Scholieren debatteren over hooligans en apen

Scholieren debatteren over hooligans en apen

Door Anne

Het is druk in het Kamerling Onnesgebouw in Leiden. Normaal lopen hier alleen rechtenstudenten rond, nu is de gemiddelde leeftijd wat lager. Ik ben namelijk op de finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren. Vandaag strijden 30 scholen om de titel 'beste debatteam van Nederland'. 

Ook mijn school doet mee. Denk: een lange, lange dag. Zenuwachtige scholieren met net iets te grote pakken en hoge hakken. Maar ook: een ontzettend leuke sfeer.

Het is eigenlijk veuls te vroeg voor een zaterdagochtend als ik in de trein naar Leiden stap. Ik zit in het debatteam van het Utrechts Stedelijk Gymnasium, maar doe zelf niet mee vandaag. Vier uitverkoren anderen gaan vandaag proberen de glorieuze, glimmende wisselbeker in bezit te krijgen. En niet onvoorbereid: al twee jaar trainen Anna, Emile, Özgü en Simon iedere week drie uur onder schooltijd om uiteindelijk retorische wonderprestaties te kunnen leveren. Hopelijk ook op het toernooi van vandaag

... om vervolgens de glorieuze wisselbeker tegen het lijf te lopen.

Grote pakken

Als we binnenkomen is de zaal al behoorlijk druk. Ik zie tientallen lichtelijk nerveuze scholieren. Ze dragen pakken van hun vader (want nét twee maatjes te groot) boven hun Nikes. Tsja, het blijven scholieren, hè. Hiertussen drentelen nog wat leraren. Sommigen kijken ietwat verdwaasd, anderen lopen rond alsof ze dit al jaren doen. 

Met opzwepende muziek (stel je een muziekje voor dat je in de wachtrij van de Efteling hoort; zo'n muziekje dus) wordt de dag officieel geopend. Presentator Donatello Piras vertelt ons over de sprekerspunten. Dat zijn twee cijfers, voor argumentatie en presentatie, tussen de 50 en de 90. Je kunt dus beter een goed debat verliezen, met hoge punten, dan een slecht debat winnen.

... waarna het voorbereiden kan beginnen! De eerste stelling luidt 'De politie moet niet ingrijpen bij geïsoleerd geweld tussen hooligans. Pittig!'Hooligans

Pfoe, dat stelt enigszins gerust. We moeten namelijk onze eerst ronde niet tegen de minste: het Johan de Witt Gymnasium, winnaar van vorig jaar. Ook de stelling is best pittig: 'De politie moet niet ingrijpen bij geïsoleerd geweld tussen hooligans.' Denken hooligans na voordat ze met elkaar op de vuist gaan? Na een spannend debat gaan mijn teamgenootjes er met de winst vandoor. Yes! Nu de rest nog.

De rekenkamer is ondertussen druk bezig met het verwerken van alle uitslagen.

Debatteren over chimpansees

De volgende debatten zijn net zo interessant. Er wordt over van alles gedebatteerd: recht op leven, wetenschap, vrijheid en... chimpansees. Ja, ook dat is kennelijk een debatonderwerp.

Tijd voor de vierde ronde en o ja, tevens de halve finale. Maar of we daar in zitten? Dat is nog geheim. De rekenkamer heeft teams ingedeeld naar niveau, en de beste twee kamers maken nog kans op de hoofdprijs. Eerst maar focussen op het debat over subsidie voor religieuze scholen tegen het Christelijk Gymnasium Utrecht (hoe toepasselijk!). De uitslag daarvan horen we pas in de finalezaal, die wegens bezuinigingen iets bescheidener is dan vorig jaar, maar desalniettemin groot genoeg om zenuwachtig van te worden.

Er wordt een ijzersterk debat gevoerd met een moeilijke stelling..

IJzersterke finale

In de finalezaal blijkt dat het USG in de finale zit! Een euforische stemming heerst er al, maar concentratie is nu meer nodig dan ooit. Mijn school neemt het op tegen het Ignatius Gymnasium uit Amsterdam. Na een ijzersterk debat waar mijn school de stelling 'Als de nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog zijn overleden, zijn 4 en 5 mei overbodig' verdedigt, heel veel bedankjes, praatjes van de sponsors, en een luchtig ballondebat van deelnemers uit de zaal (die teamgenoot Maarten wint), komt de uitslag: het Utrechts Stedelijk Gymnasium wint!

... met het Utrechts Stedelijk Gymnasium als winnaar! Ik kan niet anders dan trots zijn.Iedereen is blij en verrast, medailles worden uitgedeeld. Teamgenoot Simon krijgt een extra medaille: hij is de beste spreker van de dag. Het NK Debatteren was een geweldige dag, niet alleen voor de winnaar, maar voor alle deelnemers. 

Wil je volgend jaar ook meedoen? Aarzel niet en geef je gewoon op. Met plezier hebben in debatteren kom je vaak al een heel eind. 

Gepubliceerd op 16 januari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Bram

Bram

Ik heb twee jaar geleden ook tegen twee dames van het USG. Holy guacamole, wat praten die snel en sterk...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.