Scholieren ontwikkelen programma dat longkanker sneller opspoort
Voor je profielwerkstuk een programma maken dat levens kan redden en artsen die jouw profielwerkstuk ook echt gaan gebruiken? Je denkt waarschijnlijk: dat is onmogelijk. Maar Ted en Yahya hebben dit werkelijk voor elkaar gekregen met hun pws. Ze hebben met behulp van kunstmatige intelligentie een programma gemaakt dat longkanker kan opsporen.
Ted en Yahya krijgen juni vorig jaar te horen dat ze een profielwerkstuk moeten maken. Ze willen graag iets doen wat maatschappelijk relevant is en komen uiteindelijk uit bij het onderwerp longkanker, omdat er grote tekorten zijn in de zorg en ze meerdere familieleden hebben gehad die te maken kregen met deze ziekte.
Ze besluiten een programma te ontwikkelen dat met behulp van kunstmatige intelligentie longkanker kan opsporen. Ted vertelt: "Toen we dit aan onze docenten vertelden, kregen we al snel te horen dat dit ons niet zou lukken." Uiteindelijk krijgen Ted en Yahya een persoonlijk begeleider die hen aanmoedigt om gewoon door te zetten.
Proces
Ted vertelt: "Toen we ons onderwerp hadden gekozen, was het lastig om te beginnen, omdat we niet veel wisten over longkanker en kunstmatige intelligentie." Ted en Yahya gaan daarom op zoek naar informatie hierover, wat meer tijd in beslag neemt dan ze hadden verwacht. "Ik dacht een paar keer dat het beter was om te stoppen vanwege de tijdsdruk en de stress die het met zich meebracht," aldus Ted.
In de twee weken voor het inlevermoment hebben ze het programma echt gemaakt. Ted vertelt: "Dit programma verwerkt afbeeldingen van longweefsel. Nadat het programma eenmaal getraind is in zijn taak, kan je er afbeeldingen in stoppen van longweefsel, zogeheten 'pathologische afbeeldingen'. In het trainingsproces leert het programma hier patronen in te herkennen, en kan het dus gezonde longen onderscheiden van ongezonde longen. Het geeft dan een percentage van hoe groot de kans is dat de long gezond is, en hoe groot de kans is dat de long kankercellen bevat."
Dit hebben ze gedaan met behulp van kunstmatige intelligentie en alle kennis die ze hebben opgedaan de afgelopen maanden. Na veel oefenen is het programma in staat om longkanker met een nauwkeurigheid van 95 procent op te sporen.
Hoe nu verder?
Ted en Yahya zijn naar een longarts gegaan om hun profielwerkstuk te laten lezen. Hij is erg enthousiast en wil het verder oppakken. Ze zijn blij verrast dat hun werkstuk zo'n succes is. Ted: "Hoe kan het dat twee scholieren zoiets in slechts drie maanden tijd kunnen bereiken, terwijl mensen die hier verstand van hebben dit niet kunnen?" Ze zijn ontzettend trots op het resultaat en hebben hun doel bereikt, want ze wilden iets maatschappelijk relevants doen. En dat is zeker gelukt.
Ted: "Ik heb echt geleerd dat als ik iets heel graag wil, ik niet opgeef en al mijn tijd erin steek." Ted en Yahya hebben een 10 gekregen voor hun profielwerkstuk. Nu ligt het in handen van de longarts die ermee verder zal gaan.
1 seconde geleden