'Schaf die saaie klaslokalen af!'

Door Renske

'Bestuurders en deskundigen praten honderduit over hoe ze scholen kunnen verbeteren. Maar weet jij, als scholier, niet veel beter hoe het onderwijs beter kan?' Die vraag stelden wij en onze collega's van 7Days dit jaar aan jullie. We publiceren alle school-verbeter-plannen van scholieren en bieden deze in het voorjaar aan de minister van Onderwijs aan. Hoort ze eens vanuit de schoolbanken hoe ze haar werk moet doen. Hieronder het schoolplan van Rick en Hidde (12).

"Ik, en een boel andere leerlingen, gaan elke maandag weer met volle tegenzin naar school. Daar is een reden voor. Sommige leraren zijn verschrikkelijk saai, de lessen zijn saai, et cetera et cetera. Maar laten we bij het begin beginnen.

Boeken verbranden
Eerst de boeken. Ik zou zeggen: gooi ze in de papiersnijder, laat het haardvuur ervan branden, maar schaf ze in ieder geval af. Ik leer persoonlijk veel beter als ik het in de praktijk ontdek. En niet dat ik autistisch ben hoor, maar als je op een stoel zit die niet lekker zit, tegen een docent aan moet kijken die wiskundige formules uitlegt waar je geen bal van snapt, dan wil je toch ook eventjes wat dóen!

Ja, daar is de pauze voor, zou je zeggen. Probleem: een kwartier later is die alweer om en zit je weer twee uur naar een docent te kijken die de nieuwe grammatica Latijn uitlegt. Oplossing: laat de leerlingen vaker lekker buiten leren, in de vorm van een spel.

Rennend of computerend naar Moskou
Ik zou persoonlijk liever in een spelvorm de topografie van Rusland uit mijn hoofd willen leren, dat je lekker dingen doet (rennen naar Moskou, en dan weer terug naar Sint-Petersburg) dan dat mijn docent op de eentonigste toon een verhaal aanslaat over de geschiedenis van Moskou. 

Ook is het misschien een optie om die spellen op een computer of site te zetten, waarbij iedereen met een mooie aanbieding een computer koopt en dat je zo leert hoe Moskou ontstaan is.

Gezelliger lokaal
En als je dan toch in een saai lokaal moet zitten, fleur het dan in ieder geval wat op door middel van tekeningen, een vissenkom en het belangrijkst: zorg dat er een soort van huiselijke sfeer is, waardoor de leerlingen zich ontspannen voelen. en haal die spierwitte ziekenhuismuren alsjeblieft ook weg!

Verder moeten de toch nutteloze vakken als handvaardigheid en tekenen als keuzevak worden gebruikt. Net als godsdienst, waar ik een ingekorte theorie over heb: als je wel gelooft, weet je alles al en als je niet gelooft hoef je dat ook niet te weten.

Meer gym
Van mij mogen er meer lesuren besteed worden aan de vakken die wél relevant zijn: Engels, wiskunde, aardrijkskunde, Frans en gym. Dan denkt u nu: waarom dan gym? Omdat je dan lekker bezig bent en met volle moed weer naar het volgende lesuur kunt. 

Ook zou ik het briljant vinden als de volgende regel wordt ingevoerd: laten we de vrije dagen verschuiven naar woensdag en zaterdag, zodat je niet elke keer weer denkt: Nee, nog 5 dagen!

Maar verder vind ik het huidige lessysteem niet verschrikkelijk, alleen de aula wat vergroten en meer uitvaluren aanbieden."

Heb je zelf ook een idee over hoe het Nederlandse onderwijs beter kan? Schrijf je eigen schoolplan voor de minister! Alle serieuze plannen verschijnen op Scholieren.com en Sevendays.nl. De bedenker mag zijn idee uitgebreid promoten in de papieren 7Days en op Scholieren.com. Doe mee!

Gepubliceerd op 19 februari 2016
ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

Gym? Ja, leuk voor de 10% die daar goed in is. Horror voor de rest.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast