Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Scholieren zijn blij met de MaS

Scholieren zijn blij met de MaS

Door Kim

Scholieren zijn tevreden over de Maatschappelijke Stage. Ze vinden het een 'waardevolle ervaring'. Alleen de begeleiding vanuit school kan wel een stuk beter. Dat blijkt uit onderzoek van Scholieren.com en het 1V Jongerenpanel van tv-programma EenVandaag. En dat terwijl politici de MaS juist willen wegbezuinigen...

Sinds vorig schooljaar moet elke Nederlandse leerling verplicht dertig uur stagelopen in z'n schoolcarrière. Collecteren, gymles geven op de basisschool, bejaarden uitlaten en meer van zulks. Meestal moet dat na schooltijd. Niet echt iets waar iedereen op zit te wachten, maar achteraf zijn scholieren dus wel positief. 68% van de 1225 stagelopers die we ondervroegen, vond het waardevol. Ook blijkt het vaak leerzaam en een goeie manier om relevante werkervaring op te doen.

Stage wordt werk

Sterker nog: ruim 4 op de 10 stagelopers bleef na afloop vrijwilligerswerk doen, of denkt daar nog even over na. Het doel van de stage - zo'n stelletje luie pubers uitdagen om eens wat voor een ander te doen - wordt dus bereikt.

Alleen de scholen kunnen wel wat beter hun best doen, zo blijkt. 71% gaf aan zelf een stageplaats te hebben gezocht, 21% kreeg van school een lijstje adressen om uit te kiezen. Eén scholier vertelde: "School heeft ons weinig geholpen bij het vinden van een stagebedrijf en heeft ons ook nooit goed uitgelegd waarom we het deden. Het was echt zo van 'vind je een stageplaats, dan moet je die aannemen en dan maakt het niet uit of het je ligt'." Volgens 1 op de 4 leerlingen verdient z'n school daarom een onvoldoende.

Wegbezuinigen

Maar dan de politiek. Als het aan de VVD, PvdA, de PVV en D66 ligt, worden de stages snel wegbezuinigd. En dat terwijl ze pas een paar jaar geleden zijn geïntroduceerd. D66 vindt dat jongeren al sociaal genoeg bezig zijn. Leider Alexander Pechtold: "Er is veel geld mee gemoeid en wij denken: jongeren weten maatschappelijk heel goed wat er gebeurt. Leg het dus niet verplicht op aan alle scholen."

De Algemene Onderwijsbond, de vakbond voor leraren, ziet er ook geen heil meer in. "Docenten hebben weinig tijd en zo'n stage is veel regelwerk. Dit is wat ons betreft geen kerntaak voor het onderwijs."

Hoe vind jij de MaS? Moet-'ie blijven?

Gepubliceerd op 22 september 2012
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Aan de ervaring heb je zoveel meer dan school. Je leert divergent denken, oplossingen zoeken, je leert over werkelijke verantwoordelijkheid. We kunnen net zo goed school weg bezuinigen voor hun onvermogen ons op te leiden met hun constante hang naar convergent denken en 'praktijk opdrachten' die het bloed onder je nagels vandaan halen, omdat ze kinderachtig zijn en je potentieel niet serieus nemen. Als docenten zo kritisch zijn over de MaS, vraag ik mij af hoe zij over hun eigen lessen denken, want dat kan dan weinig goeds zijn. Bezuinig mijn docent maar weg, en niet de MaS.

9 jaar geleden

W.

W.

Doe maar weg! Ik heb het al druk genoeg, ook zonder dat ik deze ochtend een wedstrijd moet fluiten. En bovendien: Nu voelt het verplicht (= dus minder leuk, minder liefdadigheid voor mijn vereniging) en ik zou het zonder die MaS ook doen..

9 jaar geleden

Bram

Bram

Waarom moet de regering eigenlijk gaan betalen voor het vrijwilligerswerk van anderen? Het zou in theorie toch ook zonder betaling moeten kunnen?!

9 jaar geleden

Kim

Kim

@Bram: in theorie zou het gratis moeten zijn ja. Maar al het regelwerk, docenten 'opleiden' om leerlingen te begeleiden, extra tijd die leraren vrijmaken om jullie vuistdikke verslagen te lezen etc, kost allemaal geld.

9 jaar geleden

W.

W.

@Kim: het leuke is dat ik voor mijn MaS niet alleen 7 uur kreeg; maar ook 30 euro's. En dat terwijl ik anderhalf uur bezig was, op deze manier wordt het nooit wat met die stage natuurlijk.

9 jaar geleden

Kim

Kim

@Wout: kreeg je dat van school? Of van je stageplek?

9 jaar geleden

S.

S.

En dan heb ik vorig jaar 4 dagen achter elkaar in mijn kerstvakantie besteedt aan het stage lopen bij een kinderopvang.. Willen ze het nu gaan afschaffen? Ze hadden het beter helemaal niet moeten introduceren.

9 jaar geleden