Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Scholieren scoren YouTube-hit met 'Appie Stacks'

Om mijn pols zit een dikke Rolex. Ja die is betaald met mijn Appie Stacks, opent het nummer van de vriendengroep Ao9. Het liedje over het werk bij de Albert Heijn staat al een kleine maand online maar wordt nu massaal gedeeld. De video is bijna 140 duizend keer bekeken en het eerste live-optreden is al achter de rug. Wij spraken de scholieren achter het nummer. 

De negen jongens van Ao9, een naam die ontstond als typefout, hadden het succes van het nummer met muziekvideo niet verwacht. "De rap is gemaakt als een schoolopdracht voor ckv, dus het is wel grappig dat het nu zo veel bekeken wordt", vertelt Sander de Jong (17). Samen met Ilan Jhinna (17), Erwin Li (17) en Tjeerd Beerda (16) is hij verantwoordelijk voor dit nummer. De 10,5 die de jonge rappers voor de opdracht kregen van hun docent, is dan ook niet onterecht. Heel Nederland geniet van de lines die ze er soepeltjes uitgooien. 

Videoclip

In de videoclip bewegen de jongens, af en toe uit de maat, in hun Appie kleding ietwat onwennig heen en weer. Een bloesje wordt stoer open getrokken en een fietsritje langs de Lidl maakt duidelijk dat ze niks van die supermarkt moeten hebben. Ze verdienen hun 'stacks' namelijk bij de Appie, want dat is niet verzonnen. 'Drie van ons werken ook echt bij de Albert Heijn, dus dat was een goede inspiratiebron.' 

De reacties op de video zijn voor het grootste deel positief. In de YouTube-comments worden de jongens vergeleken met Bizzey en wordt het hitje al als nieuwe Songfestivalinzending aangemerkt. "De comments die minder positief zijn, zijn vooral van mensen die niet begrijpen dat dit een grote grap is. De video moet niet al te serieus worden genomen", vertelt Ilan. "Maar we willen wel de Nederlandse rapgame innoveren", voegt Tarik Bousair (17), die niet in de video te zien is maar wel deel uitmaakt van Ao9, daar lachend aan toe. 

Reactie Albert Heijn

Albert Heijn laat weten dat ze via de Insta DM van hun account op de hoogte werden gebracht van 'Appie Stacks'. "Dit voor onszelf houden zou erg egoïstisch zijn, dus hebben we het gedeeld op het Insta-account Werken Bij Albert Heijn", zegt een woordvoerder. "Dat het vervolgens viral gaat, is wat ons betreft de mooiste Bonus die je kunt krijgen." De woordvoerder voegt toe dat het nummer ook binnen het bedrijf een begrip is geworden. "We hopen dan ook dat de boys nog lang bij ons zullen blijven 'stacken' en 'flexen'." 

Met het flexen komt het gelukkig goed. Veel van de jongens zijn al bezig met het maken van beats en willen later misschien wel wat met muziek gaan doen. En ook de komende maanden gaan de scholieren alweer aan de slag. "We hebben nu zomervakantie, dus we verwachten deze zomer iets nieuws te maken." Geen schoolopdracht deze keer, dus de boys hoeven zich niet aan de eisen van de docent te houden. "In Appie Stacks zouden we eigenlijk niet mogen schelden, maar dat is niet helemaal gelukt. Soms moet je gewoon even flexen op die bitches", lacht Sander. 

Eigen stacks

Na het succes van de video kon Spotify niet achterblijven. Daar is het nummer nu ook te beluisteren. De hoop is dat het grote geld nu zal binnenstromen, maar voorlopig werken de scholieren nog wel even in de supermarkt. En waar ze hun eigen 'stacks' aan uitgeven? "Vooral aan eten eigenlijk, maar uiteindelijk komt die dikke Rolex er wel", besluit Tarik. 

We zijn met vakantie, jij waarschijnlijk ook. Check ons in het nieuwe schooljaar!

Gepubliceerd op 18 juli 2019
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.