Schaf de vakantiespreiding af!
Het heeft even geduurd, maar nu is het dan toch echt herfstvakantie! Eindelijk heb ik alle tijd om leuke dingen te doen en af te spreken met vrienden. Althans, dat zou ik willen. Maar doordat veel van mijn vrienden in een andere vakantieregio wonen, lukt het vaak niet om in de vakanties af te spreken. Wat mij betreft past de vakantiespreiding niet meer bij deze tijd en moeten alle scholieren op hetzelfde moment vakantie krijgen.
Als je dit leest, zit jij misschien nog op school, maar een deel van de scholieren heeft al herfstvakantie. Regio noord en midden hebben vakantie van 26 t/m 3 november, en regio zuid heeft herfstvakantie van 19 t/m 27 oktober. Zelf woon ik in regio noord, maar op nog geen vijf kilometer afstand begint regio midden, waar ook veel van mijn vrienden wonen. Hierdoor lukt het in de meeste vakanties niet om af te spreken.
Vakantiedrukte?
Waarom hebben we überhaupt vakantiespreiding? Is het niet veel makkelijker als alle scholieren op hetzelfde moment vakantie hebben? Op de website van de Rijksoverheid staat het volgende hierover: 'De vakantiespreiding vermindert de vakantiedrukte in de schoolvakanties.' Hier valt natuurlijk wat voor te zeggen. In de zomervakantie gaat vrijwel iedereen tegelijk op vakantie en is het verstandig deze drukte een beetje te spreiden.
Maar ik betwijfel of er echt sprake is van vakantiedrukte in de herfst- en voorjaarsvakantie. In de herfstvakantie gaan volgens cijfers van Business Insider uit 2014 zo’n 1,3 miljoen Nederlanders op vakantie. Dit lijkt veel, maar een stuk minder dan de ruim tien miljoen die in de zomervakantie de koffers pakken.
Toerisme
Een ander veelgehoord argument voor de vakantiespreiding is dat het de toerismesector een langer seizoen geeft. Het idee is dat de vakantiespreiding de drukte op toeristische trekpleisters en in de horeca uitsmeert over een langere periode. Hierdoor kunnen ze meer gasten ontvangen en dus meer geld verdienen. Klinkt mooi, maar wat mij betreft moeten economische argumenten geen rol spelen bij het indelen van schoolvakanties.
Schoolvakanties zijn er om leerlingen en docenten uit te laten rusten na een periode van wekenlang hard leren en werken. Dan wil je natuurlijk leuke dingen doen en het liefst met je vrienden. Maar wonen je vrienden in een andere vakantieregio omdat je bijvoorbeeld vlak bij de regiogrens woont of veel vrienden online hebt gemaakt, dan heb je pech.
Kleinere impact
Daarnaast is de impact van schoolvakanties op de vakantiedrukte niet meer zo groot als het ooit was. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal schoolgaande kinderen in Nederland in de afgelopen twintig jaar met zo’n vijftien procent is gedaald. Met het afnemen van het aantal schoolgaande kinderen neemt ook het aantal gezinnen af dat gebonden is aan de schoolvakanties. En ook voor de komende jaren is de prognose dat het aantal scholieren zal afnemen. Als de noodzaak voor het spreiden van de vakanties steeds afneemt, is er wat mij betreft geen reden om aan het systeem vast te houden.
Voor mij als eindexamenkandidaat zal het niet meer op tijd komen, maar ik hoop dat de vakantiespreiding zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Het zal scholieren en ouders veel gedoe schelen. Hopelijk kan de volgende generatie dan wel in de vakantie met vrienden afspreken.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd in oktober 2022.
Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

1 seconde geleden