Scholieren in Amerika reageren op de verkiezingen
Langzaamaan went iedereen eraan: Donald Trump wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Woensdag peilden we al wat reacties van Nederlandse scholieren, maar het is natuurlijk nog interessanter om van leeftijdsgenoten die ín Amerika wonen te horen hoe de uitslag daar ontvangen is. We spraken met Annet, Christina en Nikki, twee Nederlandse scholieren die tijdelijk in Amerika wonen.
"De uitslag was best een verrassing, want toen ik ging slapen stond Hillary nog voor", vertelt de zestienjarige Annet. Zij gaat naar een Amerikaanse school en verblijft bij een gastgezin. "Ik denk dat de meeste mensen deze uitkomst niet hadden verwacht, ikzelf dus ook niet. Sommige mensen op school waren opeens veel blijer dan normaal, en anderen juist veel minder. Dat was best gek om mee te maken."
Volgens Annet zijn veel mensen op haar school bang dat Trump ervoor kan zorgen dat er oorlog uitbreekt, "maar daar zijn ze met Hillary eigenlijk ook bang voor." Op haar school is er veel over gepraat in de klas. "En natuurlijk hoor je er ook veel mensen over praten in de gang of in de pauze. Er werd ook een soort verkiezingen voor ons georganiseerd, Trump kwam eruit als nummer één, Gary Johnson als nummer twee."
Ze vertelt dat ze best vaak mensen gevraagd heeft waarom ze Trump of Hillary beter vinden, maar eigenlijk nooit een nuttig antwoord kreeg. "Het is vooral: 'Trump is racistisch en Hillary liegt'." De scholiere heeft het gevoel dat de twee politici in Nederland steeds op dezelfde manier worden neergezet: 'Trump is gestoord en Hillary is gewoon beter.' "Ik ben niet blij met Trump, maar nu ik hier ben merk ik wel dat ze waarschijnlijk allebei heel slecht zijn en dat het niet uitmaakt wie er won. Het is voor mij wel een bewijs van hoe makkelijk het is voor de media om je te denken wat ze willen. Een beetje eng wel."
Allebei niet echt geschikt
Ook de Amerikaanse scholieren Hailey (17), Alyssa (16) en Matt (17) zijn niet heel erg positief over het niveau van de presidentskandidaten. "Ik vind het belachelijk dat deze twee de kandidaten zijn die streden om het presidentschap," zegt Hailey. "Ik wilde heel graag dat Hillary zou winnen," vult Alyssa aan. "Maar eigenlijk vind ik dat ze beiden totaal niet geschikt zijn voor het presidentschap." Matt voegt daaraan toe: "Ik dacht: dit is het einde van Amerika. Want deze twee kandidaten kunnen allebei écht geen president zijn."
Alle drie de jongeren hadden niet verwacht dat Trump zou winnen, maar op hun school was hij wel favoriet onder de jongeren. "We deden op school een verkiezing, iedereen kon stemmen: zowel leerlingen als leraren. Aan het einde van de dag maakten ze bekend wie er won, en dat was Trump met een ruime meerderheid. Hij won met maar liefst 71% van de stemmen! Hillary kreeg 19% van de stemmen, een derde partij nog 10%."
Anti-Hillary
Nikki Talens (18) woont tijdelijk in Checotah, een klein dorpje in Oklahoma waar ze een jaar high school doet. "Deze staat is heel erg republikeins, dus ik had deels al verwacht dat Trump hier op flink veel aanhangers zou kunnen rekenen. Wat ik niet had verwacht, is dat bijna iedereen hier zó anti Hillary zou zijn."
Nikki heeft ook een aantal klasgenoten gesproken die achter Trump staan. "De meesten praten eigenlijk vooral hun ouders na. Voor sommigen geldt ook dat ze later het leger in willen en Trump steunt dat, terwijl Hillary dat niet doet. Verder hoor ik van veel leerlingen dat ze de leugens en schandalen van Hillary zó haten, dat ze het slechte karakter van Trump dan maar een beetje voor lief nemen. Dat Trump de belastingen wil verlagen, maakt hem trouwens ook populair hier."
Aan het begin van haar schooldag was gisteren nog weinig te merken van de verkiezingen, maar later liepen scholieren schreeuwend door de gangen. "Ze riepen 'Trumptrain' of 'Trump is lame' naar elkaar." Wat Nikki ook op viel: "Vóór de verkiezingen waren er slechts een paar mensen die ervoor uitkwamen dat ze voor Trump waren, maar na de verkiezingen 'durven' anderen dat ook toe te geven."
Het Amerikaanse gastgezin waar Nikki verblijft, stemde als een van de weinigen uit het dorp op Hillary. "Zij zijn niet blij met de uitslag, maar hebben zoiets van 'we moeten deze vier jaar door zien te komen'." Nog een uitzondering is Nikki's geschiedenisleraar. "Hij is een democraat, tussen alle republikeinen hier. Hij was dus voor Hillary en vertelde in de klas dat hij teleurgesteld was door de uitslag." Gelukkig is er wel respect voor elkaars opvattingen. "Ondanks dat de meeste leerlingen voor Trump waren, is de sfeer niet grimmig. De leerlingen respecteren de mening van de docent, want hij respecteert de Trump-supporters ook."
Nieuwsgierig naar Donald
Donald Trump was ook bijzonder populair op een school in San José in Californië. De Amerikaanse Christina Huynh (15) verklaart: "Trump is het meest populair bij ons in de klas, maar eigenlijk alleen omdat iedereen zeer nieuwsgierig is hoe hij zou kunnen zijn als president. En nu kunnen we dat ook echt gaan zien."
Christina wist dat het een moeilijke strijd zou worden voor Clinton. "Niet veel mensen geloven hier dat een vrouw een land kan regeren. Daarnaast zijn mensen bang dat Bill Clinton weer macht kan uitoefenen via zijn vrouw, terwijl hij in het verleden is afgezet als president."
Hup Obama
De negentienjarige Anna Duncan haalde vorig jaar haar diploma op een middelbare school waar ook iedereen in de ban van Trump was. "Soms barstten er discussies los in de klas, waar we eigenlijk altijd tot dezelfde conclusie kwamen: Hillary is een oplichter en zal dit land ruïneren, terwijl Donald onze enige hoop is."
Zelf was ze vooral groot fan van Obama. "Ik denk dat hij het uitstekend heeft gedaan. Hij kwam na Bush, na de economische crisis, na 9/11. Hij heeft een boel opgeruimd, kwam naar voren met het idee voor een universele gezondheidsverzekering voor Amerika en is écht een inspiratie voor velen. Zijn presidentschap mag dan misschien niet hoog gewaardeerd zijn in Oklahoma, ik waardeerde hem echt als president.”
1 seconde geleden