scholierenstaking op MUSEUMPLEIN

Komende woensdag moet je niet naar de Dam, maar naar het Museumplein in Amsterdam. Als je ook gaat staken en demonstreren tegen de 1040-urennorm tenminste.

De Dam is namelijk klein voor alle leerlingen die beloofd hebben te komen. LAKS-voorzitter Chanine: "We rekenen op 10.000 scholieren".

Voor wie de afgelopen weken onder een steen heeft geleefd: de Tweede Kamer heeft besloten dat scholieren voortaan 1040 uren per jaar naar school moeten in plaats van 1000.

Wie, wat, waar?

Alleen de Eerste Kamer kan dat plan nog tegenhouden. Omdat de scholen wel extra les moeten geven, maar daarvoor geen extra geld krijgen van de overheid, vreest het LAKS dat dat nutteloze ophokuren (zelfstudie-uren) worden, in plaats van nuttige lessen.

Reden voor een staking dus, vindt het LAKS. Die is komende woensdag van 14:00 tot 16:00 uur op het Museumplein in Amsterdam

Ga jij?

Toen Scholieren.com bij 5000 bezoekers peilde of ze ook gaan staken, antwoordde bijna de helft helemaal nergens vanaf te weten. 16% gaat sowieso (waarvan de helft met de hele school), 11% twijfelt nog en 11% vindt de staking onzin. De volledige uitslag vind je hier.

Tip van Chanine: via de site van het LAKS kunnen scholen goedkoop busvervoer regelen. "Schoolleidingen en leerlingraden kunnen zich aanmelden via de site. Dan kunnen ze zich ook opgeven voor de bussenregeling," legt ze uit. "Dat werkt goed, omdat scholen het dan niet zelf hoeven te regelen en een samenwerking met de busmaatschappij zorgt voor lage prijzen."

Staking met ME

Dus je staat woensdag op het Museumplein in plaats van het wiskundelokaal. En dan? ''Natuurlijk gaan we daar niet alleen maar staan en heel hard roepen,'' legt Chanine uit. ''We zijn nog hard bezig met het programma, maar er komen veel sprekers: waaronder politici, mensen van het LAKS zelf en sprekers van andere onderwijsorganisaties.'' Scholieren.com vindt dat minister Van Bijsterveldt ook uitleg komt geven.

Vier jaar geleden werd er ook al gestaakt tegen dezelde 1040-urennorm (toen met succes, maar helaas dus tijdelijk). Maar liefst 23.000 scholieren kwamen naar het Museumplein, maar toen kwamen ook de politie, ME en brandweer op bezoek om alle legale spijbelaars in het gareel te houden.

Gezellig

''We gaan het gezellig maken,'' zegt Alderik, bestuurslid van het LAKS. ''Maar waar het uiteindelijk om draait, is natuurlijk dat het wetsvoorstel niet door moet gaan.. Dat moeten we aan de Eerste Kamer duidelijk maken.''

Op de site van het LAKS kun je trouwens ook een petitie tekenen tegen de ophokuren. De petitie is tot nu toe 4386 keer ondertekend en jawel, ''zanger Rinus'', ''Christiano Ronaldo'' en ''Snoop Dogg'' gingen je al voor...

Gepubliceerd op 16 december 2011
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

wauw dat is echt wel gewoon 1 uur meer per week, om van te sterven gewoon

10 jaar geleden

M.

M.

@Jorinde

Klopt, als je het zo zegt klinkt het niet zo erg. Maar bedenk er ook bij dat er ook op onderwijs bezuinigd wordt en dat dat ene uur extra een ophokuur wordt, waarvan sommige scholieren er al meer dan genoeg van hebben. Vergelijk het met het volgende: Een uur per week extra met ongeveer 30 leerlingen in een lege ruimte zitten. Dat is niet erg, je gaat er niet dood aan ofzo. Maar het is gewoon nutteloos en inefficiënt. DAAROM zijn we er tegen :-).

10 jaar geleden

W.

W.

Inderdaad, maar staken ga ik niet. Dat komt omdat het voor mij geen directe gevolgen zal hebben en ik die dag een proefwerk heb staan en als ik die mis, zal ik die weer op een 9e uur moeten inhalen. Daar word ik niet zo vrolijk van.

10 jaar geleden

E.

E.

Jammer, ik zit dan midden in de proefwerkweek, en kans dus echt niet komen.

10 jaar geleden

T.

T.

wat een gezijk ze mogen blij zijn dat ze zo goed als gratis naar school kunnen... Ik heb geen andere keus dan prive-onderwijs a 20.000 voor 1 jaar omdat ik anders geen toekomstperspectief meer heb!

staken is voor mensen die te lang te erg verwend zijn ;) kijk maar naar die occupy gasten, gewoon werklozen die leven van het inkomen van hard werkende mensen

10 jaar geleden

A.

A.

Veel mensen die ik ken zouden wel willen staken omdat we al heel veel uur hebben en tot 's avonds tot heel laat aan het leren zijn of huiswerk aan het maken zijn. Dus die extra uren zijn niet echt handig dat wordt anders later naar bed. Maar we kunnen niet, nou ja we kunnen wel maar we hebben proefwerkweek. dat zijn proefwerken die drie keer meetellen en die kun je niet echt missen.........

10 jaar geleden

L.

L.

mijn planning van vorige week:
ik heb in mijn rooster van de 40 uren maar 5 uurtjes per week vrij,
en dat moet je de studielessen, huiswerkuren en huiswerk voor thuis er ook nog bijrekeken.
want moet namelijk ook nog een (saai)werkstuk van (min)20 blz maken,
een enquete, roman analyse, filmverslag, 3hoofdstukken biologie,
heel hoofdstuk nask, en hoofdstuk Wiskunde,
Ik heb dyslectie, dus ik doe overal wat langer over.
en ik loop niet achter! maar dan zit ik m'n uren te verdoen door lekker in de klas te luisteren naar dingen die ik niet nodig heb!
da werkt gewoon niet! en dan NOG meer uren?

10 jaar geleden

D.

D.

Lolol. Er gaan ook echt mensen náár A'dam. Ik dacht dat het alleen voor amsterdam was. Naja veel succes voor de mensen die buiten Amsterdam wonen maar ik hoef maar vijf minuutjes te fietsen en dan ben ik er.

10 jaar geleden

S.

S.

IS HET Gevaarlijk omte staken? Bijvoorbeeld bij dat andere staking dat politie hardhandig optreed?

10 jaar geleden

S.

S.

wel verdraaid. jij heet ook simon. pluspunten.Het LAKS doet er alles aan om er een normale staking van te maken, maar als (een deel van) het publiek gaat lopen rellen, kan het vervelend worden. Maar als jij je gewoon gedraagt, hoef je je geen zorgen te maken. De politie zal er heus niet blind op los rossen. Oftewel: ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken.

10 jaar geleden

J.

J.

Gezellig, ik ben er dan ook. Voor een photoshoot wel te verstaan. Ik ga mijn tijd natuurlijk niet verspillen aan staken.

10 jaar geleden

M.

M.

maar op de LAKS website staat dat het op de dam is?

10 jaar geleden

S.

S.

dan kijk je naar een oude pagina. Surf je naar laks.nl staat overal 'museumplein'.

10 jaar geleden