Scholieren willen homolessen

Kim

Heb jij op school wel 'ns les gekregen over homoseksualiteit?

71% van de Nederlandse jongeren vindt dat dat op alle middelbare scholen zou moeten komen. Dat blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag. Iets wat onderwijsminister van Bijsterveldt ook van plan is.

64% van de ondervraagde scholieren denkt dat het op hun school moeilijk is om uit de kast te komen. En van de jongeren die homoseksuele schoolgenoten hebben of hadden, zegt 17% dat diegene wel 'ns gepest of onnodig gekwetst is.

Helpt dat dan?

Geen pretje dus, homo zijn op de middelbare. Maar zouden zulke lessen over homoseksualiteit dan helpen? 6 op de 10 scholieren denkt van wel, de rest van niet.

Wel een beetje vreemd: er zijn dus ook leerlingen die zulke lessen wél een goed idee vinden, maar niet denken dat een school daardoor homotoleranter wordt...

Hoe dan ook, momenteel wordt er op scholen amper gepraat over homoseksualiteit. Slechts 15% heeft er echt les over gehad, en 43% nog helemaal nooit. Bij de rest is het wel eens ter sprake gekomen in 't klaslokaal, maar slechts tussen neus en lippen door.

Wettelijke verplichting?

En moeten die lessen dan maar meteen wettelijk verplicht worden, of is het iets dat scholen maar zelf moeten (en moeten willen!) doen? Daar zijn de meningen over verdeeld: 45% vindt dat er een echte wet voor moet komen, 51% vindt dat de politiek zich er niet moet mee bemoeien.

Apart is trouwens wel dat de meeste ondervraagde scholieren zulke homolessen dus hartstikke nodig vinden, maar ze zich een 8.2 geven voor hun eigen homotolerantie. Zélf hebben de ondervraagden die lessen blijkbaar helemaal niet nodig.

Paarse vrijdag = paars naar school

Op de school van onze bogger Jorieke lijkt 't in elk geval een stukje makkelijker om uit de kast te komen. Omdat het morgen Paarse Vrijdag is (een landelijke scholierendag tegen homofobie), is zijn 'n hoop leerlingen van plan morgen in het paars gekleed naar school te komen.

Da's nog eens een warm bad voor alle uitdekastkomers! Ook iets voor op jouw school, misschien?

Update vrijdag 9 december: gisteren wijdde EenVandaag een reportage aan het onderzoek. Hier kun je die terugkijken:

sitestat

Gepubliceerd op 8 december 2011
ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Als je 't mensen vraagt, zijn ze zelf (bijna) noooooit anti-gay. Of ze reageren in de trant van: "ja, ik vind alles prima hoor, zolang ik maar niet hoef te zien hoe twee gasten of twee lesbo's elkaar aflebberen, dat vind ik echt vies."

Wat nou, tolerantie.

9 jaar geleden

A.

A.

Wij hebben het morgen op school. Ik doe niet specefiek iets paars aan ofzo. Maar natuurlijk vind ik het anders als 2 homo's / lesbo's zoenen. Maar hun kunnen er tog nix aandoen? Kies jij op wie je verliefd wordt ? Ik niet. Het overkomt je gewoon. Laat die mensen en respecteer ze. Je hoeft alleen respect te tonen of minstens niet raar kijken, hen uitschelden enz. Ik ben voor homo-lessen dan is het misschien iets makkelijker voor die mensen. Punt: SO WHAT?! JIJ BENT HET NIET, DIE MENSEN KUNNEN ER NIX TEGEN DOEN LAAT EN RESPECTEER ZE !
2dlz from apenstaartje@

9 jaar geleden

Y.

Y.

Zolang ze de seksuele voorlichting gewoon houden zoals het nu is, vind ik het best. Er mag wel wat meer aandacht aan besteed worden, maar het moet niet over de top zijn. Immers wordt er aan 'hetero zijn' ook geen aandacht besteedt.

9 jaar geleden

J.

J.

Och, wat heb ik toch een homotolerante school.

9 jaar geleden

L.

L.

Krijgen we dan ook hetero lessen? Misschien is homoseksualiteit wel een onderdeel van evolutie, om overbevolking tegen te gaan....

In ieder geval, van mijn part mogen lesbiennes en homo's gewoon zoenen op straat, of hand in hand lopen. Zolang het maar geen droogneuken wordt, dat vind ik bij heteros ook onsmakelijk.

9 jaar geleden

N.

N.

@KIm Net of ik 2 hetero's in het openbaar wil zien bekken

9 jaar geleden

J.

J.

Ik ben groot homo liefhebber, maar laten we dit nou niet groter maken dan dat het is. In plaats van dat mensen zich bezighouden met lessen over homoseksualiteit op school, zouden ze zich misschien beter kunnen nadenken over begrippen zoals de 'weigerambtenaar'. Dat zijn pas kwalijke zaken.

9 jaar geleden

S.

S.

ik vind het goed!

9 jaar geleden

#.

#.

oh. geweldig..
dat was bij ons op school ook..
zo'n paarse vrijdag...
waren het al een week aan het aankondigen, zovan 'trekt u alleen paarse kleren aan.'
niemand was in het paars...

#datdoenzenooitmeer

9 jaar geleden