Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Scholieren snacken er op los tijdens examenperiode

Scholieren snacken er op los tijdens examenperiode

Door Roos

Zorgen de eindexamens voor een andere lifestyle? Ga je juist meer of minder eten van alle stress? En hoe zit het met de relatie tussen jou en je ouders: zijn ze extra lief of behandelen ze je net als anders? Scholieren.com peilde afgelopen dagen hoe het eet - en slaappatroon van examenkandidaten eruit ziet en wat blijkt? Jullie snacken er op los.

Een kwart van de scholieren eet namelijk ongezonder  dan normaal tijdens de examens. 30% van de scholieren eet ook nog eens meer dan normaal. Een kleine groep van 17% laat juist de inner fitgirl (of boy) in zich los en slaat extra groente en fruit in: zij eten in deze periode gezonder. 

Verder passen veel scholieren hun levensstijl tijdens de eindexamens niet rigoureus aan. Zo slaapt 40% evenveel uur als normaal. Bijna 28% slaapt zelfs meer dan normaal, tegenover 26% die minder uurtjes per nacht pakt. 4% van de scholieren komt van de stress helemaal niet meer aan slapen toe en kent inmiddels elk hoekje van het plafond.

Relatie met je ouders

We waren ook benieuwd naar de relatie met je ouders tijdens de examens. Ongeveer 50% geeft aan dat de relatie met zijn of haar ouders niet anders is dan anders. Een derde van de scholieren heeft geluk: hun ouders zijn liever dan normaal. Ze schuiven de afwasbeurt door naar broertje of zusje, zeuren eindelijk een tijdje niet over de chaos in de slaapkamer en zijn een steun en toeverlaat als een examen niet gaat zoals gehoopt

Bij bijna 16% gaat het er minder relaxed aan toe. De combinatie van gestresste scholier en overbezorgde ouder zorgt daar regelmatig voor vuurwerk. Ook zijn er een aantal scholieren die aangeven dat ze hun ouders maar weinig zien, omdat ze veel tijd op hun kamer doorbrengen.

Aan de peiling deden 2.402 scholieren mee, waarvan 35% jongens en 65% meisjes. Onder de deelnemers waren 426 vmbo'ers, 858 havisten en 1.118 vwo'ers.

Gepubliceerd op 22 mei 2016
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.