Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Rubriek lezen: Eten

Rubriek lezen: Eten

Kerst is voorbij en na alle geforceerde gezelligheid en rare culinaire dingen zijn we onze familie zo ontzettend zat dat ze moeten uitkijken om niet als after-kerstdiner te eindigen. Eten, eten, en nog meer eten, totdat je niet meer kan en alles er weer uitkotst.

Boeken staan vaak bekend als droogvoer maar toch kun je er lekker trek van krijgen als er eten in voorkomt naast net zo appetijtelijke sores om over te lezen als moord en overspel.

Het diner – Herman Koch [301 pag.]

Prettig en ongestoord dineren, dat is wat de meeste ouders willen als ze even zonder kinderen zijn. Twee echtparen hebben een diner in het boek van Herman Koch en praten over koetjes en kalfjes maar vermijden hét gesprek over een streek die hun kinderen hebben uitgehaald. Die streek kan hun toekomst verwoesten en geeft dit verhaal een bloedstollend spannend plot.

Julie en Julia – Julie Powell [351 pag.]

Dit heerlijke boek heb ik gelezen tot aan het hoofdstuk dat ik misselijk werd van een moord op een kreeft, de grote hoeveelheid boter en vieze vis. Het leest makkelijk en het is nog waargebeurd ook. Julie Powell is bored tot en met, in een opwelling besluit ze een jaar lang een oud receptenboek te volgen “Mastering the Art of French Cooking” van Julia Child. Ze houdt er een weblog van bij en inmiddels is het zo succesvol geworden dat er ook een film van is gemaakt met Meryl Streep en Amy Adams.

Het Schnitzelparadijs – Khaled Boudou [332 pag.]

Op een blauwe maandag heb ik ooit nog eens bij Van der Valk gewerkt totdat ik alles uit mijn handen liet vallen, blaren had op mijn armen en er spinazie in het tapijt zat. In het Schnitzelparadijs heet Van der Valk ‘De Blauwe Gier’. De Marokkaanse Nordip werkt er als keukenhulp. In de heilige plek der eten worden geheimen aan hem toevertrouwd, frustraties geboren en een verhaal in gang gezet.

De eetclub – Saskia Noort [238 pag.]

Hoewel dit boek niet als hoogstaande literatuur wordt gezien ben ik toch erg benieuwd, misschien wel juist daarom: is het vast niet zo saai. Het gaat over een groep mensen, die rijk zijn, goed te eten hebben, leven in de meest prachtige huizen en met elkaar bevriend zijn. Als een man omkomt bij een brand blijkt dat achter de oppervlakkige schijnwereld van luxe iets heel anders zit. De ontknoping schijnt als een verrassing te komen.

Chocolat - Joanne Harris [384 pag.]

Van chocolade wordt ieder meisje blij. Als je dan toch nog een boek voor Engels moet kiezen is het wel ideaal om voor een verheelijking van chocolade te gaan. Vreemdelinge Vianne Rocher komt in een conservatief Frans dorpje wonen en opent een chocolaterie tegenover de kerk. De dorpelingen zijn niet erg enthousiast maar misschien kan een chocoladetruffel ze wel verleiden... Ook verfilmd, met Johnny Depp.

Deze rubriek wordt gemaakt in samenwerking met Stichting Lezen, zij hebben er verstand van. Dat wil zeggen: de redactie van Scholieren.com wordt geholpen bij de zoektocht naar boeken die in de lijst passen, maar als we het kut vinden, dan zeggen we dat gewoon.

Gepubliceerd op 11 januari 2011
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

S.

S.

Wat jammer dat Julie en Julia niet door een Nederlander is geschreven, het lijkt me namelijk een erg leuk boek!

13 jaar geleden

L.

L.

ah lekker ah een drone

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.